Drijvend met vijversticks

Drijvend met vijversticks

Door Eddy te Mebel

Iedereen voert zijn goudvissen en koikarpers in de tuinvijvers met verschillende soorten vijversticks. Het vissen en voeren langs de waterkant gebeurt echter meestal met brood, drijvende honden- en kattenbrokken, pellets enz.


Welke vijvereigenaar kent ze niet?

Tot op heden heb ik dat nog nooit een vliegvisser zien doen met vijversticks. Dit bracht mij op het idee om dat toch eens te gaan proberen. Deze maand september zal het nog goed gaan zolang de watertemperatuur nog redelijk hoog blijft. Wanneer het water weer te koud gaat worden, zullen we weer moeten wachten tot volgend voorjaar, maar zo ver is het nog niet.

Beetje wind over het water
De vijversticks wegen bijna niks en zijn helaas wat moeilijk te werpen en een werppijp biedt ook geen oplossing. Daarom neem ik een handje vol sticks en steek mijn hand een paar seconden onder water zodat de sticks wat water op kunnen zuigen. Dit bevordert het werpen weer enkele meters.

Toch kun je ook ‘nat’ geen grote afstanden halen. Beter is het om met de wind mee te werpen als dat mogelijk is. Niet meteen gaan vissen, maar eerst afwachten tot dat er één of meerdere karpers voorzichtig beginnen te azen. Hoe langer je wacht, hoe vreetzuchtiger de karpers worden. 

De sticks drijven vanzelf met de wind mee en zo kun je een redelijk lang voerspoor aanleggen over grotere afstand (mits je geen last hebt van eenden of meerkoeten, want die zijn er ook gek op). Hoe langer ze op het water drijven, hoe meer ze uitzetten en groter worden.

Ik heb van polycelon een aantal imitatie-sticks nagebonden en die drijven geweldig. Ik heb er nog wel wat witte struisvogelveer bij ingebonden om het geheel af te werken.


Van boven naar onderen: 2 zalmeitjes, daaronder een dikstelige haak met polycylon als drijfvermogen en 4 imitaite-vijversticks.


Close-up van een vijverstick-imitatie.

Als de karpers eenmaal flink aan het azen zijn slurpen ze de ‘vlieg’ ook zo naar binnen, zonder twijfel. Wel snel aanslaan, want de karpers hebben snel in de gaten dat het foute boel is!

Sterke leadertip
Voor deze visserij gebruik ik een drijvende vliegenlijn in de # 4 klasse. Eerlijk gezegd vind ik het leuk om met licht materiaal te vissen, maar het zou beter zijn om met een # 5 of 6 te vissen. Het is trouwens ook niet de vis, maar de visser die de hengel krom trekt.


Hein weet zijn hengel krom te trekken…


... een mooie spiegel drijvend gevangen.

Als leadertip gebruik ik het liefst Super G-lijn van Gamakatsu, beresterk en bijna niet kapot te krijgen. Een lijndikte van 0,22mm. trekt maar liefst 5,8 kilo volgens de voorschriften en ik denk dat dit aardig klopt.


Een supersterke lijn als tippet, maar liefst 5,8 kg voor 0,22 mm. nylon.

Vissen!


De imitatie-vijverstick voorzichtig op het oppervlak laten vallen…


... Een azende karper! Nu goed opletten wanneer mijn imi-stick gepakt wordt…


... Hij pakt! Snel de haak zetten, anders spugen ze hem direct weer uit!...


... Als een speer gaat ie er met een boeggolf vandoor…


... De dril duurt meestal wel een paar minuten…


... Hiervoor heb je dus een sterke tippet nodig…


... Dit spiegeltje smakte de sticks achter elkaar naar binnen.


Ook tijdens de late schemering azen ze gewoon door!


Deze karper is eigenlijk al iets te groot voor de elastiekvissers.

Meerdere vissoorten?
In de toekomst wil ik deze sticks eens wat vaker meenemen naar de waterkant. Niet alleen voor karper, maar ik denk dat je de ruisvoorns en windes ook goed mee kunt lokken. Sommige vliegvissers zullen misschien vinden dat voorvoeren zoals hierboven beschreven niks met vliegvissen te maken heeft, maar het kan soms wel uitkomst bieden.

Het wil niet zeggen dat ik de sticks altijd meeneem in mijn vliegvisvest, maar een doosje in de auto kan zeker geen kwaad.


Een doos vol vijversticks bij de ACTION voor slechts een paar euro.

Kijk eens bij de ACTION of andere supermarkten, want daar kost een doos vol vijversticks slechts een paar euro. Je kunt er lange tijd mee doen en veel vis mee lokken en vangen. 

Succes ermee en vang ze nog een aantal weken, voordat de herfst in gaat treden!

Eddy te Mebel

 

ANDEREN LAZEN OOK