Een heuse kever?
Door Peter Dohmen
Maandag 17 januari jl. verscheen er op Total Fishing onder het kopje ‘Vreemde vissoort!’ een nieuws-item over de vangst van een onbekend visje dat her en der in het zeeviswereldje tot enige beroering leidde.
Tijdens een wedstrijd van Watersportvereniging Ter Heijde de zondag voordien, had Jan Cornelissen uit Nijmegen een 20 cm lang visje gevangen dat hij en zijn medevissers niet helemaal konden thuisbrengen. Het leek wat op een kleine wijting, maar was dat toch duidelijk niet. Evenmin als een pollak of koolvis, twee namen van vissoorten die ook werden genoemd.
Vrijwel gelijktijdig ontving ik een e-mail van Zeehengelsportlezer Arjan Geelhoed, die afgelopen zaterdag aan ‘Slag Maasmond’ in Europoort ook al een dergelijk vreemd visje had gevangen. Arjan kon het door hem gevangen 21 cm lange exemplaar ook na enig zoekwerk op het internet niet thuisbrengen en mailde ons of wij zouden weten om welke vissoort het hier gaat.
Het onbekende visje van 21 cm dat zaterdag werd gevangen door Arjan Geelhoed.
Hoewel het altijd riskant is een “onbekende” vis te determineren aan de hand van één plaatje, is mijn eerste indruk dat het hier in beide gevallen óf de blauwe wijting (Micromesistius poutassou) betreft of (waarschijnlijker nog) de kever (Trisopterus esmarkii).
De drie rugvinnen wijzen naar de familie van de “kabeljauwen” (waartoe beide genoemde vissoorten behoren) en de grote ogen wijzen op het feit dat het gevangen visje gewoonlijk voorkomt op diep water. Zowel de blauwe wijting als de kever (ook wel Noorse kabeljauw genoemd) kennen een wijd verspreidingsgebied in de noordwestelijke Atlantische Oceaan, waar ze voorkomen op dieptes van wel 300 meter. In onze relatief ondiepe Noordzee worden ze echter nauwelijks aangetroffen. Kennelijk is er nu echter een schooltje van deze vissen onder onze kust verzeild geraakt.
Om zekerheid te geven dient de vis nader te worden onderzocht en daartoe heeft NCRZ-voorzitter Hans van Loenen zich inmiddels over de diepgevroren vis uit Ter Heijde ontfermd. Samen met andere visexperts zal hij dat visje beslist op naam brengen en ik acht de kans groot dat het dan inderdaad een blauwe wijting of een kever zal blijken te zijn. Daarover zullen we dan beslist op Total Fishing en in Zeehengelsport nader berichten
Noch de blauwe wijting noch de kever komen momenteel voor op de Recordlijst Nederlandse Wateren van de NCRZ. Mochten de nu gevangen vissen tot een van deze beide soorten behoren, dan is er vroeg in het nieuwe jaar dus alweer een nieuw NCRZ-record gevangen. Voor de NCRZ-recordlijsten: zie www.ncrz.nl
Peter Dohmen - Zeehengelsport magazine