De Wereld van Zwerfvuil laten varen !
Het behoud van de Wereldzeeën! Inmiddels weten we dat er in de oceanen ‘eilanden’ drijven van plastic afval. Ook wel de Plastic Soep genoemd. Het schoonmaken en opruimen van de Plastic Soep is ondoenlijk.
Echter het voorkomen dat er meer Plastic Soep komt is heel eenvoudig. Als we maar zouden willen. Als we inzicht hebben in wat het gevolg is van het weggooien van plastic, zouden we het mogelijk niet meer doen. Sterker nog, als 25% van de Nederlanders zich voorneemt om dagelijks een stuk zwerfvuil op te rapen dan hebben we al snel een nieuw probleem. Dan ligt er namelijk te weinig!
Voor veel mensen is zwerfvuil niet meer dan een vieze straat. Of het is voor hen een symptoom van het verval van onze normen en waarden. Het is veel meer dan dat: door zwerfvuil te gedogen zeggen we dat de wereld een vuilnisvat is. Waar komt ons eten vandaan? Dat komt van onze aarde. Wie eet graag uit een vuilnisvat? Steeds meer giftige stoffen, die vooral in plastic verpakkingen zitten, dringen door in onze voedselketen. Zwerfvuil draagt voor 50% bij aan de Plastic Soep, volgens Captain Charles Moore, de ontdekker van de Plastic Soep.
De Wereld van Zwerfvuil
In ons land is de strijd ingezet met een kunstwerk: gedurende een aantal maanden in 2012 heeft in het Amsterdamse IJ de ‘Wereld van Zwerfvuil’ veel aandacht getrokken. Deze bol met een diameter van ongeveer 5 meter is gemaakt van een staalframe waarop 6000 gekleurde petflesjes zijn bevestigd die onze wereldbol weergeven. De ‘Wereld van Zwerfvuil’ is gemaakt door Peter Smith. De 6000 flesjes zijn voornamelijk in en rond het IJ in Amsterdam gevonden. Zwerfvuil.
De Wereld op Reis
Deze zomer gaat de ‘Wereld van Zwerfvuil’ opnieuw de aandacht vestigen op het probleem van het plastic afval, door een vaartocht over de Nederlandse wateren. Via het Maas-Waalkanaal vaart de ‘Wereld van Zwerfvuil’ Nijmegen binnen en gaat vervolgens via de Waal in etappes naar Rotterdam. De Wereld op Reis is een initiatief van Stichting Klean. Zie www.kleanworldwide.nl
Het doel van de Wereld op Reis
Het doel van de reis is aan een breed publiek duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van zwerfvuil en vooral van plastic zwerfvuil. Onder het motto: Zwerfvuil maakt meer kapot dan je denkt. Door de burger dagelijks (plastic) zwerfvuil te laten oprapen wordt de problematiek van Zwerfvuil al snel minder en bestaat na enige tijd niet meer. Wat een resultaat!
Tijdens het project zullen scholieren, studenten en burgers worden betrokken bij schoonmaakacties. Er zal voorlichting worden gegeven in de stands van Klean en plaatselijke organisaties over de problematiek van plastic zwerfvuil, de Plastic Soep. Vrijwilligers zullen meewerken aan de organisatie en uitvoering van het project. Onderweg voeren we actie voor behoud en uitbreiding van statiegeld, onder andere door de Petitie Een Echte Held Kiest Statiegeld onder de aandacht te brengen en te laten tekenen.
Voorlopig vaarschema
De Wereld op Reis start op zaterdag 13 juli 2013 in Nijmegen. De ‘Wereld van Zwerfvuil’ vaart via het Maas-Waalkanaal Nijmegen binnen en genereert in Nijmegen aandacht in de week van de Vierdaagse (13 tot 20 juli 2013). Vervolgens vaart de ‘Wereld van Zwerfvuil’ via Dordrecht naar Rotterdam. In Rotterdam zal de Wereldbol bij de opening van het academisch jaar aandacht vragen voor (plastic) zwerfafval. Meer dan 7000 eerstejaars studenten zullen dan kennis kunnen maken met de ‘Wereld van Zwerfvuil’ en de gevolgen daarvan. Als laatste vaart de ‘Wereld van Zwerfvuil’ mogelijk naar de Erasmusbrug tijdens de Wereldhavendagen op 6, 7 en 8 september 2013. Met de organisatie van de Wereldhavendagen zijn we in gesprek.
Organisaties die betrokken zijn
Tijdens de Wereld op Reis zullen de plaatselijke organisaties en gemeentes betrokken bij het thema ‘Zwerfafval, plastic zwerfvuil en de Plastic Soep’ een bijdrage leveren om in hun woonplaats het zwerfvuilprobleem met ludieke acties in beeld te brengen.
- Nijmegen: De Stichting Stiksoep, Anita Waltman, zie www.stiksoep.nl
- Dordrecht: Plastic Tas Vrij, Hanneke Kijlstra, www.plastictasvrij.nl
- Rotterdam: School of Management, Eva Rood.
Donatie
Help mee de Reis van de ‘Wereld van Zwerfvuil’ te realiseren en daarmee aandacht te genereren voor een schonere wereld.
Bankrekening: 35.71.28.249 t.n.v. Stichting Klean Amsterdam, onder vermelding van de Reis van de ‘Wereld van Zwerfvuil’.
Contact:
Agaath Schoon,
Stichting Klean
Tel: 020-3373313
Tel: 06-10927018
agaath@kleanworldwide.nl
www.kleanworldwide.nl
Klagen loont niet…………………… opruimen wel!