image description

EEN SHADJASJE, hoe, waar en waarom (1)

Berthil Bos

Diverse mogelijkheden.

Rubberen kunstaas is al jaren erg populair onder de roofvissers. De categorie die achter de glasogen aanzitten kunnen er niet meer zonder en Perca de Perch is verzot op een goed gepresenteerd stukje rubber. Ook snoek is zeer gecharmeerd van mooi zwemmend rubberen creatie en zet graag zijn tanden hierin.

Ondanks dat de baars en snoekbaars echt niet vies zijn van een groot stuk rubber, is het beter om niet de afmetingen aan te houden die voor onze waterwolf bedoeld zijn. Eigenlijk begint dat tegenwoordig bij ca 18 cm. en eindigt het bij?????? Natuurlijk kan je ook snoek vangen op kleinere kunstaasjes, maar als je echt gericht op zoek gaat, is wat afmeting vaak zeer succesvol.


Groot rubber van 18 cm. tot...

De shad is veruit het meest favoriet bij veel roofvissers die graag met rubber vissen. Zowel werpend als getrold achter de boot, fopt deze rubberen creatie menig roofvis en dat is ook niet zo verwonderlijk. Omdat een shad vaak een staart heeft in de vorm van een schoep, krijgt hij een attractieve actie tijdens het voortbewegen. De waterdruk op de schoep zorgt ervoor dat de staartwortel zich eerst links een aantal slagen opwindt, om vervolgens ditzelfde aan de rechterkant te doen.

Hierdoor lichten de zijkanten op, wat wij ook wel flanken noemen. Dit schommelen van het kunstaas wordt erg gewaardeerd door vriend Esox en ook de zichtbaarheid en drukgolven nemen hierdoor toe. Het ligt voor de hand dat hoe groter de shad wordt, des te zorgvuldiger je dit stuk rubber moet aankleden met haken.


Bij een aanval op de kop, is de loodkophaak vaak succesvol.

 Je hebt er niets aan als je een grote shad van bijvoorbeeld 23 cm. alleen voorziet is van een enkele haak van de loodkop. De snoeken die de aanval uitvoeren op de kop zullen nog wel gehaakt worden, maar het merendeel zal het rubber gebruiken als kauwgum. Om dit te voorkomen is het Stinger systeem uitgevonden.

Een Stinger is niets anders dan een dreg aan een tandbestendige lijn. Hij moet ervoor zorgen, dat ook bij de wat grotere shads, de vis in ieder geval één haak in de bek krijgt. Van welk materiaal je de stinger maakt is vaak een persoonlijke keuze, als het maar niet te stug is. Je wilt graag vissen met soepele shads en met te stug staaldraad hef je dat weer gedeeltelijk op. Nu kunnen we de shad helemaal volhangen met dreggen, maar zo werkt het niet. Niet alleen zal je zien dat dit vistechnisch totaal niet werkt, maar veel belangrijker is dat je op deze manier vele snoeken onnodig veel leed aandoet.


Zonder stinger was deze snoekbaars niet gehaakt.

De aankleding is afhankelijk van de vistechniek die je uitvoert. Een uitvoering die vrij universeel is, is de montage van een loodkop met enkele haak en een Stinger met een dreg. Deze uitvoering kan je zowel werpend als trollend gebruiken, bij shads tot ca 23 cm. Zorg ervoor dat de haak van de loodkop behoorlijk wijdt gebogen is. Als de loodkop gemonteerd is, moet je ruim met je wijsvinger tussen de rug en de haakpunt kunnen komen. Hierdoor heb je een betere kans om ‘’kop’’ aanvallers te haken.


De rughaak moet ‘’hoog’’ zitten om goed te haken.

Kies je om te gaan werpen of trollen ver van de bodem vandaan, dan kan je het beste op 2/3 van de shad een dreg onderaan de buik te plaatsen. Veel aanvallen zullen van onderen komen en de praktijk leert ons dat deze plaatsing beter haakt. Vroeger prikte ik de dreg tot over de ronding van één van de haakpunten in het rubber.  Het nadeel is dat de dreg op deze manier wat moeilijker loskomt en dat hij het rubber uitscheurt bij een aanbeet.

Ook kan de dreg gaan ‘’rollen’’, wat wil zeggen dat deze zich naar een bepaalde kant draait. Tegenwoordig maak ik één haakbocht bij deze montage recht of beter licht gebogen en knip het puntje met weerhaak eraf. De dreg schiet nu een stuk gemakkelijker los bij aanbeet en het uitscheuren behoort tot het verleden. Als je het insteek gedeelte iets gebogen laat, zal de dreg ook mooi naar voren gericht blijven zitten. 

Om de stinger netjes en tegen het shadlijf vast te zetten, kan je een los U-vormig pennetje ( Stinger keeper) gebruiken of een pennetje met oog die je op de stingerlijn zet. Vooral bij het werpend vissen mag ik dit graag doen, om de dreg nog beter op zijn plaats te houden. Als het rubber telkens op het water terecht komt, is het niet verwonderlijk dat de dreg gaat verschuiven. De haakpunten moeten altijd richting kop staan om goed te kunnen haken en de actie van de shad niet negatief te beïnvloeden.


Een universeel en goede aankleding.

Volgende week deel 2

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -