Een 'platte' week te Langeland met Team Totalfishing Int. (deel 1)
Door Lucky Luc Mom
Het 'Team Totalfishing Int.' bestaat uit Ron Smits, Belgisch journalist en zeeforelspecialist, Leonard Muys, Deens journalist en visgids en mijn persoon. Eigenlijk was het de bedoeling om ons deze week volledig op de zeeforel te richten maar dat liep even anders.
Leonard Muys had zijn prachtige nieuwe boot meegenomen naar Langeland zodat we de verleiding niet konden weerstaan om daar vaak mee te gaan vissen als het kon. En gelukkig kon het vaak, ook al was het soms op het randje.
Een nieuw team is geboren.
Morten Jans van www.hausundboot.dk had weer een prachtig onderkomen voor ons geregeld, dus het kon vanaf het begin eigenlijk al niet meer stuk. Morten verhuurt prachtige huisjes en als u wilt, in combinatie met een boot als het zo uitkomt, zodat je alle kans hebt om lekker veel vis te vangen op Langeland.
Leonard Muys heeft vroeger op Langeland gewoond en kent de zeeforelstekken op zijn duimpje. Hij heeft destijds ook zeeforelvisser Ron Smits alle goede plekken verteld op Langeland dus die mannen hebben in het (nabije) verleden al heel veel mooie zeeforellen gevangen.
Geen zeeforel maar gul voor Ron Smits op zijn prachtige wobblers.
Ze weten ook precies wanneer ze waar moeten zijn om de beste kansen te hebben. Het seizoen en de watertemperatuur is zeer belangrijk bij het maken van een kans op zeeforel. Je hebt echte voorjaarstekken en echte herfst- en winterstekken.
Deze mannen kunnen er dus wat van en zouden mij meenemen op sleeptouw om mij toch ook weer eens een paar mooie zeeforellen te laten vangen.
Ron Smits is de man van de lichte visserij en bereid zich altijd tot in de puntjes voor.
Maar zoals ik al gezegd heb liep het weer even anders zoals gebruikelijk. We hebben wel een aantal sessies gemaakt op de zeeforel, maar eigenlijk te weinig om een goede kans te maken.
Samen met Leonard Muys die bekend is met de zeeforelvisserij op Langeland zou dit toch vis moeten opleveren.
Maar als je tijdens het zeeforelvissen dan regelmatig een aanbeet krijgt van een gul of gulletje is dit op de lichte stokjes natuurlijk geen straf. Ron Smits vist met prachtige wobblers die hij in samenwerking met een Duitse partner heeft verkregen.
Ik heb ermee gevist en het vist en werpt werkelijk prachtig. Het is gewoonweg topmateriaal voor de zeeforel, gul en zeebaars.
Ondanks een paar verwoede pogingen liet de forel het deze vakantie geheel afweten.
Als u interesse hierin heeft stuur dan even een email naar Ron Smits. Ze zijn echt een aanrader en ook ik, als eigenlijk bodemvisser, heb nog nooit zo heerlijk geworpen en gevist als met deze wobblers.
Als u deze prachtige wobblers in diverse kleurstellingen en gewichten wilt verkrijgen neem dan contact op met Ron Smits
Maar als de vis niet wil en je vist er naar verhouding te weinig op, dan wordt het met ieder kunstaas natuurlijk lastig. De visser moet het doen. We gaan de zeeforel binnenkort nog eens bevissen. In het voorjaar is de zeeforel wat makkelijker te vangen is omdat ze na de winterperiode hongerig zijn.
Er stond in onze week gelukkig een niet te harde wind om regelmatig vanaf de trailerhelling te Spodsbjerg te kunnen vertrekken. Daar moet je op Langeland altijd een beetje geluk mee hebben. Maar als je de boot op een trailer hebt zoals Leonard kun je zelfs met een harde oostenwind nog lekker vissen.
We konden de prachtige boot van Leonard gelukkig lekker vaak te water laten te Spodsbjerg.
Dan laat je je boot te water aan de westkant bij Bagenkop zodat je toch nog een mooie visdag hebt. Een harde wind uit pal noord of zuid maakt dat het vissen vanaf de boot soms niet door kan gaan.
Toen we de vis eenmaal gevonden hadden ging het hard met de vangsten.
Een groot voordeel ten opzichte van de Noordzee is, dat als de wind minder wordt, de deining direkt wegvalt en niet dagenlang doorloopt. Wij hadden dus mazzel en werden een vaste gast bij de trailerhelling van "IBI bootsverleih" te Spodsbjerg. Leonard heeft alle apparatuur en kennis in huis om ons op de goede visstekken te brengen.
En vaak zeer hard. Scharren boven de 30 centimeter waren gewoon normaal.
In het begin was het even zoeken op welke diepte de vis zich bevond, maar toen we eenmaal aanbeten kregen op een bepaalde diepte (dit keer tussen vijf en negen meter) ging het hard. En wat is het vissen op de diverse platvissoorten dan toch een heerlijke visserij met lekker veel aanbeten op de toppen.
Ook Leonard Muys kan er natuurlijk wat van en had regelmatig een kromme hengel.
Het 'regende' voornamelijk mooie schollen en scharren. De meeste vis zat niet op al te diep water en daardoor kwamen er ook regelmatig dikke botten aan boord die prachtige sport gaven. Ron Smits beviste al deze vissen met een ultralicht hengeltje en dat gaf hem een prachtige sport. Dat kan allemaal in Langeland.
Leonard bevist de platvissen op zijn eigen manier met groot succes.
Zeker op niet al te diep water. Maar daarover later meer in deze reportage. We hebben eigenlijk iedere dag ook wel geprobeerd om een tarbot of griet te vangen door met zandspieringen of stukken daarvan te vissen.
Weer een prachtige schol voor Leonard. Het kon niet op!
We hebben helaas geen zware aanbeten gehad van tarbot en griet dus dat gaan we gewoon nogmaals proberen. Op de kotter MS Kirsten werd er de laatse tijd wel zeer goed tarbot en soms griet gevangen. Maar dan moet alles kloppen op zo'n dag qua getij, wind en stroming.
Als je de paternoster wat langer liet liggen ving je er drie tegelijk.
Wij hebben dus bij schipper Henrik Agner aangemonsterd om het ook te proberen. Maar ondanks verwoede pogingen kwamen er 'slechts' mooie schollen en scharren naar boven.
Ook nog een heerlijk dagje met de MS Kirsten meegeweest.
De boot die geschikt is voor het vissen met maximaal 12 man is een aanrader voor de visser die geen boot bezit om het eens te proberen.
Ook vanaf de MS Kirsten vaak kromme hengels.
Klik op www.havfiskeri.dk voor een heerlijke visdag. De gul zit in deze periode (oktober) zeer verspreid en daar hebben we eigenlijk vanaf de boot niet op gevist.
En mooie scharren en schollen. En Leonard maar filmen!
Daarvoor hadden we met de stroom van twee tot drie knopen (een knoop is 1,8 kilometer per uur) te zwaar materiaal nodig. En daar hadden we even geen trek in.
Ook vanaf de MS. Kirsten leuke schollen.
OP de gul zouden we het liever vanaf de kant gaan proberen in de avond en vroege ochtenduren wat dan de beste tijden zijn.
Een heerlijk dagje vissen kwam helaas weer ten einde.
(wordt vervolgd)