image description

De Wobshad 2.0 in de praktijk

Inmiddels is de Wobshad 2.0 een half jaartje op de markt en heeft hierin al enorm furore gemaakt.

Menig snoek, snoekbaars en baars vlogen vol erop en niet zelden van een flink kaliber. Maar waarom is juist deze shad zo vangkrachtig en hoe zet je hem in de praktijk optimaal in?

Het geheim van de Wobshad 2.0 zit hem niet alleen in zijn uitgekiende vorm en opvallende looks, maar vooral in de beweging van de shad. Bij de ontwikkeling van de Wobshad is lang stilgestaan bij de juiste hardheid van het materiaal.

In combinatie met de vorm, de stand en de grootte van de schoepstaart ontstaat bij een uiterst traag tempo al een  verleidelijke actie. Zelfs bij het traag afzakken van de shad en dat is ook voor de meest geslepen roofvis simpelweg onweerstaanbaar.  


De Wobshad 2.0 in de praktijk.

Afgelopen winter viste ik veel op de rivier en ook tijdens het stilhouden van de shad in de stroming was de actie perfect. Dat heeft mijn maten en mij vele fraaie snoekbaarzen opgeleverd op de 12 en 15cm Wobshad. Opvallend veel mooie snoeken liepen er in die periode tussendoor en dat wijt ik toch echt aan de vangkracht van deze shad.


Ook een magneet voor dikke snoek.

Later in de winter, toen de stroming minderde en de watertemperatuur kelderde, vingen we op de aangesloten grindgaten mooie vissen. Dat deden we vooral backtrollend met een snelheid van zo’n 2 tot 2,5 kilometer per uur. Nu bleek ook de 18cm Wobshad een schot in de roos. En niet alleen bij snoek, ook de uit de kluiten gewassen snoekbaarzen wisten er goed raad mee.

Qua montage hou ik het bij het verticalen, diagonalen en backtrollen vrij eenvoudig. De shad is dankzij zijn souplesse bij een aanbeet heel gemakkelijk dubbel te klappen en te inhaleren. Ik vis daarom het dregje op de rug. Deze pikt namelijk veel minder snel vuil op, dan wanneer dit eronder bevestigd wordt. Wel belangrijk zijn vlijmscherpe haken, in combinatie met een zachte shad is dat bijna altijd raak!


Ready for action!

In het voorjaar was de werpende visserij op het ondiepe zeer succesvol. De 12 cm Wobshad vis ik dan zonder stinger op loodkopjes van 5 tot 14 gram. Roofbleien zijn gek op een zeer uitbundige staartactie en dat is iets wat de Wobshad zeker heeft wanneer je hem snel binnenvist. De snoekbaarzen houden juist liever van de trage val en de daarbij subtiele staartactie van de Wobshad. Juist omdat al die technieken ermee mogelijk zijn, vormt de Wobshad mijn onbetwiste nummer 1.


Ook werpend is de Wobshad 2.0 perfect in te zetten.

Ook specialist Wilfred van Nunen die bekend staat om grote vissen die hij telkens weer weet te vangen weet wat hij zoekt in een shad.


Wilfred: “De Wobshad 2.0 is mijn favoriet, omdat alles wat een softbait vangkracht geeft, in deze shad verenigd wordt: souplesse, een formidabele waggelende actie, fraaie kleurstellingen en zowel werpend, verticalend als (back)trollend inzetbaar. Reeds vele roofvissen hebben er hun tanden in gezet!”


Roofvisgroet,  
Yvo Bindels

ANDEREN LAZEN OOK