Persbericht Mercury
De weg naar succes
De laatste drie jaar worden de roofviswedstrijden en zeker de meerdaagse, gedomineerd door hetzelfde team: Team Mercury/Westin, bestaande uit Jeremy Staverman en Luc Coppens. Dat succes niet komt aanwaaien mag duidelijk zijn.
Een wedstrijd winnen doe je al niet zomaar, maar zo lang het veld domineren geeft aan dat we hier wel met een uitzonderlijk goed team te maken hebben. Met een paar vragen willen we proberen om wat meer te weten komen over dit succesvolle duo en over de manier waarop deze mannen te werk gaan. Een weg die duidelijk leidt tot succes! WPC winnaars Luc Coppens en Jeremy Staverman aan het woord:
Hoe lang vissen jullie nu samen wedstrijden en hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Luc: "We vissen nu zowat een drietal jaar samen wedstrijden, we kennen elkaar best al een lange tijd , zowat een jaar of tien. Ik leerde Jeremy kennen omdat ik iemand zocht die een snoekbaars-DVD met me wilde maken. Die tijd was Jeremy nog druk bezig als filmmaker maar al doende begon hij meer plezier te krijgen in het vissen zelf en is het filmen op de achtergrond geraakt. Toch hebben we veel plezier en veel leuke reacties gehad op onze film In Depth Predators waar de eerste druk direct uitverkocht was, ondertussen een collectorsitem."
Jullie worden onder andere gesponsord door Mercury. Hoe belangrijk is die sponsoring voor jullie?
Jeremy: "Op grote wedstrijden bereiden we ons zeer goed voor. Alle materialen moeten op en top in orde zijn. Niet alleen de hengels en het kunstaas, maar het hele gebeuren moet goed gepland worden. Van accommodatie tot eten en drinken aan toe, lunch voor in de boot, extra benzine, noem maar op. Niet onbelangrijk is de buitenboordmotor. Kwalitatief hoogwaardige spullen zijn het halve werk!
Met Mercury hebben we niet alleen een betrouwbare motor maar ook de power en zekerheid dat we snel op onze stek aankomen. Uit het verleden weten we dat bijvoorbeeld bij pech tijdens een driedaagse wedstrijd het team van Mercury en LUND alles in het werk stelt om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn en de problemen op te lossen. Dat geeft ook een super gevoel!"
Jeremy is altijd blij met een baars.
Tijdens een wedstrijd moeten er altijd keuzes gemaakt worden. Zijn jullie het altijd met elkaar eens over de te volgen strategie? En zo nee, wie geeft dan uiteindelijk de doorslag?
Luc: "Jeremy heeft de kracht om het beste uit me te halen en de positiviteit hoog te houden wanneer het moeilijk gaat. In principe door mijn langere wedstrijdervaring en kennis van vele wateren maak ik een strategie die ik bespreek met Jeremy van te voren, maar we we blijven flexibel.
Het is al dikwijls voorgekomen dat we plots van plan moeten veranderen omdat bijvoorbeeld een stek ineens zwaar bevist wordt of omdat het te lang duurt voor er aanbeten komen. Als we van plan veranderen doen we dat samen en dat gaat meestal vanzelf. Als we beiden een goed gevoel hebben dan zit het altijd wel goed."
Luc, de snoekbaarsspecialist.
Stel er is begin oktober een grote wedstrijd (bijv. Predator Tour) gepland op bijv het Sneekermeer. Hoe ziet jullie voorbereiding voor zo’n wedstrijd er dan tot die tijd uit?
Luc en Jeremy: "We zouden ons eerst een beetje proberen te oriënteren. Wat zijn de aanwezige vissoorten? Zit er baars, of is de kans eerder klein om die te vangen? Als dat zo is zouden we er rekening mee kunnen houden omdat dit dan een vis is die prioriteit heeft om op te vissen tijdens de wedstrijd.
Dan toch een tripje doen van een dag of drie om het water wat te verkennen, kijken of er plantenbedden staan of er structuren te vinden zijn, diepere geulen, mooie taluds, of er getijden zijn of niet, sluizen, rotspartijen, dit graag in combinatie met een Navionics card in de Lowrance. Dat scheelt toch een hoop.
In die driedaagse sessie voorbereiden proberen we een beeld te krijgen van het volledige wedstrijdparcours en proberen we verschillende gebieden uit op diverse vissoorten. Dit liefst in hetzelfde seizoen als de wedstrijd wordt gehouden, Het heeft voor ons niet zoveel zin om in de winter een voorbereidingssessie te doen als de wedstrijd in juni is ... De situatie is dan geheel anders.
We horen wel eens dat er teams zijn die de hele winter getraind hebben voor een wedstrijd in bv juni, daar zien wij niet echt het nut van in. We laten de stekken die we op het oog heb om te vissen zoveel mogelijk rusten een vanaf een dikke 10 dagen voor de wedstrijd. Toch zullen we altijd wel een dagje of vijf voor de wedstrijd op het water zijn om te zien of onze voorkeurstekken niet te zwaar bevist worden door anderen. In dat geval houden we daar rekening mee tijdens de wedstrijd."
Vissen jullie uitsluitend met materialen van Westin, of maken jullie ook gebruik van andere merken?
Luc: "Omdat ik meehelp in de nieuwste ontwikkelingen bij Westin gebruik ik graag de producten, zo bijvoorbeeld hebben we deze laatste twee wedstrijden alleen maar gebruik gemaakt van hengels van Westin, die zijn echt zeer goed en gemaakt voor onze doeleinden.
Ook hebben we zeer veel succes gehad op de Westin shads, ook met enkele pluggen zoals de platypus SR shallow runner, doch ben ik niet bang om andere merken kunstaas te gebruiken indien nodig. We hebben reeds een mooie range maar nog niet genoeg om elke situatie af te dekken, maar daar zijn we volop mee bezig achter de schermen."
Van jullie ieder nog graag een tip voor iemand die overweegt om te gaan deelnemen aan roofviswedstrijden.
Luc: "Zorg dat je een goede maat hebt waar je zoveel mogelijk mee vist, hoe beter het teamwork hoe beter de resultaten zullen zijn. Het is niet voor niks dat dezelfde teams steeds hoog eindigen. Het helpt enorm als je maat een winnersmentaliteit heeft en bereid is mee aan het touw te trekken en evenveel moeite doet in de voorbereidingen. Goed voorbereid is half gewonnen…"
Jeremy: "Ga eerst eens oriënteren bij wedstrijden zodat je ongeveer weet welk materiaal je nodig hebt en wat er speelt. Praat eens met organisatoren en deelnemers. Er zijn veel ongeschreven regels en je hebt maar één keer kans een goede eerste indruk te maken. Ik heb het geluk gehad meteen met een topper mee te mogen doen zodat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Maar ik heb teveel gezien dat mensen er te makkelijk over denken en voor onveilige situaties zorgen op het water en bij de trailerhelling. Of dat ze op een manier vissen die als onsportief wordt ervaren.
Zo sprak tijdens de laatste editie van de WPC een deelnemer uit een Oosteuropees land ons aan, met de vraag in welke zone we zouden beginnen. Toen bleek dat we niet in dezelfde zone waren ingedeeld was hij hevig teleurgesteld. Zijn plan was om ons te volgen en dezelfde stekken te bevissen. Tja, als je geen eigen plan hebt, kun je beter (nog) niet meedoen."
Jouke