Berthil Bos
Deel 2: Werpend vissen of trollen
Bij het werpend vissen of trollen nabij de bodem, plaats je dreg i.p.v. onder de buik, op 2/3 van de rug. Je zult zien dat je minder vuil zal oppikken van de bodem of erger nog komt vast te zitten. Neem de maat dreg ook een maatje kleiner (lees lichter) om de balans van de shad niet te verstoren.
Met shads groter dan 23 cm. Wordt vaak getrold.
Dit gebeurt vaak bij snel geviste lichte loodkoppen, waarbij de shad de kans krijgt om rond zijn as te gaan draaien. Elk grammetje telt dan. Bij zwaardere gewichten vanaf ca. 20 gr. heb je hier meestal geen last meer van.
Omhooggerichte haken voor dicht bij de bodem
Toch is een maatje kleiner ook hier op zijn plaats, omdat de shad richting staartwortel alleen maar smaller wordt en de dreg dan toch goed kan haken. Mocht de rug nog behoorlijk breed zijn, kan je voorzichtig de twee haakpunten van de dreg iets naar buiten buigen, om deze buiten het rubber te krijgen. Ook hier gebruiken we weer een Stinger Keeper om het lijntje strak tegen het lijf te drukken.
De haak punten moeten ruim buiten het rubber steken, maar de actie niet beïnvloeden.
Gaan we nu aan de slag met nog grotere shads dan 23 cm., dan moet je wel gebruik maken van twee Stingers. Vaak wordt er met deze mega rubbers getrold. Zolang je bij de bodem vandaan blijft is de dregmontage onderaan de shad de beste manier.
De eenvoudige aankleding die we net beschreven hebben, kan ook hier toegepast worden, maar nu plaatsen we de eerste dreg direct na de kop. We hebben nu een shad met een loodkop met enkele haak, een korte stinger hier schuin onder en op iets meer dan 2/3 de lange stinger.
Een nadeel bij deze montage van grote lappen rubber is, dat als je de vis op de loodkophaak haakt, je dan enorme krachten op deze haak krijgt uitgeoefend. Hierdoor kan de vis de haak uitschudden, maar vaak scheurt de haak ook helemaal uit het rubber. Het liefste zie ik dan ook dat de loodkophaak bij deze grote of zware shads niet kan prikken.
Ga je verder dan 23 cm. (onder), dan moet je naar twee stingers.
Er is een manier om dit te bewerkstelligen. Na het plaatsen van de loodkop buig je voorzichtig en met beleid de haakpunt in het rubber. Maakt het ‘’hobbeltje’’ dat overblijft zo klein mogelijk, omdat een te grote bij het aanslaan klem kan gaan zitten tussen de tanden en je de dreggen moeilijk kan zetten. Je zult nu de vis haken aan de korte stinger, die veel meer bewegingsvrijheid geeft.
De vaste rughaak kan je in het rubber buigen
En dan zijn er natuurlijk ook nog de loodkoppen met schroefdraad. Deze loodkop draai je in de kop van de shad en fixeer je met wat secondelijm, om er zeker van te zijn dat het goed vastzit. Dit is met dit soort loodkoppen heel erg belangrijk. Als het schroefdraad te kort of de diameter van de wokkel erg klein is, dan is de grip niet bestand tegen het kopschudden van de vis. Let erop dat erbij het schroefdraad voldoende lengte (ca 4 cm.) aanwezig is en de ‘’wokkel’’ een diameter van ongeveer een 0.5 cm. moet hebben om zich goed vast te zetten in het rubber.
Het schroefdraad moet veel grip hebben bij grote shads.
Het is niet gemakkelijk om goede schroefloodkoppen te vinden voor grote en daardoor zwaardere shads. BFT heeft een goede maar niet goedkope loodkop en ook Lureparts.nl heeft er één vanaf 28 gram. Kan je nu niet de geschikte schroefloodkop vinden, ga dan het gewicht verdelen.
Hiermee bedoel ik dat als je 40 gram nodig hebt om je diepte te bereiken, je een schroefkop van 20 gram moet indraaien, om vervolgens een koplood te monteren van nog eens 20 gram. Hiermee zullen de klappen minder hard doorkomen op schroefloodkop en zal het schroefdraad beter houden.
Ik vind het verdelen van het lood ook bij een vaste loodkophaak zo wie zo een erg goede oplossing om de haak goed vast in de bek te houden. Verder geef je de shad ook nog eens meer bewegingsvrijheid en dus een actievere actie.
Gedeeld gewicht heeft zo zijn voordelen.
Vaak hebben de schroefkoppen een bevestigingsoogje onder aan de kop. Hier kan je ook een stinger aan monteren, die alleen bij een buikmontage gebruikt kan worden. Nu we het toch hebben over de mogelijkheid om een stinger(s) onder aan de loodkop te bevestigen, zijn we direct beland met een andere manier om je shad aan te kleden. Deze montage vergt wat meer tijd en materiaal, maar heeft ook zo zijn voordelen.
Hier deel 1 en gaan we volgende week meer aandacht aan besteden in deel 3