Eddy’s Imi-pellet (deel 2)
Door Eddy te Mebel
Om effectief karpers te vangen, moet je eerst goed kijken, zoeken en je aanpassen aan de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld windrichting. Vaak is de oever waar de wind op staat de beste kant om vis te vangen, maar met de vliegenhengel kan dit in de praktijk anders zijn.
Het liefst vis ik met een vliegenhengel in de aftma 5/6 klasse bij een lengte van 2.40 tot 2.70 meter. Een drijvende vliegenlijn van dezelfde klasse met een tapse nylon leader volstaat prima.
Een paar seconden voordat Robin een mooie karper gaat vangen.
Als tippet gebruik ik 0,20 of 0,22 mm G-line van Gamakatsu met een treksterkte van maar liefst 5,8 kg. Natuurlijk moet de draaddikte van de haak deze trekkracht wel aankunnen, want haken die uitbuigen hebben we niks aan.
Beet.......... en een leuke dril.
Voordat je begint met de oppervlaktevisserij moet je eerst wat drijvende pallets voeren. Uiteraard moet je dan met de wind mee voeren. Drijvende pellets zijn licht van gewicht en drijven dus snel weg.
Zorg voor een vliegenreel met overkappende spoelrand, zodat je de reel wat kunt afremmen.
Als ze meteen naar de kant toe waaien, zal je de karpers niet op je stek krijgen. Vaak liggen de karpers buiten werpafstand en moet je ze dus eerst wat naar de kant toe lokken.
Even snel op de foto voor de onweersbui.
Ik gooi dan telkens een paar pellets op het water, zodat je een klein spoortje trekt. Als de vissen eenmaal de pellets hebben gevonden en geproefd, gaan ze zoeken. Ze gaan onder de oppervlakte heen en weer zwemmen en komen dan langzaam mijn kant op.
Bijna donker, ookal kan ik de vlieg bijna niet meer zien, de karpers des te meer.
Als ze gretig beginnen te azen, werp ik mijn Imi pallet erbij. Als ze de vlieg rustig naar binnen slurpen en de leader strak loopt, kun je aanslaan.
Dit formaat spiegelkarpers geeft supersport aan de vliegenhengel.
Wel eerst goed oppassen dat je niet te vroeg aanslaat en zeker niet te hard. Dit heb ik uit enthousiasme regelmatig zien gebeuren bij andere vissers. De vissen schrikken dan en gaan er als een raket vandoor.
Een aftma 5-6 hoepeltje rond.
Het heeft geen nut om handen vol pellets op het water te gooien. De karpers eten dan veel en hebben dan teveel keuze zodat de vlieg dan soms niet opgemerkt wordt.
Een handje vol proto-types die niet aan mijn wensen voldeden.
Het is veel beter om regelmatig kleine beetjes te voeren, zodat ze gaan zoeken. Ze gaan dan onder de oppervlakte heen en weer zwemmen en komen dan al snel mijn Imi Pallet tegen.
Een leuk avondje karpers vangen met Frank.
In het vroege voorjaar begin ik altijd met kleine drijvende pellets te voeren van 6 millimeter. Dit zijn pellets die officieel bedoeld zijn als vijvervoer voor Koi’s.
Frank drilt de zoveelste karper.
Als hoogzomer veel andere kleine vis in de oppervlakte mijn pellets wegvreten, dan wil ik nog wel eens overschakelen op drijvende hondenbrokken.
Hoe harder de zon gaat zakken, hoe harder de karpers gaan stijgen.
Uiteraard zal ik mijn Imi-Pallet hier op aanpassen door een paar maten grotere haak te nemen. Denk niet dat het aas te groot is, want een boillieformaat slurpen ze zo weg. Als ze die 'knikkers' van de bodem oprapen, waarom dan niet van de oppervlakte?!
Mooi formaat spiegelkarper voor de vliegenhengel.
Afgelopen zomer heb ik vele malen gevist op de forellenvijvers van De Kool waar de karpers gretig meewerkten. Deze manier van vissen werkt niet alleen op karpervijvers, maar ook op stadswateren, beken, rivieren enzovoorts.
Netjes in de onderlip gehaakt.
Het is gewoon een kwestie van 'vissen op zicht'. Ook al liggen de karpers met warm weer te zonnen in de oppervlakte, met pellets maak je ze al snel wakker en zeer zeker met Eddy’s Imi Pellet.
Veel plezier met Eddy's Imi Pellet.
Succes met het binden en zeker weten dat je hier mooie vissen mee zal vangen.
Voor bindpatroon: zie deel 1.