De Pitbulls van het Noorden (1)
Door Thomas Sintobin
Grauwe Zeewolven… Ze vechten zo’n beetje zoals een plastic zak dat zou doen, ze zijn allesbehalve moeders mooiste en heel groot worden ze ook al niet: met zo’n 60 à 70 centimeter heb je het meestal wel gehad, bij een maximale lengte van zo’n 120 centimeter (dixit Veldgids De Nederlandse Zeevissen van Sportvisserij Nederland).
De Nederlandse Zeevissen van Sportvisserij Nederland). En toch is Anarhichas lupus voor mij een van de meeste indrukwekkende vissoorten van het Hoge Noorden, want deze beesten beschikken over het sterkste stel spieren dat ik ooit zag.
Zeewolven op z’n best.
Alleen, die zitten niet in hun gestroomlijnde blauwgrijze lijf, maar in hun kaken. Dat moet ook, want zeewolven houden van wat je met recht en reden ‘stevige kost’ mag noemen: naast vis ook mosselen, zee-egels, krabben en allerhande ander gespuis dat over een stevige bepantsering beschikt. Losrukken en verbrijzelen is dus de boodschap, en daarvoor heb je nu eenmaal stevig materiaal nodig. Kijk maar eens wat er met een harde krab gebeurt die zo’n “Steinbeisser”, zoals de Duitsers hem noemen, te grazen heeft genomen:
Eén keer een zeewolf iets vast heeft, laat hij nooit meer los - precies zoals de beruchte pitbull dus. Wie er eentje binnenboord tilt, moet dan ook heel erg oppassen. Deze vissen happen dan namelijk vaak woedend in het rond, en voor je het weet begraaft er eentje zijn imposante tanden in je kuit (of erger) en ben je een stukje van je kostbare vlees kwijt.
Karakterkop…
Slimme vissers gebruiken dus een lipgripper of hebben een stevig stuk hout binnen handbereik om de wolf voor te houden zodra hij aan boord is: hij hapt gegarandeerd meteen toe en heeft dan een kluif om zich mee bezig te houden. En hoe! Soms bijten ze zelfs zo hard dat ze hun tanden breken op het hout. Dat klinkt gruwelijker dan het is: ook bij het jagen op hun prooi overkomt het hun wel eens en gelukkig groeien de tanden vervolgens weer netjes bij, want deze dieren wisselen elk jaar van gebit.
Lipgrips zijn hiervoor gemaakt.