Die werpmolen weet nu ook wat de definitie van het begrip ‘vissen’ is.
Maar er zitten nog meer gave dingen op die we even onder de loep kunnen nemen. Wat we in één oogopslag kunnen opmerken is dat het 4000-model van de Rodiac vrij robuust en stevig is. Geen werpmolentje waar je extreem voorzichtig mee moet zijn, maar eentje die tegen een stootje kan.
Wel zo lekker wanneer je deze veel gebruikt. Wat ook een groot voordeel is, is dat deze een hoge inhaalsnelheid heeft. Dus jezelf lamdraaien is ook verleden tijd. Zeker handig bij het feederen wanneer je, bijvoorbeeld, wilt voeren en dat heb ik in deze twee testdagen toch echt ondervonden, dat je zo ontzettend efficiënt voer op je stek kunt brengen.
Over het uiterlijk kan ik ook kort zijn. Netjes afgewerkt zonder onzinnige poespas. Zo hoort het volgens mij. Van binnen is het ook prima in orde. Een goed werkende slip, die ook nog eens precies en secuur af te stellen is met een krachtig slipsysteem. Hij bezit vijf (goede!) kogellagers en een naaldlager. Draaien is dus ook geen probleem. Een ondiepe en lijnvriendelijke aluminium spoel maakt het geheel af.
Topmolen!
Maar er is nog een ding dat ik als zeer handig heb ondervonden. En dat is het vrijloopsysteem. Om te beginnen: ik leg mijn hengel op de steun om de methodfeeder van voer te voorzien. Uiteraard heb ik weer net te weinig lijn dus ik moet aan de slipknop gaan draaien om lijn te nemen. Stop!
Dit is dus ook verleden tijd. De enige te verrichten handeling is de knop, die het van tevoren ingestelde vrijloopsysteem inschakelt, naar voren duwen en je kunt lijn nemen. Wanneer de method gevuld is kun je gelijk opdraaien om vervolgens de worp in te gaan zetten. De knop zal na ongeveer een halve slag terugklikken. Ontzettend handig!
Volgende situatie: ik wil recht onder mijn voeten gaan vissen op een voerplekje die ik gedurende heel de sessie frequent met een beetje voer en aas aan het onderhouden ben. Een manier die soms echt verschrikkelijk effectief kan zijn. Je zit alleen met één ding.
Er zit amper rek op de lijn dus bij een aanbeet (vaak van karper) knalt de top naar onder en de hengel naar boven of een ander vergelijkbaar voorval. In ieder geval: dit is onhandig. Gebruik de slip, zou je zeggen, maar dan zit je heel de tijd weer te klooien met een slipknop. Je raadt het al: met deze werpmolen is dat niet nodig! Je schakelt het vrijloopsysteem in en je hoeft je verder geen zorgen te maken! Zo gemakkelijk kan het zijn. Dat Rodiac Freespool-gebeuren is dus zo gek nog niet!
Eén druk op de knop is nodig!
Over het transporteren is ook nagedacht. De slinger, die overigens ook perfect te monteren is aan de andere kant van de molen voor wanneer je linkshandig mocht zijn, kun je naar binnen klappen, zodat dit een mooi plat geheel wordt dat amper ruimte inneemt in bijvoorbeeld je foedraal.
Mooi reclamepraatje kun je denken, maar dit is puur en alleen mijn zuivere mening. Kortom een topmolen voor dit werk, die robuust is en tegen een stootje kan en waar je jarenlang plezier van kunt hebben en let eens op: ongeveer zes tientjes voor ongekende kwaliteit en jarenlang plezier! Volgens mij hoef ik hier niets meer over te zeggen!
Na die ene vis is het een tijdje stil gebleven. Heb even de aandacht verlegd naar wat productfoto’s maken waarvoor Fabian, met wie ik in de vorige sessie op zeelt ging vissen, even langsgekomen is. Altijd gezellig.
Echt een topstokje!
Om het nog maar even over de Feeder te hebben. Gedurende heel de visdag heb ik gemerkt dat ik echt super precies en secuur de methodfeeder op de voerstek kan loodsen. Na de worp de hengel naar achteren wijzen en deze vangt door de demping de klap perfect op. Ook al is de hengel niet gemaakt voor verre afstanden, volgens mij kun je hier nog een behoorlijk eindje mee halen.
Secure worpen zijn geen probleem!
De feedertoppen, die er uiteraard bij zitten, worden geleverd in een nette en goed beschermende koker. Goede keuze bij zulk soort kwetsbare zaken. Je hebt de keuze over twee mogelijkheden. Een iets grovere en een wat lichtere. Vandaag gebruik ik de lichtste variant die ik doorgaans het meest gebruik. Echt alles wat op je stek gebeurt, wordt hierop doorgegeven. Net zoals de aanbeten natuurlijk, maar dat was wel al duidelijk volgens mij!
Schade door transport? No way!
De verklikker voor vandaag. En een goede ook!
Nadat Fabian vertrokken is, besluit ik om nog een klein poosje door te vissen. Dat begint met een paar missers en dat wordt vervolgd met een ultra-zachte aanbeet. Giebel dacht ik. Maar een paar seconden later kom ik erachter dat het karper is. Hetzelfde speelt zich af als bij de vorige vis.
Een zenuwslopende dril met als resultaat een exemplaar dat zeker weten het grootst, dikst en zwaarst is van heel de dag. Helaas heeft deze iets andere voornemens dan dat ik heb. Voordat ik goed en wel een fotootje van de vis kan maken heeft deze iets vervroegd zijn/haar vrijheid gekozen. Auto-release zullen we maar zeggen. Maar wel jammer. Wordt volledig goedgemaakt door een mooie ‘Cyprinus carpio’ die hierna nog even een lekker hapje ziet in de pellet en een kijkje komt nemen op de kant. Prachtig!
Handig in transport!
Zo kom ik aan het einde van de visdag. De conclusie die we eruit kunnen trekken is dat het al met al een lekker actieve visserij is dat methodvissen, ondanks dat je op één plek blijft zitten. Een visserij waarmee je lekker veel kunt vangen. Een visserij die voor mij in het rijtje van de mooiere manieren van witvissen staat.
De eindstand bedraagt acht karpers, elf giebels en een vals gehaakt brasempje. Leuk gevangen dus, maar natuurlijk heb ik het materiaal van Korum echt goed aan de tand kunnen voelen en ik ben er dan ook meer dan tevreden over. Maar wat het allerbelangrijkst is van vandaag, maar ik denk ook wel van het hele begrip ‘sportvissen’: ik ben er gewoon weer eens lekker tussenuit geweest middenin een drukke schoolweek die soms toch echt aan de saaie kant is. Ik heb de kop leeggemaakt en ik heb onwijs veel genoten van een prachtige visdag. Zo hoort het te zijn!
Nice day!