image description

De ‘keizer van de oceaan’ is terug

Na ruim 60 jaar is de Atlantische blauwvintonijn teruggekeerd in de Noordzee. De grote tonijnsoort verdween in de jaren zestig door overbevissing, maar wetenschappers zien nu een ‘opmerkelijk herstel’.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) laat weten dat de reuzentonijn ook meerdere keren in de Nederlandse zee is gezien. ‘Deze imposante vissoort is sinds de jaren 60 verdwenen als gevolg van overbevissing en de Japanse sushi-industrie. Vandaag de dag zien wetenschappers een opmerkelijk herstel van de soort, mede dankzij inspanningen in visserijbeheer en conservatie’, klinkt het. De Atlantische blauwvintonijn was al sinds 1963 niet meer waargenomen in de Noordzee. Tot recent.


 

In de Westerscheldemonding zijn vorig jaar twee exemplaren gespot. Op andere locaties, zoals in het Kanaal en de Ierse Zee, duiken ook steeds meer beelden op van uit het water springende tonijnen, vaak jagend op scholen haringen en andere vissen. Onderzoekers en vissers zijn verheugd over de positieve trend. Onderzoekers merken op dat de reuzentonijn de Noordzee en Oostzee gebruikt als voedselgebied, vooral in de zomer en herfst.

Tracken
Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt het herstel van de blauwvintonijn. Zo maken onderzoekers binnen het European Tracking Network (ETN) gebruik van zenders om de bewegingen en migratiepatronen van deze en andere vissen te volgen. Een recent project van een Deens onderzoeksinstituut heeft in het Skagerrak-Kattegat honderden blauwvintonijnen opgemerkt. Het ging om exemplaren tussen de 2 en 2,6 meter lang en tot meer dan 300 kilogram zwaar.

Atlantische blauwvintonijnen.
 

‘De keizer van de oceaan’
De Atlantische blauwvintonijn is niet zomaar een vis, maar wordt weleens gezien als ‘de keizer van de oceaan’, zo klinkt het. ‘Met zijn lengte tot 3,5 meter en een gewicht tot 700 kilogram is deze roofvis een indrukwekkende verschijning. Zijn torpedovormige lichaam, snelheid (tot 70 kilometer per uur) en uithoudingsvermogen maken hem tot een van de meest efficiënte jagers van de zee,

ANDEREN LAZEN OOK