Landingsnet

Landingsnet

Door : Berthil Bos

Zijn de haken verwijderd, kan ik de vis met de andere hand ondersteunen en even bewonderen en/of aan mijn vismaat laten zien. Een vismaat moet je ook altijd assisteren als de snoek slecht gehaakt is.

Jij kunt je nu 100% concentreren op het vasthouden van de vis en zodoende verwondingen aan de vis worden beperkt, terwijl je vismaat de onthakingstang hanteert of andersom. Ook bij het terugzetten heeft het grote net bij mij een functie.

Er zijn omstandigheden, denk maar aan warmwater, waar een uitgedrilde snoek grote moeite mee heeft. De spieren van de vis zijn nu sneller verzuurd en zijn lichaam schreeuwt om zuurstof en rust. Vaak laten we de snoek te snel in zijn leefmilieu terugkeren, met als gevolg dat deze alsnog het loodje legt.

Het kan in dergelijke omstandigheden soms wel vele minuten duren, voordat de snoek weer enigszins op krachten is om weer zelfstandig zijn leven op te pakken. Ik gebruik mijn net bij dit soort vissen, om gedurende langere tijd de situatie in de gaten te houden. Het net komt in een steun en de vis gaat weer in het net dat in het water hangt. Door eventuele vluchtpogingen geeft de snoek zelf aan wanneer de tijd rijp is om terug gezet te worden.


Hier kan een uitgedrilde snoek even op adem komen.

Mocht de vis, wat veel voorkomt, niet zijn balans terugvinden, dan kan ik hem hierbij helpen. Houd ook goed de kieuwen in de gaten. Gaat dit niet in een regelmatig tempo dan kan je hem helpen met door de snoek bij de staart vast te pakken en hem, buiten het net, van voor naar achter door het water te trekken, waardoor er water en dus zuurstof door de kieuwbogen stroomt.


Het landingsnet als bijkomkamer in de steun.

Je zult inmiddels wel begrijpen dat ik alleen in de boot een landingsnet gebruik. Vanaf de kant vind ik het teveel ballast en kan ik meestal wel bij de vis komen met andere hulpmiddelen, zoals lieslaarzen.

ANDEREN LAZEN OOK