image description

De Vuilstopper

Door Berthil Bos.

Het is midden in de zomer en de waterport leeft zich uit op de anders zo rustige visgronden. Als het water en de weersomstandigheden niet optimaal zijn laten (gelukkig) vele watersporters verstek gaan en wordt het voor ons weer een stuk leuker op en aan het water.


Op deze manier ‘’vuil’’ pakken is totaal geen probleem, maar...

Maar goed, we willen wel graag door blijven vissen en gaan er dan toch maar op uit. Vooral in de ochtend kom je nog rustige uurtjes tegen, maar helaas hebben de speedboten, jetski’s, windsurfers en andere waterliefhebbers zonder dat ze het beseffen een waar oorlogsgebied achtergelaten. De waterplanten die in de oppervlakte staan worden vroegtijdig gekortwiekt en dobberen in grote groepen aan de oppervlakte. Voor de mensen die graag willen slepen met kunstaas kan dit zeer frustrerend zijn.

Om de paar meter voel je alweer dat er groen aan het kunstaas hangt, dat via de lijn naar je aasje is geschoven. Helemaal frustrerend is dat je het helemaal niets merkt en zie je bij een controle pas dat je hard of softbait er niet meer erg natuurlijk uitziet. Weer een behoorlijke tijd voor niets gevist en wie weet die mooie bak aan het lachen gekregen met al dat groen.

Vooral als de wind geen invloed op het water heeft drijft het ‘’spul’’ overal en wordt het niet naar een bepaalde kant gedirigeerd. Het zal je weleens opgevallen zijn dat het meeste groen op de wartel van de onderlijn blijft hangen hoe klein deze ook is.

Hier kan je gebruik van maken al is een onderlijn van twee meter wel er onhandig en vooral duur. Ik heb hier al eens eerder over geschreven, maar krijg nog vaak te horen dat roofvissers met dit probleem zitten. Een z.g. vuilstopper kan je helpen om bij veel drijfvuil toch redelijk met vissen door te gaan.


Het stoppertje die je bij veel hengelsportwinkels kan kopen.

Deze ‘’stoppertjes’’ kan je kopen bij de hengelsportwinkel op de afdeling witvis of karper. Het kleine kunststofbuisje kan je op de lijn vastzetten met een taps toelopend pennetje. Het buisje zit bij mij gewoon standaard op de lijn en zonder pennetje schuift deze naar de onderlijn. Het is zo klein dat het geen invloed heeft en moet je hem gebruiken, dan schuif je het ca. 2 meter voor het kunstaas.

Dit ‘’bobbeltje’’ zal het meeste groen opvangen en het kunstaas kan normaal zijn werk doen. Op een bepaald moment komt er zoveel weerstand dat je het natuurlijk moet schonen. Door het gebruik van het vuilstoppertje kan je veel langer doorvissen en blijft in ieder geval het kunstaas grotendeels verschoond van al die vuiligheid. Een klein dingetje die je veel ergernis kan besparen. 


Op de lijn kan dit kleinigheidje veel groen tegenhouden.

Natuurlijk kan je hem ook gebruiken bij het werpend vissen, maar dan zou ik de afstand kunstaas/ stopper wel korter houden.

Berthil.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -