Door Berthil Bos
Zoals ik het in mijn vorig artikeltje al benoemde, is het vissen op snoek vanaf de kant met kunstaas in de zomer niet het aller gemakkelijkste.
Als je eerst de vele groene obstakels van de oever hebt weten te overwinnen, kom je vaak net zoveel groen tegen in het water. Nu is onze groene vriend verzot op een huis vol groen, dus meestal zitten we dan goed. We passen ons kunstaas aan en ook ons ander materiaal. Lang schepnet mee en vissen maar. Het aangepast kunstaas kan van alles zijn, als het maar door de planten te vissen is. Helaas is er nog geen kunstaas ontworpen die uit zichzelf om de groene stengeltjes zwemt. Het komt dus toch zo af en toe voor, dat je antiwier kunstaasje achter een dergelijk taai stengeltje(s) blijven hangen. Vooral nu zijn ze taai en sterk.
Afgelopen visavond gebeurde mij dit weer een keer en deze keer waren de pompenbladen niet kapot te krijgen. Zoals jullie weten gids ik graag in de polder, waarbij ik een divers scala aan hobbygenoten als gast krijg. Van beginners tot zeer ervaren roofvissers, die allemaal één ding gemeen hebben, namelijk dat ik nooit iemand tegen kom die rekening houdt met het blijven ‘’vastzitten’’ van het kunstaas. In de boot zie je de ‘’kunstaasredders’’ vaak in meerdere vormen liggen en zijn ze totaal ingeburgerd. Ook ik de polder neem ik hem altijd mee, maar dan iets aangepast. Iets lichter en een gladder oppervlakte, aangezien hij niet verticaal maar vaak schuin horizontaal over de vislijn moet schuiven. Een goedkoop en makkelijk te hanteren gereedschap is de karabijnhaak. Neem hem niet te zwaar, anders veroorzaakt hij een hoek in de strakke lijn en schuift dan niet meer verder. Als je dit toch gebeurt, kan je nog altijd de haak met een grote dreg richting vastgelopen kunstaas gooien, over de vislijn. Als je nu voorzichtig aantrekt schuift hij alsnog naar het aasje en de stengels.
Met de kunstaasredder durf ik deze hotspot wel aan te vallen.
Ook als je wat te veel risico hebt genomen bij bomen en struiken kan deze haak uitkomst brengen. Ik heb al menig kunstaasje op deze manier weer bevrijd en kan zodoende ook wat meer risico nemen bij het vissen.