Eerder verschenen: Oude liefde roest niet (deel 1)
Dé Karperwereld 75: Oude liefde roest niet (deel 2)
Door Martin Doelman
Materialen
De materialen die je nodig hebt om deze onderlijn te kunnen maken, bestaan uit niet meer dan een stuk onderlijnmateriaal en een goede haak. Voor wat die haak betreft, gaat mijn voorkeur uit naar een zogenoemde ‘curve shank’ van Korda, of een SSC van Fox in maatje no. 8.
Als onderlijnmateriaal kies ik veelal voor Jelly wire van PB of Supernatural van Korda. Die keuze hangt af van het type bodem waarop gevist gaat worden. Elke bodemrig die ik inzet, wordt voorzien van putty om alles goed tegen de bodem gedrukt te krijgen en daar ook te houden.
Verandering van rig doet (vaak) vangen!
Sinds kort heb ik echter de hand weten te leggen op een nieuw en werkelijk revolutionair onderlijn materiaal, dat extreem soepel is en anderhalf keer zwaarder dan fluorocarbon.
Dit materiaal draagt de naam Free-Fall en is ontwikkeld door Piet Vogel. Van hem heb ik een testrolletje gekregen en ik ben meteen helemaal verliefd op dit spul geworden. Na een paar testsessies is dit voor mij precies het juiste materiaal, dat zonder extra verzwaringen soepel de contouren van de bodem volgt.
De rig zelf
De rig zelf is heel snel geknoopt. Je maakt een lus in het onderlijnmateriaal en deze lus zal later als hair worden gebruikt. Je rijgt een boilie op de hair en maakt de lengte van de hair zodanig, zodat de bovenkant van de boilie de onderkant van de haak raakt, ongeacht het type presentatie.
De KD-rig compleet.
De onderlijn wordt aan de haak bevestigd met behulp van de knotless knot, met als enige afwijking dat je de hair vrij laat komen van de haaksteel na twee of drie complete wikkelingen. Hierna maak je nog zo’n zes wikkelingen om alleen de haaksteel. Let er ook op dat je voor optimale trekkracht bij de knotless knot de wikkeling altijd aan de dichte kant van het haakoog begint.
Uiteindelijk moet de onderlijn de haak aan de voorkant verlaten om de inhaking te bevorderen. Doordat de knoop alleen aan de bovenkant van de haak wordt gemaakt, ligt het zwaartepunt juist helemaal bij de haakpunt. Dit zorgt ervoor dat de haak altijd in een agressieve positie zal komen te staan. Hopelijk verduidelijken de bijvoegde foto’s het geheel.
Bepaal de lengte van de onderlijn afhankelijk van de heersende dressuur en bodemgesteldheid van het te bevissen water. Persoonlijk vind ik tot maximaal 15 cm een prima lengte van de onderlijn, gemeten vanaf de haakoog tot en met de lus aan de wartel/quicklink. Halverwege de onderlijn plaats ik altijd een flink stuk putty om alles goed tegen de bodem aan te houden. Gelukkig is dat door het nieuwe Free-Fall rigmateriaal niet meer nodig, die zinkt van zichzelf al echt goed af!
Geen putty meer nodig met Free-Fall.
Voordelen op een rijtje
De KD-rig heeft enkele positieve eigenschappen:
- Makkelijk en snel te knopen;
- Geen krimpkous nodig;
- Met verschillende materialen te maken;
- Diverse mogelijkheden voor wat betreft presentatie (Snowman, pop up, sinking of muzza style);
- Haakt erg agressief.
Presentaties
Zoals ik al eerder reeds heb aangegeven, kun je met deze rig verschillende aaspresentaties op een goede manier aanbieden. Mijn persoonlijke favoriet is muzza-style. Deze term heb ik verschillende malen bij Korda gehoord en hanteer ik daarom ook. Muzza houdt in dat je de zinkende boilie voorziet van een stukje kurk of foam, waardoor de boilie de neiging heeft te gaan zweven.
De Muzza presentatie.
Het kurk komt in de boilie aan de kant van de haak te zitten, waardoor de boilie de haakoog een beetje optilt. Hierdoor hangt de haak al direct in de prikstand, waardoor bij wijze van spreken het kijken naar de rig al voldoende zou zijn om de vis te haken…
Een andere goede presentatie is de snowman. Om de snowman te gebruiken hoef je de onderlijn feitelijk niet aan te passen, zolang je zinkende boilie wat betreft grootte niet afwijkt. Weet je nog, als de boilie de onderkant van de haakbocht raakt is de hair lang genoeg. Er zijn genoeg plastic hair extenders te verkrijgen om de hair te verlengen, denk hier bijvoorbeeld aan Korda.
KD Snowman style.
Gebruik je nu een extender die even groot is als de pop up, dan ben je direct klaar en wissel je indien dat nodig is binnen enkele secondes van presentatie. In plaats van een pop up gebruik ik tegenwoordig ook het geflavourde imitatie aas van Enterprise Tackle. Wederom blijkt ‘plastic = fantastic’!
Indien je de KD-rig in combinatie met een drijvende boilie wilt vissen, is het plaatsen van een loodhagel onder de pop up en op de hair voldoende. Zorg dan dat de loodhagel zwaar genoeg is, opdat deze (en natuurlijk de haak) op de bodem blijft liggen. Als echte pop up rig zou ik de KD-rig persoonlijk niet inzetten; voor die specifieke aasaanbieding zijn veel betere rigs te vinden.
Snowman met extender.
Al met al is de KD-rig echter een heel simpele, maar uiterst effectieve rig die snel geknoopt is en die je zeker eens zou moeten proberen! Spijt zul je er niet van krijgen, hoogstens spijt dat je hem niet eerder hebt gebruikt…
Martin Doelman
>> Eerder verschenen: Deel 1 <<
Bovenstaand artikel is een van de opnieuw uiterst informatieve en lezenswaardige bijdragen die zijn opgenomen in de 116 pagina’s tellende nieuwe uitgave van Dé Karperwereld.
Nummer 75 van dit magazine ligt zo rond 15 november a.s. in de bus bij de abonnees en is vervolgens ook voor € 8,75 te koop in de boekhandel en kiosk. Kijk voor een interessante abonnementsaanbieding op www.hengelsporthuis.com