image description

Delfland stopt beroepsvisserij op paling

Vrijwillig moratorium

Hoe het de paling in  het water van Delfland vergaat, is nog altijd onvoldoende bekend. Daarom is Delfland in 2017 begonnen met een zesjarig onderzoek om inzicht te krijgen in het effect van de maatregelen om de intrek van jonge glasaal en de uittrek van volwassen schieraal te bevorderen.

De onderzoeksmethode is uitgewerkt door Stichting RAVON en Wageningen Marine Research. Vrijwilligers van de hengelsportverenigingen en de lokale beroepsvisser helpen bij het veldwerk. In ruil hiervoor stopt de beroepsvisser in deze zes jaar vrijwillig met het vangen van paling in Delfland.



"Die deal is eind 2016 gemaakt door mijn voorganger Hans Middendorp", zegt Antoinette Jans, die verantwoordelijk is voor de ecologische waterkwaliteit in het watersysteem van Delfland. "Het is een mooie win-win, zowel voor de paling als voor de palingvisser". Hans Middendorp is nu fractievoorzitter van de AWP Delfland.

Uniek onderzoek paling in Delfland
Met het zesjarig onderzoek ontstaat een goed beeld van de hoeveelheid glasaal die uiteindelijk Delfland binnen zwemt, de groeisnelheid van de jonge aal, en de aantallen volwassen schieraal die vanuit het gebied van Delfland weer terug zwemmen naar de Sargassozee.

Uit de resultaten van het glasaalonderzoek in 2017 kwamen al enkele aanbevelingen naar voren om verbeteringen aan te brengen bij de belangrijkste plek waar glasaal ons gebied in trekt, het Scheveningse gemaal Schoute tussen de jachthaven en het Verversingskanaal.

ANDEREN LAZEN OOK