De momentopname Praktische informatie voor de Frankrijkganger

De momentopname

Praktische informatie voor de Frankrijkganger door Raymond van Keerberghen Hoewel er de laatste jaren in de hengelsportpers steeds vaker wordt bericht over vangsten van (grote) karper op relatief onbekende bestemmingen in Europa, blijft Frankrijk voor de meeste karpervissers nog altijd reisbestemming nummer één. Op zich is dit in prachtige wateren waarin bijna altijd karper huist.

Er is vandaag de dag bovendien veel informatie over wateren in Frankrijk beschikbaar. Wie een water in het land van Marianne wil bevissen kan vooraf al veel te weten komen. Zo is er voor wat betreft de wettelijke regelgeving het handige gidsje van Aart Lokhorst. Toch komen nog steeds veel vissers teleurgesteld terug van een trip naar het Beloofde Land. De maanden van planning, voorbereiding en dagdromen ten spijt, de praktijk pakt totaal anders uit dan vooraf gehoopt. De oorzaak? Een visser heeft nooit alles in eigen hand en is afhankelijk van veel onvoorspelbare factoren. Denk alleen al aan het weer; extreme hitte, stormachtige windkracht, regenbuien die dagenlang voortduren… Dergelijke omstandigheden kunnen een sessie tot een ware crime maken. En je doet er niets aan, moeder natuur laat zich immers niet sturen. Ook de karper zelf werkt lang niet altijd mee. Een stek kan op een bepaald moment geen schub produceren en bij wijze van spreken totaal uitgestorven zijn, terwijl amper een week later de vis massaal aanwezig is en de aanbeten elkaar in rap tempo opvolgen. Op het juiste moment aanwezig zijn, kan resulteren in een goede, soms ongelooflijke sessie. Aan de andere kant, wanneer je de vissen niet treft of niet kunt vinden, is de trip meteen beduidend minder geslaagd. Elke sessie is een momentopname, het moment staat garant voor succes of mislukking. Het is de kunst om in de beperkte tijd die voor handen is, ongeacht de omstandigheden op de gekozen locatie, karper te vangen. De visser zelf speelt hierin als vanzelfsprekend de hoofdrol. Alles valt of staat in dit kader met actief inspelen op de situatie. Toch blijkt uit mijn ervaring dat veel karpervissers in de praktijk niet verder kijken dan hun hengel lang is. En dat is jammer, want in veel gevallen kan dat ene stapje extra zetten nu juist het verschil maken tussen een goede of een slechte sessie. In dit artikel wil ik wat dieper op ingaan op het Frankrijk van vandaag de dag en een aantal suggesties aanreiken, met als doel de lezer vooruit te helpen in zijn of haar Franse visserij.

‘Ook ware giganten azen overdag. Teamgenoot Mario met een fantastische voorjaarsspiegel’


Overdag vissen
Er zijn ontzettend veel karpervissers die wanneer ze in Frankrijk zijn ook werkelijk elke minuut willen vissen. Begrijpelijk, maar lang niet altijd nuttig. Men vergeet op zo’n moment dat enkele dagen zoeken naar alternatieve stekken of pleisterplaatsen en voeren op dit soort locaties het resultaat van een sessie enorm positief kan beïnvloeden. Je vistijd neemt weliswaar qua tijd af, maar je inspanningen zijn vaak niet voor niets. Kortom: door vooraf op meerdere dagstekken te voeren en deze vervolgens beurtelings te bevissen, vergroot je de kans karpers te haken waardoor je zodoende veel effectiever te werk gaat. Natuurlijk, je moet er wat meer voor doen: je ruimt je spullen ‘s avonds op, rijdt naar een camping (of slaapt aan de waterkant indien kamperen wordt gedoogd), slaapt wat uren, staat vroeg op en vertrekt weer naar je stek waar je alles weer op bouwt. Veel verkassen dus. En dat is op termijn vermoeiend, zeker wanneer het wat warmer is. Maar in veel gevallen toch echt de moeite waard. Alleen die knop moet even om! Immers, in de nachten wordt niet gevist. Ik kan u overigens verzekeren, dat u zich de eerste nacht op zo’n camping raar voelt. U wilt immers vissen, u bent in Frankrijk. Maar als u vervolgens de dag erna, in de loop van de ochtend een mooie vis vangt op een (legale) dagstek, voelt u zich uitermate tevreden. Reken maar! Het is mij nu diverse malen overkomen dat ik in een tijdsbestek van hooguit een paar dagen een serie prachtige karpers heb gevangen op alternatieve dagstekken. De praktijk wijst uit dat vissen op stukken waar nauwelijks of geen hengeldruk is, gewoon overdag azen. Dit geldt voor bijna alle wateren die ik in Frankrijk heb bevist: van rivier tot reservoir. Om nog even terug te komen op de wateren waarvoor een mengvorm is ingesteld: juist op dit soort wateren blijkt dat dagstekken interessant kunnen zijn. Wel even opletten aangezien dagvissen vaak niet overal is toegestaan. Meestal zijn er dagzones aangegeven. De reden hiervoor is de aanwezigheid van natuurreservaten en watersportrecreatie. Vissen is voor andere recreanten of dieren storend, vandaar dat niet overal kan en mag worden gevist. Dat elke watersporter in de zones waar vissen overdag wel is toegestaan, vervolgens wel rekening houdt met de karpervissers is overigens helaas niet het geval… Maar dit terzijde.

‘De auteur met een Franse bak’


Nu is het natuurlijk niet zo dat elke dagstek (direct) vis oplevert. Nogmaals, zoeken is het motto. De uitrusting kan hierop worden aangepast. Een boot is daarbij een handig hulpmiddel en op grotere Franse wateren sowieso een vereiste. Aandachtspunten bij het vinden van een stek zijn ondiepe kommen (zeker in het voorjaar), diepte, obstakels, of de windrichting. Wanneer de oever niet is te bevissen, biedt de boot uitkomst. Soms is hierbij enige creativiteit vereist. Het kost tijd en moeite, maar wie de vissen vindt, kan zijn of haar hart ophalen. In het voorjaar van 2002 vielen vismaat Wesley en ik gedurende een sessie op een groot Frans reservoir na twee dagen zoeken en vissen midden in een school vissen. Het resultaat: in amper twee dagen zo’n vijftien aanbeten. We vingen prachtige vissen en gewoon overdag, in het stralende zonnetje… En dat terwijl er op de gereguleerde stekken op dat moment weinig tot niets werd gevangen. Het volledige artikel van Raymond van Keerberghen kunt u lezen in Dé Karperwereld 32 dat vanaf nu te koop is in de betere hengelsportzaak of kiosk. U kunt natuurlijk ook een abonnement op dit luxe en toonaangevende Nederlandstalige karpermagazine nemen.

‘Overdag vissen kan ook in Frankrijk lonen’