image description

De roofvismomenten van ... (2) Berthil

De roofvismomenten van … (2) Berthil  

Door Berthil Bos

In dit deel komt het jachtgebied en de favoriete vistechniek van een ervaren roofvisser aan bod. Ook hierin moet je investeren, om je te ontwikkelen als roofvisser. Vaak kost dit geen moeite, maar soms moet je je ertoe zetten, want niets komt vanzelf.  

Het favoriete jachtgebied?
Daar gaan we weer, want ook daarin kan je je ontwikkelen. Zoals ik al eerder vertelde ben ik begonnen in cultuurwater en de polder. Op dat moment was dat mijn favoriete omgeving. Hier heb ik mij ontwikkeld in het nauwkeurig werpen. Ook kan je hier vaak meerdere snoeken per dag vangen, waarbij je snel leert hoe je een snoek moet drillen en landen. 


De polder heeft voor mij iets magisch.

In dit water kan je veel kunstaas zwemles geven, ook als er niet te veel water staat. Juist deze wat moeilijker omstandigheden vergen een juiste vistechniek die je je vanzelf aanleert. Met deze ervaringen kan het ook niet verkeerd gaan op het grote water.

Het vissen op de wat grotere plassen heeft iets magisch. In je bootje omgeven met water waar snoek je hoofddoel is. De rust die dit geeft en alleen verstoord kan worden door een aanbeet van onze waterwolf.


Snoek, boot en groot water, kan het nog beter? 

Dit alles maakt een keuze erg moeilijk tussen deze twee totaal verschillende locaties. Het valt je waarschijnlijk op dat ik het niet over de vangsten op deze twee soorten water heb. Ik vind dit persoonlijk van ondergeschikt belang. Natuurlijk kom je op 'groter' water vaker snoeken van meer dan één meter tegen dan in het kleinschaliger water van de polder. Toch heeft dit mij niet beïnvloed bij de keuze voor visdagen. 

Het leuke is ook, dat van mij top drie grootste snoeken er twee uit de polder komen. Zo zie je maar weer dat elke visdag, wanneer en waar dan ook, een memorabele kan zijn. Wel moet je alles uitproberen om tot conclusies te komen. Zo heb ik ook redelijk veel op rivieren gevist om uiteindelijk toch voor het stilstaand te kiezen. 

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb mooie dingen meegemaakt op dit stromend water, maar veel vismaten van mij zijn er niet zo van gecharmeerd. Dit houdt in dat, deze rivieren op het tweede plan komen. Hou er dus rekening mee dat het voor een totale roofvisontwikkeling belangrijk is om verschillende roofvissers om je heen te verzamelen. 


Ook op de rivier kan je heerlijk roofvissen.

Nou Berthil, maak nu eindelijk je keuze! Na lang nadenken komt dan toch de polder als eerste naar boven, omdat de Hollandse polders uniek zijn in de wereld.

Favoriete vistechniek op dit moment?
Deze vraag is voor mij nog moeilijker te beantwoorden dan de favoriete omgeving. Omdat ik mij de diverse roofvistechnieken heb eigen gemaakt, mag ik ze tijdens een visdag graag gebruiken. Natuurlijk als de omstandigheden hierom vragen, maar ook om te zien of de vangende techniek ook door een andere kan worden overgenomen. 


Jerkbait, swimbait, shad, spinnerbait, plug of streamer, ik kan geen keuze maken. 

Vismaten van mij staan soms hoofdschuddend naar mij te kijken, als ik een goed vangend stukje kunstaas vervang voor een ander. Het voordeel van dit 'gedrag' is dat je op deze manier er wel achter komt in welke situaties een kunstaasje of techniek gebruikt moet of kan worden. 

Wat ik de beginnende of niet ervaren roofvisser wel wil meegeven, is dat je om een techniek of kunstaas goed te leren kennen, je je een tijd lang hierop moet concentreren. Op dit moment heb ik het vliegvissen op snoek weer herontdekt en ga alleen met de vliegenstok op pad. 


Door Dennis Sanders ben ik weer helemaal gek op de vliegenstok en zal hier veel tijd insteken.

Ik kom dus tijdens een visdag niet in de verleiding om een andere techniek toe te passen als de vangsten achterwege blijven. Pas als ik denk dat ik de vliegvistechniek redelijk tot goed onder de knie heb, ga ik dit weer combineren met anderen. Nee, deze keer kan ik geen keuze maken en kies ik voor de combi.

Tot zover mijn bijdrage aan deze artikelreeks. Je zult na deze reeks gaan begrijpen dat ieder op zijn eigen manier het roofvissen beleefd en dat je eerst moet investeren (tijd, inzet, doorzettingsvermogen) alvorens je kan spreken over een ervaren roofvisser. Natuurlijk zegt dit niets over het plezier wat je moet hebben, die al vanaf het begin aanwezig moet zijn.

De volgende week laten we Oscar Wissink aan het woord.

ANDEREN LAZEN OOK