De koude rivierperiode


De koude rivierperiode

Door Piet Driessen

Er komen enkele maanden aan om gericht op grote roofvis te vissen, alleen is vaak de vraag: hoe gaan we dat doen? Waar moeten we zijn? Welk kunstaas moeten we meenemen? Waar moeten we nog meer aan denken? Ik zal proberen hier het een en ander duidelijk over te maken. In ieder geval goed voorbereid naar het water gaan is heel belangrijk.

Waar gaan we vissen?
Op dit moment zijn er veel roofvissen alweer in de buurt van de winterstekken en als het water nog wat gaat stijgen op de rivier, gaat dat vaak nog een stuk sneller - roofvis kan zich heel snel verplaatsen. Waar kunnen we dan gaan vissen? Dit kan op de langs de rivier gelegen plassen, in havens langs de rivieren en natuurlijk ook nog op de rivier zelf.

Nu de keuze op welke roofvis je wilt gaan vissen. Grote snoek zal zich veelal ophouden op de plassen en in de havens, maar wil je op grote snoekbaars gaan, blijf dan zeker op de rivier. De meeste grote snoekbaarzen blijven daar ook omdat ze daar gewoon het gemakkelijkste kunnen jagen en het water vaak wat troebeler is in de aankomende periode. De keuze, op welke roofvis je het wilt gaan proberen, kun je dus alvast maken.

Materiaal
Het materiaal moet gewoon altijd in orde zijn. Dat geldt zowel voor de boot evenals de hengels, molens, reels en ook natuurlijk de voor de lijnen en sluitingen, wartels, het kunstaas en de haken. Neem hiervoor altijd de tijd om alles goed in orde te maken. We komen binnenkort in een artikel hierop terug hoe we dat precies doen.
 


Hengels, molens, reels, lijnen, wartels en sluitingen moeten 100% in orde zijn.

De keus in deze periode is wel vaak dat we met gevlochten lijnen vissen, maar pas wel op wanneer het gaat vriezen, dat deze lijnen niet vast komen te zitten in de hengelogen. Een speciale handschoen om de roofvis uit het water te halen is ook aan te bevelen omdat deze een stuk veiliger is en de haak van het kunstaas ook niet in onze hand kan komen. Daar moeten we ook voorzichtig mee zijn daar een onverwachte beweging van de snoek niet leuk kan aflopen.


Een speciale handschoen om de roofvis uit het water te halen is ook aan te bevelen…


... Daarom.

Snoek op de plas
Hier kunnen we vaak kort in zijn, ze kunnen zowel ondiep als diep worden gevangen de eerste maanden. Hoe ga ik zelf te werk? In deze periode probeer ik omstreeks 9.00 uur ’s ochtends op het water te zijn en dan is het eerste wat ik doe wat taluudjes uit werpen tussen de 4 en 6 meter diepte.

Ik ga op 4 meter water liggen met de boot en werp eerst naar de oever toe daar er in de nacht wel eens wat snoeken op deze stukken gaan liggen. Dit doen we vaak met shads die gerust boven de 14 cm lang mogen zijn. Ook drijvende ratelpluggen zijn vaak succesvol op deze plaatsen.


Grote shads om te werpen en om te trollen.
 

Heeft dit binnen een half uur geen succes, meteen naar 6 tot 8 meter diepte werpen en kijken of ze daar al zijn gaan staan om de witvis op te wachten die overdag al vaker wat dieper gaat liggen. Heeft dit ook geen succes binnen een half uur, wegwezen en gaan slepen tussen de 4 en 8 meter diepte en het kunstaas wat we gebruiken ook op de goede plaats laten lopen.

Dit doen we dan met rammelaars op half water, met pluggen gewoon even iets dieper proberen te vissen. En de plug mag ook gerust even tegen de bodem tikken om de roofvis te activeren. De snelheid is vaak heel moeilijk in te schatten, maar uit ervaring weet ik dat met bewolkte dagen snel gevist kan worden, en met zonnige dagen mag het heel langzaam zijn. Wissel hier dus ook zeker mee, dit is vaak de sleutel tot succes.


De bovenste plug om tegen de bodem te vissen en de ratelplug beneden om op half water te vissen.

Snoek in de havens
De havens zijn vaak prima om langs de boten te vissen en dat kun je een keer doen om erlangs te slepen, maar heeft dat geen succes, dan gaan we het natuurlijk werpend tussen de boten proberen de roofvis te verleiden. Dit kan wederom met shads, maar ook met ratelpluggen. Ik gebruik dan wel zinkende ratelpluggen die we naar de bodem laten zakken en dan schoksgewijs binnen vissen.


Grote, dikke pluggen om ondiep te slepen.

Hier ook degelijke lijnen en een stevige hengel gebruiken omdat je de vissen wel vaak weg moet houden van de boten en de vele pijlers in de havens, dus aanpassen aan de situatie. Hier ook vaak wisselen met de snelheid. Natuurlijk is doodaas heel vaak een optie als de roofvis niet actief is, maar binnenkort daarover een apart artikel hoe we dat aanpakken.

Op snoekbaars op de rivieren
Mij zien ze zelden vissen op grote snoekbaars op de plas daar het op de rivier veel gemakkelijker is omdat de meeste grote snoekbaarzen op de rivier blijven. Vanaf deze tijd kunnen we al vaker te maken krijgen met wat hoger water en meer stroming natuurlijk, en dan wordt het vissen gewoon een heel stuk gemakkelijker.

Kort in de oever slepen met ratelpluggen of met goed bewegende shads, en de rest kan thuis blijven. Maak geregeld eens een andere beweging zodat de ratelpluggen of shads even stil komen te hangen. Dat geeft vaak de doorslag in wel of niet te vangen; stilliggend of hangend kunstaas wordt dan veel sneller genomen.


Ratelpluggen in deze periode op snoekbaars langs en op de rivier.

Het voordeel van deze periode is dat we dit ook allemaal gemakkelijk vanuit de oever kunnen doen daar je vaak niet verder dan vijf meter uit de oever hoeft te vissen. Ook het vissen in havens kan natuurlijk vaak vanaf de kant of vanaf steigers. Niet onbelangrijk om te melden.


Ook het vissen in havens kan natuurlijk vaak vanaf de kant of vanaf steigers. Niet onbelangrijk.

Nog wat tips
Zorg er dus voor dat je materiaal in orde is en ga nooit alleen vissen in deze periode. Mocht je te water raken, dan kun je elkaar altijd helpen met dat koude water. Zorg dan ook voor goede kleding en dat er in de boot een reddingsband aanwezig is, of trek een zwemvest aan.

En denk natuurlijk altijd aan de inwendige mens, dus de soep en koffie niet vergeten. Tot slot je fototoestel met extra batterijen mee en je vergunningen in orde hebben, dan is dat in ieder geval allemaal goed geregeld. En dan? Dan hopen we toch op die mooie vis om even op te foto te zetten!


Even mooi op de foto en dan weer terug naar zijn stek.

Veel succes natuurlijk, en mocht je vragen hebben over dit artikel, kun je altijd even een mail sturen natuurlijk: riverpiker@kpnplanet.nl.

Met roofvisgroet, Piet Driessen

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -