De \“Wooly Bugger\” streamer

De “Wooly Bugger” streamer

door Peter Schmidt

Naast snoek is het vissen op forellen mijn grootste hobby.
Grote forellen hebben zo hun geheimen, ze zijn niet voor niets zo groot geworden.
Mijn oude leermeester Josef vertelde me telkens weer, als ik 10 of meer middelgrote forellen uit de beken gevangen had: “weet je Peter, als deze slag forellen bijten hebben de grote forellen pauze, en als je 1 of 2 grote beekforellen vangt zijn de kleine vissen slecht te vangen.” Ik heb daar eerst nooit zo over nagedacht, maar achteraf had hij wel gelijk. Want nu weet ik als ik een grote forel vang de tweede of derde ook kort in de buurt is.



De Wooly Bugger, een superstreamer

Ik bevis de forellen meestal met de vlieg als ze willen stijgen, blijven ze dieper dan met een goudkopnympf. Echter mijn favoriete kunstaas is toch wel de Wooly Bugger Streamer, waar ik vele grote forellen aan dank. De Wooly Bugger laat zich ook heel goed met een spinhengel werpen, daarbij hoort even een klein verhaaltje: begin april viste ik met 3 vrienden op een riviertje op witvis, plotseling zag ik op ongeveer 30 meter afstand kleine kringen in het wateroppervlak, het was een forel. Met de vliegenhengel was het eigelijk wat te ver werpen, mede omdat er achter mij veel struiken stonden. Snel mijn Wooly Bugger aan het snoer van de spinhengel geknoopt en daarvoor nog enige knijploodjes voor verzwaring. Na enkele worpen kwam de verwachte aanbeet. En ik kan vertellen, in de stroming is het heel interessant een sterke forel te drillen, deze vissen weten hier precies de weg. Na enkele minuten was de vis geland en ik was zeer blij met een pracht getekende beekforel van bijna 40 cm.


Een serieuze kandidaat voor de Wooly Bugger…

Maar ook op de vliegenhengel is de Wooly Bugger een super streamer. Vaak is het genoeg om hem gewoon in de stroming te laten hangen zodat de forel toehapt.
Ik weet zeker dat de Wooly Bugger ook een prima aas is voor het vissen op baarzen dus ik zou dit zeker eens op de rivieren uit proberen. Op Rijn, IJssel en Maas heeft hij zich al vele malen bewezen. Zijn prachtige beweging in het water komt vooral door de maraboe veren die hiervoor worden gebruikt. Het idee om een verzwaring voor de streamer te zetten met wat knijploodjes, gebruik ik ook als ik in de wat diepere kuilen in de beken met de vliegenhengel vis. Dit omdat als de vissen niet willen stijgen ik het aas zelf in de buurt van de vissen moet brengen. Want vele beekforellen zijn echte roofvissen die zich op visjes hebben gespecialiseerd, en op de diepere plaatsen leven waar alleen een zware streamer aanbeten tot gevolg kunnen hebben. Probeer het maar eens, veel aanbeten toegewenst.
  

ANDEREN LAZEN OOK