image description

De roofvismomenten van … (3) Oscar Wissink

De roofvismomenten van … (3) Oscar Wissink  

In de eerste twee delen heb je mijn ontwikkeling op roofvisgebied in vogelvlucht kunnen lezen. Het ligt in de bedoeling om beginnende en/of minder ervaren roofvisser duidelijk te maken dat alles niet vanzelf komt, zoals vaak in bladen, film, op internet of socialmedia wordt voorgesteld. 

Je moet wel degelijk tijd, creativiteit en doorzettingsvermogen investeren om jezelf te ontwikkelen en om met enige regelmaat een visje te vangen. 

We zijn allemaal als onervaren sportvissers begonnen en hebben geleerd van anderen. Hierdoor laat ik ook een stel andere fanatieke roofvisspecialisten hun verhaal doen en kunnen jullie die dingen eruit pikken je kunt gebruiken.

We beginnen met Oscar Wissink, de bevlogen eigenaar van de roofvissnoepwinkel Lureparts.nl.
Berthil Bos

1 Wanneer ben je gepakt door het roofvissen?
Het roofvisvirus heeft mij pas op latere leeftijd te pakken gekregen. Het visvirus had mij op vijfjarige leeftijd al wel te pakken. ‘Besmet’ ben ik door mijn vader en opa. Als klein jongetje met een bamboe-hengel –met zo’n mooie kromme top, haha- lekker voorntjes vangen. Man, wat vond ik dat mooi. 

Uren kon ik dat volhouden. Het mooiste was met Pa voor dag en dauw erop uit trekken naar het water. Niet kunnen slapen van de spanning, vroeg wakker en lekker vissen. Schitterend!  

Ook gingen wij in die tijd, eind jaren 70, veel met de familie naar Kampen toe. Op de camping aan het Ganzendiep heb ik toen mening uurtje doorgebracht met hengel en kruisnet. De verhalen over polsdikke paling van een meter, verteld door mijn opa, staan mij nu nog helder voor de geest! 


Zo zag mijn bamboe hangel er ook uit... Nog steeds te koop... (Foto : Hengelsport Hendriks)
 

Tot 2000 heb ik, met tussenpozen, altijd gevist op witvis. Soms karper, maar meestal met de vaste stok of matchhengel. Voor dag en dauw achter de witvis aan. Voerplekje maken en lekker actief bezig zijn. De snoek kwam hierbij al snel om de hoek kijken.

Tijdens het witvissen kreeg ik namelijk nogal eens snoek op de stek. De voorns werden soms bijkans van de haak getrokken. Dit resulteerde in de aanschaf van een spinhengel met een 1 Minus plug... De spinhengel had ik dan altijd opgetuigd klaar staan. Kreeg ik ‘last’ van een groenjas op de stek, dan pakte ik de spinhengel.

Dit resulteerde vrij snel in de vangst van een aantal mooie snoeken. En dat smaakte naar meer! 


De topper van mij destijds: Mann’s 1 Minus (Foto : Bass Pro Shop)

2 Hoe heb je je doorontwikkeld als roofvisser?
Vrij snel daarna heb ik ook mijn eerste kunstaasje gebouwd. Ik had namelijk een spinnerbait gekocht. Een simpel ding met twee bladen, maar dat gekke ding kostte wel een kleine 15 euro....  Na wat gespeur op het web kwam ik erachter dat je deze aasjes ook heel eenvoudig, voor een fractie van de kosten, zelf kon maken... 


Zo zag mijn eigenbouw spinnerbait er ook ongeveer uit... (Foto : Lurebuilding.nl)

De 1 Minus verruilde ik voor een eigenbouw spinnerbait... en ik merkte dat het vangen hierop vele malen leuker was! Ik ben toen ook begonnen met het actief struinen langs het kantje.

In 2003 heb ik Lureparts.nl opgezet. Er was namelijk destijds in Nederland heel weinig te koop voor de zelfbouwer. Een hobby is toen langzaam in (heel leuk) werk overgegaan! 

Destijds ontmoette ik ook (wijlen) Guus Cornelissen. Van hem heb ik de beginselen van het jerkbaitvissen geleerd. Wij gingen ook met enige regelmaat met zijn boot op jacht. Machtig mooi was dat. Heeft mij ook mijn eerste meter plus vis opgeleverd (109cm). Man, wat was ik happy met deze vis. 

Mijn vorige PR stond toen al jaren op 95cm; gevangen op een spinnerbait. Ik herinner me nog goed dat we, na deze vangst, de visdag hebben afgesloten en dat ik in een roes naar huis ben gereden! 


In 2006 met mijn eerste meter gevangen op een Guusbait Bic (Foto: Guus Cornelissen)

3 Wat is jou favoriete jachtgebied?
Ik woon nu alweer bijna 20 jaar in de omgeving van Arnhem. Het zal dan ook niet verrassend klinken als ik zeg: de rivier. Hoe dat zo is gekomen, zal ik uitleggen. 

In 1998 ben ik in Duiven komen wonen. Als witvisser ben ik toen in de ban geraakt van de schitterende rivieren, zoals de Rijn, de IJssel en de Waal. Al feederen en trottend ving ik toen heel veel vis. Prachtige voorns, windes en brasems. En supersterk natuurlijk, want ieder vis die je op de rivier vangst is een krachtpaster vergeleken met soortgenoten in stilstaand water. 

Ook ving ik toen vanaf de kant mijn eerste snoekbaars. De shadvisserij deed zijn intrede... In 2007 volgde een verhuizing naar Elst, waar ik plaatsgenoot werd van Frans van der Putte. 

Destijds al een begenadigd visser die als schrijver verbonden was aan ‘Poldersnoeken.nl’ waar ik met Lureparts weer als sponsor aan verbonden was. Digitaal kende ik Frans dus al. Op een beurs zijn we elkaar daarna een keer tegengekomen en hebben we een afspraak gemaakt om te vissen.... En dat doen we nu al 10 jaar bijna wekelijks.... 

Een van de eerste visafspraken met Frans was aan de Rivier vanaf de kribben. Kribhoppen dus. Tijdens deze sessie ving ik een barbeel op een shad. De eerste en enige voor mij tot op heden. Maar wat een strijd gaf deze vis.. Zal ik niet gauw vergeten. 


Een niet alledaagse vangst aan een shadje. (Foto: Frans van der Putte)

Met Frans heb ik mij ook het rivier shadvissen vanuit de boot eigen gemaakt. We hebben heerlijke dagen meegemaakt met kapitale vangsten. 


Gevangen op een HM Shad. En ja, op de rivier is groen vaak goed... (Foto: Frans van der Putte)

4 Wat is op dit moment je favoriete vistechniek?
Lastig, maar werpen en diagonalen met shads op de rivier heeft toch net een lichte voorsprong op trollen met groot kunstaas op snoek. Dit zijn namelijk de twee, of eigenlijk drie, technieken die ik de laatste jaren veel beoefen samen met Frans. 

Een belangrijke les die ik de afgelopen jaren heb geleerd, is om niet teveel van kunstaas te wisselen. Voorheen deed ik dat wel... Ik maak nu een selectie van zes tot tien aasjes waar ik die dag mee ga vissen.

Bij het trollen op snoek let ik dan met name op diepgang, actie van het aasje en de kleur (helderheid) van het water. Bij helder water hebben natuurlijke kleuren mijn voorkeur. Bij troebel water felle kleuren. 

Ik start dan bijvoorbeeld met een spinnerbaitcombi die ik aanbied op een meter of twee á drie en een Lucky Lure Roach die in de bovenste 50cm zijn werk doet. Ook kijk ik dan naar mijn maat wat die aan zijn speld hangt. Komt dat teveel overeen, dan begin ik vaak met wat anders. 

Zo ontstaat dan vaak na een paar uur een beeld van wat ‘ze’ willen die dag. Het vissen met drie hengels de man biedt dan nog meer mogelijkheden. 

Bij het snoekbaarsvissen op de rivier pak ik ook een paar aasjes waar ik mee begin. De stroming en de helderheid van het water bepalen dan hoe licht of zwaar het loodkopje wordt en met welke kleurtjes is ga vissen. 

Bij het snoekbaarsvissen geloof ik heilig in actie, kleur en hardheid van het aasje. Omdat ik sinds kort al mijn snoekbaarsaasjes zelf ontwerp en maak, is mij opgevallen dat bijvoorbeeld een heel zacht schoepstaartje ten opzichte van een harde variant van precies hetzelfde shadje vaak vele malen mooier door het water gaat. Veel natuurlijker. Groot voordeel als je zelf je aasjes maakt. 

Fabrieksaas heeft een bepaalde hardheid en that’s it. Daar moet je het mee doen. Op dit punt is nog veel te winnen volgens mij. 

Omtrent het snoekbaarsvissen heb ik heel veel geleerd van Herman van Barneveld van HM-shads. Zo was ik samen met Herman een aantal jaar geleden op een plas op snoekbaars te vissen. Nu moet je weten dat ik de week daarvoor met Frans echt huisgehouden had op een andere put. 

Een dubbel tikje met de hengeltop was toen wat de snoekbaars graag wilde. Zo konden we heel wat snoekbaarzen foppen die dag... Bij Herman in de boot dacht ik het licht gezien te hebben en ging vrolijk met deze techniek door. Een dubbele tik en de shad vrij hoog optillen. Nou dat heb ik geweten. 

Voor dat ik het wist stond bij Herman de teller op 10 en had ik werkelijk nog geen aanbeet gehad.... Tot ik de tip van mijn maat kreeg om de shad eens heel dicht bij de bodem te houden en heel minimaal op te heffen. En het werkte! Nu begon ik ze ook te vangen... 


Samen genieten van onze hobby, daar gaat het om! (Foto: Frans van der Putte)

Moraal van dit verhaal? Denk niet dat je het allemaal wel weet na een keer goed te hebben gevangen. Sta open voor anderen en neem eens wat aan van je vismaat... Ik ben ervan overtuigd dat dat je vis gaat opleveren en dus meer plezier oplevert en daar draait het tenslotte allemaal om.

ANDEREN LAZEN OOK