Dropshot in Denemarken

Dropshot in Denemarken

Door: Ninja Klapwijk

Van 29-04 tot en met 06-05 stond ons jaarlijkse vistripje gepland richting Denemarken. Vorig jaar hebben we een week gevist in Ebeltoft, vrij noordelijk in Denemarken. De hoeveelheid gul die we daar gevangen hadden was goed te noemen, maar in een week tijd wisten we slechts één maatse gul te vangen van 43cm. Na de goede vangstberichten in Spodsbjerg, gelegen op het eiland Langeland, hebben we besloten om dit jaar onze vakantie op deze locatie te plannen.

Gezien de goede ervaringen met het dropshotvissen op snoekbaars, hebben wij besloten om deze techniek ook in Spodsbjerg toe te passen bij het vissen op gul. We hebben hierbij gebruik gemaakt van de Gamakatsu Dropshot Jig 90. Gamakatsu onderscheidt zich naar onze mening kwalitatief van andere haken, het enige nadeel is de hoge prijs van deze haken.

De montage van de haak is zeer eenvoudig, door middel van een ‘palomar’ knoop wordt de lijn aan het oog van de haak bevestigd. Het resterende, onderste deel van de lijn gaat door de meegeleverde tube, de tube gaat over het staafje onder de haak en het resultaat is een haak die continu prachtig haaks op de onderlijn staat, zie onderstaande foto. Het voordeel van deze techniek is het directe contact met het kunstaas op de dropshot, hetgeen resulteert in harde aanbeten die vaak niet te missen zijn.

De mogelijkheden van het aas op de dropshothaken zijn divers, zowel natuurlijk aas als kunstaas werkt prima. Wij gebruiken in Spodsbjerg voor het vissen op gul slechts kunstaas, puur om de reden dat het goed blijft zitten en niet van de haken wordt gegeten. Daarnaast is kunstaas ten opzichte van natuurlijk aas relatief goedkoop en het geeft geen extra zooi van natuurlijk aas aan boord.

Uit de vangstverslagen die wij gelezen hebben kwam duidelijk naar voren dat het vissen met shads zeer effectief is voor het vissen op gul in Spodsbjerg, met name roodkleurige shads zijn erg goed. De gul die wij in Spodsbjerg vingen zaten vol met krab, dus wellicht is dit de oorzaak dat deze kleur zo goed werkt. Op andere kleuren dan rood hebben wij overigens ook prima gevangen, maar op bepaalde dagen was rood toch wel favoriet.

Het enige onderscheid van het normale dropshotsysteem, was bij ons het dropshotlood. In plaats hiervan hebben we shads gebruikt met loodkoppen variërend van 80 tot 180 gram. In Spodsbjerg hebben wij ervaren dat er een zeer sterke stroming kan staan. De oorzaak hiervan is de ‘flessenhals’ die ontstaat tussen de eilanden. Bij getijdenwisselingen gaan er massa’s water door deze flessenhals, waardoor de stroming zeer sterk kan zijn. In deze week hebben wij stromingen ervaren van 4.8km/h met een wind tegengesteld aan de stroming.


Op andere kleuren dan rood hebben wij overigens ook prima gevangen, maar op bepaalde dagen was rood toch wel favoriet.

Onder dergelijke omstandigheden was zelfs de 180 gram loodkop moeilijk aan de bodem te houden. Zorg er dan voor dat je de shads op de dropshothaak en op de loodkop kleiner kiest, waardoor de weerstand in het water minder wordt. Met name met een wind die tegengesteld staat aan de stroming is een driftzak een echte must om het kunstaas aan de bodem te kunnen houden waardoor je vistijd verlengd wordt.

Typisch is dat gedurende de laatste dagen van de vakantie er helemaal geen stroming meer stond, waardoor er weer lichter gevist kon worden. Zorg er dan ook voor dat je van alle loodkoppen voldoende voorradig hebt. Het totaalplaatje van de dropshotmontage kan er uitzien als onderstaande foto.

Voor het vissen op gul in Spodsbjerg is het voldoende om een gevlochten hoofdlijn te gebruiken tussen de 0.12 en 0.17. Met dergelijke lijnen is het met de dropshottechniek gemakkelijker contact te houden met de bodem. Wanneer er dikker gevist wordt, zal je effectieve vistijd aanzienlijk verkort worden omdat je het aas moeilijker aan de bodem houdt. Als onderlijn valt fluorocarbon aan te bevelen, maar een gewone nylon onderlijn van 0.40 werkt ook prima.

Houd er rekening mee dat je de nodige vastlopers zult krijgen, gewoon  een kwestie van opvaren en je komt over het algemeen snel los. Wat betreft de hengel, probeer deze zo licht mogelijk te houden zodat ook aan de kleinere gullen een leuke sport te beleven valt. Wij gebruikten een setje van Shimano, de TR200G welke naar onze mening ideaal is voor deze visserij. Tijdens onze vakantie was de gemiddelde gul rond de 40cm met enkele mooie uitschieters van 60+ cm, zie onderstaande foto. Op dit materiaal gaf de gul een geweldige sport. Gedurende de zomermaanden blijkt de gemiddelde gul in Spodsbjerg aanzienlijk groter te zijn, wat een sensationele dril geeft op dit materiaal.

De laatste dagen van de vakantie, waarbij er geen stroming meer stond en de wind ook nauwelijks aanwezig was, heeft het dropshotsysteem ons bijzonder veel voordelen opgeleverd. Met name in deze situaties is het vissen met een afhouderknoop minder effectief, omdat onder deze omstandigheden het kunstaas gaat zinken. Dit zal met name de presentatie van het aas niet ten goede komen, het kunstaas bevindt zich niet meer horizontaal in het water.

Tijdens het afzinken en tijdens harde driften zal het kunstaas aan de afhouderknoop ook nog eens gaan tollen, met als gevolg dat de afhouderlijn zich om de onderlijn zal gaan draaien.  Ook de registratie van de beet vindt bij de afhouderlijn vaak minder direct plaats door de slappe lijn van de afhouder. Onder deze omstandigheden wist het dropshotsysteem ons extra bonusvissen aan boord te brengen, met als klap op de hengel een prachtige gul van 8.75 kilo en 95 cm.

Op de achtergrond is de oranjekleurige shad met het dropshotsysteem nog te zien. Het enige nadeel dat wij ervaren hebben is dat tijdens het onthaken van de vis het vatgesoldeerde staafje haaks op de haak wel eens wil breken. Wanneer je hier rekening mee houdt door dit stuk niet met de tang te pakken tijdens het onthaken, dan kan dit probleem voorkomen worden.


Een prachtige gul van 8.75 kilo en 95 cm.

Kort samengevat:

Voordelen dropshotsysteem met Gamakatsu jig 90:
- Gemakkelijk te monteren
- Aas staat altijd netjes haaks op de onderlijn
- Functioneel met hevige stroming en tijdens dood tij
- Direct contact met het aas
- Netjes gehaakte vis in de bovenlip
- Harde aanbeten

Nadelen dropshotsysteem Gamakatsu jig 90:
- Relatief hoge aanschafprijs
- Het steeltje onder de haak knapt vrij snel

Voor meer informatie over het vissen in Spodsbjerg in Langeland valt de website van Kees Michielsen aan te raden, www.zeevisseninlangeland.nl. Hij heeft reeds enkele jaren ervaring met het vissen op gul in Spodsbjerg. Op deze site staat erg veel aanvullende informatie over mogelijke stekken en het materiaal dat geschikt is voor deze visserij. Voor verdere vragen kun je altijd mailen.

Ninja Klapwijk - ninjaklapwijk@gmail.com

 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -