Door Berthil Bos.
Zoals in al mijn artikelen over het roofvissen, is ook deze getoetst in de praktijk. Niet een eenmalige gebeurtenis of eenzijdige ervaring, maar een degelijke test, onderzoek of experiment. Natuurlijk moet zoiets je liggen, waardoor je het met de volle 100% uitvoert en naar anderen kan uitleggen.
Tijdens een visdag in de polder met vismaat Peter maakte ik dit weer eens mee. Peter is een uitstekende snoekvisser en de polder trekt hem, ook na een dikke 50 jaar, als een magneet aan. Hij vist met vele soorten kunstaas en beheerst deze volledig. Eén techniek trekt hem totaal niet en dat is het vissen met streamers en dan vooral met de vliegenlat. ‘’ een hoop gedoe om weinig te vangen’’ laat hij mij altijd weten. Zelf heeft hij wel een paar streamers voor de spinhengel van mij gekregen, maar die krijgen nauwelijks zwemles.
Dit gluiperig kunstaasje kan je dagen met een gouden randje opleveren
Op onze gezamenlijke visdag wilde ik beginnen met de vliegenhengel. Peter zijn gelaatuitdrukking sprak boekdelen en zachtjes maar duidelijk hoorbaar kwam het zinnetje ‘’veel gedoe om weinig te vangen’’ weer voorbij. Deze keer vulde hij aan met een prima praktijktip. De omstandigheden vroegen om een kunstaasje dat de snoek wakker moest schudden. Het was wat mistig en dus totaal windstil. De natuur en dieren waren totaal niet actief, een dooie boel dus.
Vaak zie je dan dat een wat agressief aasje, zoals een plug of jerkbaitje de boel op stelten kan zetten. Dat het moeilijk zou worden wisten we vooraf al, maar ook de hardbaits lieten het in het begin afweten. Op een gegeven moment krijg ik op een goed uitziende stek een misser op mijn jerkbaitje. Er is dus wel leven en ik begin de plek minutieus uit te vissen met allerlei kunstaas. De snoek laat zich niet meer zien en ik denk aan die luizige streamers, die ik met de vliegenlat zo mooi maar ook dodelijk kan presenteren.
Gemaakt naar mijn ideeën en aangevuld door Anne Brommer.
Gelukkig heb ik wel een streamer in mijn mapje, die je aan een lichte baitcaster kan werpen. Deze streamer heb ik laten binden door Anne Brommer en mijn en zijn ideeën zijn samengebracht in dit kunstwerkje. De steamer heeft een opstaande enkele haak, waardoor je hem ook door de planten kan vissen.
Zijn deze planten er niet en is de snoek zeer voorzichtig, dan kan je hem ook completeren met een dregje. Wel even de weerhaken dichtknijpen, waardoor hij minder in het bindsel blijft hangen en de snoek er minder last van heeft. Er is tevens een buisje met lawaaikogeltjes ingebonden dat wat extra aandacht trekt.
Na de streamer even nat gemaakt te hebben, gaat hij richting hotspot en zeer langzaam met minuscule tikjes vis ik hem over de stek terug. Even laten zakken en dan tik, tik, tik omhoog en weer laten zakken en nogmaals tik, tik………..boem. De snoek onderbreekt dit spelletje en hangt al bij de eerste worp. Het jerkbaitje, de plug en zelfs een spinner werden na een voorzichtige misser genegeerd, maar die luizige streamer die op de vierkante meter zijn dansje maakte, was wel het haasje.
Ook op het grotere water doet de ‘’spinstreamer’’ zijn werk.
Natuurlijk wil dit niet zeggen dat een streamer altijd zijn werk doet, want ik heb ook dagen meegemaakt dat ander kunstaas het veel beter deed. Toch zijn er voldoende situaties waarbij een streamer wel degelijk het verschil kan maken. Ik neem ze, zowel voor de vliegenhengels als baitcaster, altijd met mij mee en dat heeft mij geen windeieren gelegd. Ook op het grote water zijn het fantastische vangers, waarmee je iedere hotspot volledig kan uitmelken.
Als je nu ook geïnteresseerd bent in een speciale spinstreamer, neem dan even contact op met Anne Brommer (even googelen) en creëer je eigen creatie.