De Magische Drie (deel 4)
De handhengel
Door Berthil Bos
Het trollen met de 'handhengel' wordt vaak in combinatie met de eerdergenoemde 'dode hengel' gedaan. Het anticiperen op een aanbeet op de eerst genoemde hengel gaat over het algemeen wat gemakkelijker, omdat je direct contact met de vis hebt en hierdoor kunnen ook de moeilijke aanbeten vaker verzilverd worden.
Toch moet je ook bij de handhengel de zaakjes goed voor elkaar hebben om het merendeel van de aanbeten goed af te ronden.
Met twee man in de boot is de kapitein vaak beter af met alleen de handhengel.
Als je met twee man in de boot aan het trollen bent, is het soms beter om als kaptein alleen een handhengel te gebruiken. Je hebt het al druk genoeg met het besturen van de boot het reageren op het bodemverloop. Ook bij slechte weersomstandigheden heeft de schipper een drukke dag.
Toch wil je als bestuurder ook je kansen benutten en een afgesteunde hengel zorgt vaak voor een bonus vis. Als eerste moet je en dat geldt ook voor je vismaat, de dode hengel op die plaats afgesteund hebben, waar hij niet je handhengel in de weg zit. Dit lijkt logisch maar ik zie het nog geregeld dat men moeilijk kan aanslaan omdat de bijhengel in de weg zit omdat de hengelsteun op een verkeerde plek is bevestigd.
Bij het trollen met de handhengel wordt vaak kunstaas gebruikt dat richting bodem gaat. Dit is logisch aangezien je nu wel kan anticiperen op het bodemverloop. Het is ook een manier om er snel achter te komen of de vis diep of wat ondieper actief is. Door het wat risicovoller vissen, moeten we het kunstaas niet te ver achter de boot zijn werk laten doen. We hebben hierdoor veel meer invloed op het kunstaas zelf.
Afhankelijk van het gebruikte kunstaas gebruik je over het algemeen een wat zwaardere, stuggere hengel. Bij pluggen zal de grotere duiklip voor veel weerstand zorgen en bij bijvoorbeeld een shad heb je extra power nodig om de haak te zetten en gebruik je veel zwaardere loodkoppen.
Door de stuggere actie van de hengel bestaat weer de kans dat je de vis direct lost, ook omdat je nu weer te maken hebt met het niet direct stil liggen van de boot. Ik heb dan ook altijd, als ik op deze manier vis, de slip een stuk lichter afgesteld. Door mijn duim of vinger op respectievelijk een reel of molenspoel te leggen, kan ik bij de aanslag deze aandrukken om extra weerstand te geven. Hierna geef ik alles weer wat ruimte, totdat de eigenlijke dril begint.
Kunstaas uit het water, hengels opgeruimd, de dril kan beginnen.
Maar voordat we hier mee gaan beginnen, wil ik nog even het belang van de vismaat, als je die aan boord hebt, benadrukken. We zijn een visdag drukdoende om de snoek een loer te draaien. Krijgen we dan een aanbeet dan moet deze ook goed raak zijn. Dit houdt in dat ieder zijn taak heeft.
Mocht je vismaat een aanbeet krijgen, dan zorg jij dat hij zich volledig op dit gebeuren kan concentreren. Uitstaand kunstaas binnenboord draaien dus ook die van je vismaat en als stuurman direct het gas eraf en de boot onder controle houden.
Als dit allemaal gladjes verloopt, kan je ook met recht zeggen dat de boot een X-aantal vissen heeft gevangen. Ook bij het drillen is de hulp van je eventuele vismaat uitermate handig en dat komt in deel 5 aan de orde.