Delta Chronicles (Deel 1)

Delta Chronicles (Deel 1) 

Door Erik Ouwens  

Wie denkt aan Ebro, denkt aan meerval. Sinds jaar en dag zijn deze twee termen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En niet geheel onterecht; vele monsters hebben de afgelopen decennia de voor hun verkeerde kant van het wateroppervlak onvrijwillig moeten bezichtigen.

Vooral het stuwmeer nabij Caspe heeft een spectaculair bestand en elk jaar worden er bizar grote vissen gevangen, om dan nog maar te zwijgen over de visserij op karper. Beide soorten worden door elkaar heen gevangen op pellets. De ene run een dikke meerval, de volgende run dertig pond karper. Hier maak ik mijn bruggetje naar de Ebro Delta.


Dikke tweemeter-plusser op livebait.

Als je bij l’Ampolla, zo'n 180 kilometer onder Barcelona, de afslag richting de Delta neemt, is Spanje bijna niet meer te herkennen. Het fantastische berglandschap wordt ingeruild voor een vlakte die in maart lijkt op een grote onvruchtbare akker, maar ´s zomers zo groen is dat het niet zou misstaan als grasmat in Camp Nou. Na een half uur rijden langs honderden velden met rijstplanten doemt dan eindelijk de Ebro weer op, maar dan even anders dan we gewend waren.


Leerfish (of palometa), de hoofdprijs van de Delta. Dit monster was ruim 38 kilo, bij 161 centimeter.

Vanaf het plaatsje Riumar ('rivier-zee'), gelegen aan de monding van de Ebro, tot aan het plaatsje Xerta, een kleine veertig kilometer stroomopwaarts, heeft het vooral brakke water en overvloed aan drasland een grote invloed op het aanbod aan flora en fauna. Daar waar tweehonderd kilometer stroomopwaards de waterlagen gedomineerd worden door karper en meerval, zijn het in de Delta voornamelijk de vissen die van het zoute water komen die men veel tegenkomt. Bekende soorten als zeebaars en harders zijn hier in grote getale aanwezig, maar de minder bekende bluefish en leerfish zijn voor de sportvissers nog veel interessanter. Vooral leerfish spreekt tot de verbeelding, met lengtes tot ruim 180cm.

Neem daarbij dat de zeer tolerante meerval tot aan het zoute aan toe te vinden is, en soorten als karper en giebel ook goed vertegenwoordigd zijn, en plotseling praten we over een van de meest veelzijdige stukken water van Europa. Zeker als we daarbij in rekening nemen, dat er aan de zeekant van de monding meerdere tonijnsoorten voorkomen, met als ongekroonde koning de blauwvintonijn.


Ondergetekende met een winterbaars, gehaakt in de oppervlakte.

De meeste technieken om de vissen hier te belagen zijn over het algemeen vrij actief en omdat dit gedeelte van de rivier behoort tot kustwater, mag er ook met levend aas gevist worden. Soms is het vrij moeilijk voor te stellen, omdat het in Nederland niet toegestaan is, maar het kan op de benodigde momenten echt het verschil maken. Om een voorbeeld te noemen, een van de meest populaire visserijen onder de locals is het gooien van oppervlaktekunstaas op bluefish en leerfish. Kneiterhard binnendraaien en de aanbeten zijn ronduit geweldig.


Bluefish, fantastische sport op licht materiaal.

Vanaf volgende week gaan we starten met een wekelijkse column over de avonturen die wij meemaken in dit mooie stukje Spanje. Afwisselend zullen Martijn Sman en ondergetekende je proberen te laten meegenieten van de verschillende spannende en vaak verslavende visserijen. Hoogstwaarschijnlijk zullen we aftrappen met blauwvintonijn, aangezien ze sinds een paar dagen weer met grote aantallen aanwezig zijn!


De blauwvinnen zijn weer gearriveerd!

Tight lines en wordt vervolgd!
Erik Ouwens Team Delta Game Fishing