Droogte in de Achterhoek

Droogte in de Achterhoek 2009

Door Eddy te Mebel

Deze keer schrijf ik geen artikel met uitgebreide informatie over hengels, vismethodes, mooie vissen enz., maar een zeer triest praktijk verslag van de droogte van 2009 in diverse Achterhoekse beken en sloten.

Afgelopen winter weinig regen gevallen, daarna een zeer schraal voorjaar gevolgd door een zeer droge zomer met slechts af en toe een buitje regen. Het gevolg laat zich raden: het grondwaterpijl zakt een aantal centimeters per dag en steeds meer beken komen bijna of geheel droog te staan. Al sinds de 80er jaren lopen Hein en ik zo ongeveer eens in de 3 jaren vis te scheppen en te redden.


De SLINGE dicht bij Varsseveld

Voorbeeld: zondagmiddag 20 september viste Hein met een karperschepnet maarliefst 50 zeelten van +/- 50cm. en ongeveer 50 snoeken tussen de 40 en 75cm. uit een paar, bijna droogstaande poeltjes. Zulke vissen laat je toch niet verdrogen??? Meestal zetten we de vis dan in dezelfde beek weer uit in een dieper stuk (ander stuwvak). Maar na inmiddels ongeveer 25 jaar verder te zijn ga je je toch afvragen of het wel nut heeft waar we mee bezig zijn.

Hierover zijn we gaan nadenken en op het idee gekomen of het een mogelijkheid is om een stuk beek wat dieper uit te graven. Afgelopen week heb ik diverse instanties ingeschakeld met de vraag of er in beken waar nu nog zo´n 20cm. water staat de beek uit te diepen over een lengte van ongeveer 40 meter. 

Als op deze lengte de beek ongeveer 30cm. dieper uitgebaggerd zou worden, kan de vis hierin overleven. Nu trekt de vis nog heen en weer door de beken die nog wat water bezitten, maar als het water zakt en verandert in ‘poeltjes’ is het al te laat om dan te gaan baggeren (vissen trekken veel heen en weer en zoeken altijd de diepste stukken op om te overleven).

Gelukkig kreeg ik 23 september een verlossend telefoontje dat het waterschap een proefproject wil starten waarom ik had  gevraagd. Men wil (mits de droogte aanhoudt) in diverse beken verschillende poeltjes uitgraven om te kijken of het werkt. Als de beken dan droog komen te staan kunnen de vissen overleven in de poeltjes. Maar niet alleen de vissen, ook het gehele insectenleven.


Een interview voor TV Gelderland

Het is een proef en je moet het zien als een tijdelijke noodoplossing. Als er in de winter weer stroming in de beken ontstaat, zullen deze poeltjes weer snel dichtslippen. Uiteraard is dat geen  probleem meer. Gelukkig wilde TV Gelderland zo vriendelijk zijn om ook mee te werken en al snel was dit medianieuws. Als de lezer dit leest heeft het waterschap de eerste  ‘overlevingspoeltjes’ al gegraven en zal Total Fishing verslag doen over het vervolg en de werking hiervan.

 Met dank aan de medewerking van Omroep Gelderland!

Hieronder een fotoverslag van diverse beken en waterstanden om een goede indruk te krijgen van de huidige situatie:


Laatste water in de LANGE SLOOT in Westendorp,  aan de zijkant van de duiker is goed te zien hoe hoog het water normaal is.


De vissen liggen opgestapeld en zijn soms met de hand te pakken


Bart drilt hier een mooie snoek op een stek die nu inmiddels droog gevallen is.


De kleinste vissen hebben het minste water nodig


De SLINGE bij Varsseveld


Duizenden witvissen zijn met hun laatste dagen aan het tellen


Hein met een 107cm wintersnoek op een stuk dat nu droog staat


Hier is mooi te zien hoe mosselen over de bodem kruipen, als je goed kijkt zie je ze langzaam verplaatsen


Ondanks weinig water blijft het moeilijk om vis te scheppen


Ook de jeugd  is gelukkig zeer fanitieke hulp


Ook zeer veel kleine snoekjes van ongeveer 20cm


De voorbereiding van TV Gelderland


Intervieuw voor TV Gelderland


Het zelfde sluisje op 8 juli 2007


Vele snoekjes van dit formaat zijn verhuisd naar een dieper stuk dat normaal met elkaar in verbinding staat.

 


 

ANDEREN LAZEN OOK