Delta Chronicles deel 3
Door Erik Ouwens
In het vorige deel gaf ik al aan dat er rond de Ebro Delta op dat moment minder goed werd gevangen op groot kunstaas. Hier is het grote gros van de aasvis maatje guppie. Het meerendeel bestaat uit ansjovis, sardines en sprot en zijn gemiddeld zo tussen de drie en zes centimeter lang.
Wat je ziet gebeuren is dat de tonijnen vrij weinig moeite hoeven te doen om wat sardientjes van die aasballen af te plukken en de focus lijkt compleet gericht op het kleine spul.
Zo klein moet het vaak zijn. Dan is een buldo noodzakelijk.
Waarom energie verspillen aan het jagen op groter aas als het kleine voor het oprapen ligt? Opportunistisch. Maar hoe imiteer je nu een anchovis van drie centimeter en gooi je die met een zware popperstok ook nog eens 70 meter weg? Met een buldo natuurlijk!
We hadden onze grote vriend Dennis, samen met vader, over voor een week actief gooien op tonijn. Een paar jaar terug was hij hier ook te vissen en toen leken de tonijnen veel gretiger. Poppers, stickbaits, pilkers, jerkbaits, het maakte niet zo veel uit.
Dennis stond daarom ook verbaasd te kijken toen hij die kleine flubbertjes op de haken gemonteerd zag. Flexibel zijn en uitproberen, jongen! Uiteraard toch een hengel met een stickbait gemonteerd, voor het vertrouwen.
Op de eerste dag werd het al meteen duidelijk dat ze erg selectief waren, stickbaits meerdere keren door en langs scholen getrokken en kregen nul respons.
Het moment dat je het geweld in de oppervlakte ziet, kan je je bijna niet voorstellen dat die donkerblauwe rakkers niet alles pakken dat je voor hun neus gooit.
Uiteindelijk werd er aan het einde van de dag mooie vis gehaakt, op een shadje welteverstaan.
Mooie vis voor Dennis, gepakt op een shadje.
Na een korte fotosessie en het bevestigen van een tag mocht ze weer onbeschadigd terug.
Altijd Catch, Tag and Release.
Dat dit niet altijd het geval is werd in de volgende dagen bevestigd. De vissen begonnen agressiever te jagen en we kregen zowaar de eerste aanbeten op poppers en stickbaits.
De topper van de week kwam op de laatste dag, toen we een klein groepje blauwvinnen hadden gespot op een paar honderd meter afstand. Die dag hadden al meerdere little tunnies de binnenkant van de boot gezien en allemaal reageerden ze positief op groter kunstaas.
Little tunnie van ruim 15 kilo, een specimen!
Over het algemeen zijn little tunnies niet zo selectief als blauwvinnen, maar het werkt wel goed voor het vertrouwen. Afijn, we naderen het groepje en Dennis maakte een goede worp, net even een paar meter er over heen en begint zijn stickbait binnen te tikken. Ze verplaatsen zich langzaam richting de boot en op het moment dat de vis nog op zo'n tien meter afstand is, komt Dennis z'n stickbait in de 'zone' en word met een gigantische explosie gepakt door een vis van monsterlijke proporties (>100kilo).
Direct gaat ze loodrecht naar beneden (typisch gedrag voor een grote vis), de Saltiga schreeuwt het uit en Dennis zelf gaat bijna over boord. Na twintig seconden alleen maar lijn van de molen af te zien gaan schiet de haak los. Tsja...
Kromme hengel en gierende slip.
Sinds een kleine twee weken worden de eerste bluefish weer in leuke aantallen gevangen. We belagen ze over het algemeen met materiaal dat vergelijkbaar is met dat wat wij in Nederland gebruiken voor de zeebaars en vangen ze zowel met oppervlakte kunstaas als met pluggen.
Mooie bluefish, gevangen op een ondiep lopende plug.
De volgende keer meer over de leuke en actieve visserij op bluefish!
Fijn weekend en kromme hengels toegewenst.
Erik Ouwens, Team Delta Game Fishing.