EFFZET “VIPER”.

EFFZET “VIPER”.

Door: Berthil Bos

Vele generaties sportvissers zijn opgegroeid met het Duitse hengelsportmerk D.A.M. De vislijnen van deze firma zijn vanaf het begin legendarisch, evenals de kwaliteit werpmolens onder de naam Quick.

Natuurlijk heeft D.A.M. ook nog vele andere kwaliteit artikelen in zijn pakket voor alle disciplines in de hengelsport. Voor ons roofvissers zijn de artikelen voor de meerval visserij onder de naam MADCAT erg interessant. Dit pakket is zeer uitgebreid, maar dat is ook niet verassend voor een Duits bedrijf.

Een tijdje terug zijn wij als Totalfishing eens op bezoek geweest bij D.A.M. Nederland en mijn interesse ging natuurlijk direct uit naar hun nieuwe roofvis afdeling met de flitsende naam EFFZETT. het bedrijf is hiermee volop in ontwikkeling en toch is er al een imposant aanbod van roofvisartikelen.


Een poldersloot of een groot binnenmeer de VIPER is op elk water in te zetten en zal menig rover arresteren.

Ik liep wat langs de wanden en plotseling werden mijn ogen naar een kunstaasje getrokken die er wel heel erg gelikt uitzag. Het bleek de nieuwe EFFZETT- VIPER te zijn. Deze 13,5 cm. grote plug heeft een lijf dat uit 6 gedeelde stukken bestaat, waardoor hij slangachtige beweging heeft. Deze beweging krijgt hij door een gemonteerde schoep die hem doet duiken naar ca. 1.5 meter als je flink wat snelheid maakt.

Bij mij kwam de VIPER over als een Swimbait die je lekker aan het werk moet zetten om het beste eruit te krijgen. Er gingen een paar mee richting huize Bos en niet veel later ben ik gaan experimenten met dit kunstaasje. Hieronder lees je mijn bevindingen.


Net boven het groen gevist is de VIPER op zijn best.

Zoals ik al zei zien de VIPER’S er fantastisch uit in diverse interessante kleuren. De achterste dreg is wat kleiner dan de buikdreg, wat dat voor voordelen heeft begrijp ik nu nog niet, maar je ziet het vaker. Deze heb ik direct vervangen door een wat grotere. Als je hem binnen vist kronkelt de plug zich een weg terug, wat menig rover doet aanvallen.

Ga je er nu mee spellen door er tikken, tikjes, rukken of halen aan te geven, dan is dit kunstaas tot attractieve capriolen in staat die hem nog interessanter maken voor de roofvis. De VIPER is drijvend, maar het viel mij op dat bij het stilvallen het niet direct naar de oppervlakte komt. Waarschijnlijk was het extra gewicht van de wat grotere achterste haak al voldoende om hem iets zwevend te maken.


Vier VIPER’S voorzien van wat grotere haken.

Direct monteerde ik nog wat grotere haken op de VIPER zonder dat dit de actie beïnvloed. Het resultaat was een suspenderende Swimbait van de bovenste plank. Na twee kleine felle tikjes waarbij de VIPER naar links of rechts uitslaat, blijft hij nu hangen met een titanium onderlijn van 30 pond.

Als je deze actie ziet dan ben je verkocht en koop je zeker geen kat in de zak. Natuurlijk kan je alles bij het oude laten en vangen doet hij dan zeker, maar met een kleine aanpassing heb je wel een aasje die zich onderscheidt van de grijze massa. Met zijn 30 gram is de VIPER ook nogeens uiterst subtiel met een wat lichtere hengel te vissen, wat het plezier alleen maar groter maakt.

Een poldersloot of een groot binnenmeer de VIPER is op elk water in te zetten en zal menig rover arresteren.

Berthil Bos