image description

De haken en ogen van een Noorse vistrip: Deel 35 Tregde en Farsund

Tekst en fotografie: Geert Luinge


Hallo vismaat. 

Deze keer neem ik je mee met onze vistrip naar de zuidelijkste punt van Noorwegen, waar we bij TregdeFerie (vanuit de boot) en bij Farsund (vanaf de kant) een mooi zooitje vis hebben gevangen... en waar we met 2 man maar liefst 16 verschillende vissoorten mochten bewonderen.  

Ik zal je wat kiekjes van de omgeving laten zien, we zullen onze praktijkervaringen ter plekke op een rijtje zetten en we zullen de vangsten even doornemen. Zoals bijvoorbeeld... de doornhaai.

Wat waren we blij toen we (na 4 door corona gecancelde vistrips) eindelijk weer de hengels konden inladen en (natuurlijk gevaccineerd) op pad gingen om samen een week heerlijk te vissen in zuid Noorwegen. (zie ook mijn artikelen De Haken en Ogen van ... Vijftig vissoorten vangen, en Vissoorten in vogelvlucht)

Maar...  voordat ik je onze visvangsten laat zien... moeten we het eerst even hebben over de heenreis en de oversteek naar Noorwegen. Dat begint altijd met een lange autorit van 1000 kilometer naar Hirtshals in het noorden van Denemarken, waarbij je de eerste kilometers nog relaxed achter het stuur zit...

Je ziet een ree langs de bosrand, een buizerd op een tak of een vos op een zandheuvel, (maar helaas ook een heleboel platte egels en dooie dassen op de vluchtstrook) en de snelwegkilometers vliegen razendsnel voorbij. 

Onderweg gaan de gesprekken vooral over de vissoorten die we hopen te vangen en we proberen alvast wat soorten in het Noors uit ons hoofd te leren. Maar dat is een pittige klus. Dat zijn er echt veel. Dat is het mooie van zuid Noorwegen... dat er zo veel verschillende vissoorten rondzwemmen. Hieronder staan de meest voorkomende vissoorten met hun Noorse naam erbij. Dus als je zin hebt in een flinke uitdaging en een berg huiswerk... ga je gang.

Maar... halverwege de heenweg kom je in de buurt van Hamburg ... en dan begint meestal de ellende. Tientallen keren heb ik hier op een vistrip-reis in de file gestaan. Overdag, maar ook 'savonds. Heen en terug. We hebben zelfs met de caravan (en de poes) onder-in de Elbtunnel stilgestaan bij 35 graden hitte, met de airco uit vanwege de uitlaatgassen... en dat was geen pretje.   

Deze keer gaf onze Tomtom aan dat er om 's nachts 23 uur nog een file stond van anderhalf uur, dus toen werden we door het centrum van Hamburg geloodsd, maar ik kan je verzekeren dat je een ongezond  hoge bloeddruk krijgt , als je ernstige vertraging krijgt... terwijl je nog een takke eind moet rijden... en absoluut op tijd moet zijn voor de ferry ! Dan heb je géén vakantie. 

Zodra je eenmaal de slagboom van de ferry bent gepasseerd valt alle druk van je af, want dan sta je 3 uur later aan de overkant in Kristiansand en is het nog slechts zestig kilometer rijden naar viskamp Tregde. Hieronder zie je het strand bij Hirtshals waar we ook graag een hengel hadden uitgegooid, maar meestal heb je dan te weinig tijd en liggen de visspullen nog ingepakt in de auto.  

Het goede nieuws is dat je vanaf april 2022 ook vanuit Eemshaven (bij Groningen) met de boot naar Noorwegen kunt varen. De Ms Romantica van de Holland Nordic Lines vertrekt dan op dinsdag, donderdag en zaterdag om 15.00 uur 's middags richting Noorwegen. Daar kun je aan boord genieten van een luxe buffet,  'snacht slapen in een 2persoons hut en 'smorgens om 09 uur heerlijk uitgerust en okselfris in Kristiansand aan wal stappen.   

Dat lijkt mij als verstokt Noorwegen-ganger  een verdomd goed idee. Okee, het kost wat meer (hoewel je nu dus 1000 km aan auto-brandstof kosten bespaart), maar het is wel heel luxueus. Vooral het feit dat je onderweg bent... terwijl je ligt te slapen... spreekt mij erg aan. Dat is allemaal tijdwinst. Enfin, onze vistrips voor het komende jaar met deze boot zijn al geboekt, dus we gaan kijken hoe het bevalt.

Zodra je eenmaal in Tregde bent aangekomen gaat er een wereld aan rust en natuurschoon voor je open. Tussen de steigers van het haventje zie je meteen al een school koolvissen jagen, bij de receptie vertonen ze een naar-meer-smakende fotoserie van grote vissen die hier zijn gevangen, de weersvooruitzichten zijn gunstig... en zelfs de meeuwen komen ons hartelijk verwelkomen. Die blijven ons de komende week achterna vliegen in de hoop op een lekkere hap.

We pakken de kaart erbij en kiezen voor een stek waar we zoveel mogelijk uit de wind, dus in de luwte van een eiland kunnen vissen. Dat betekent dat de windrichting bepaalt waar we gaan vissen en dat kan soms vervelend uitpakken. Als er de hele week een stevige westelijke wind waait, zul je steeds aan de oostkant van een eiland een talud af willen driften en dat beperkt de keuze. Maar gelukkig liggen hier wel genoeg eilanden voor de kust.  

Het wordt tijd dat we een hengel gaan uitgooien. We driften ergens tussen die eilanden, we zien op de fishfinder een paar knappe bananen verschijnen en vismaat Arie wil voor het eerst zijn kunstaas naar de bodem laten zakken, maar...   

- Hó even !  Wacht effies. We waren toch van plan om er een (speelse) wedstrijd van te maken ?  

- Ja... dus ik ga nu ingooien. 

- Nee wacht nou even...  dan moeten we nu toch éérst een paar spelregels afspreken ?! ... anders is het toch niet duidelijk wat de afspraken zijn... en dan zou je ruzie kunnen krijgen.  

- Ja, daar heb je wel een punt. Okee... dus wat is je voorstel ?

- Zullen we proberen om deze week zo veel mogelijk verschillende vissoorten te gaan vangen ?   

- Ja graag.  

- Zullen we dan afspreken dat je aan het einde van de week een extra punt krijgt voor de grootste-per-soort ?  

- Goed idee. Dus een nieuwe soort is evenveel waard als een grotere vis. Lijkt me leuk.

- Zal ik dan de soortenlijst bijhouden en zorgen dat ik (in weer en wind en regen op zee) alles netjes opschrijf in mijn watervaste A4 klapper met vastgebonden viltstift ?  

- Ja prima. Ik was niet van plan om hier op zee mijn laptop open te klappen voor de data-invoer, dus schrijf jij dat maar lekker in je klapper. 

- Ja, maar ... dan gaat het van mijn eigen vistijd af ... als ik al jouw vangsten moet gaan opschrijven.  

- Ja, dat is waar... en dat worden er waarschijnlijk een heleboel.  Weetjewat... ik begin alvast.  

Hij laat een pilker zakken met daarboven een glinsterende veer en... Beng !  Beng!  Meteen twee makrelen tegelijk. Over het water galmt een luide kreet. Yes ! de makrelen zijn van de partij. Let the show begin !

- Zeg... moeten we niet afspreken dat een vis pas ècht gevangen is als hij daadwerkelijk in de boot ligt ?   

- Ehhh...  dus als een vis vlak naast de boot losschiet.. en we hebben hem allebei gezien...dan heb ik hem officieel niet gevangen ?   

- Inderdaad. Dat is korrekt. 

- Maar... moeten we dan ook afspreken dat een vis alléén meetelt als je hem aan je eigen hengel hebt gevangen?  

- Ehhh... denkhetwel...  

- Maar als jij dan even niet oplet ... en jouw hengel krijgt een aanbeet... en ik pak die klapperende hengel omdat ie anders overboord zou slaan... heb ik die vis dan niet gevangen ? 

- Ehh... Nee, dan is het nog steeds mijn hengel, dus mijn vis. Toch ?... of zie ik dat verkeerd ? 

- Ja maar... 

- ... en als ik nou straks een grote vis haak... en ik geef tijdens het binnendraaien mijn hengel aan jou  (omdat ik jou ook wat drilplezier gun)... wie heeft dan uiteindelijk die vis gevangen ? 

- Tja. Daarzegjewat. Moeilijkekwestie. Zouhetnietweten.  

- Dan moet jij mij een soort machtiging geven om een door jou gehaakte vis op mijn lijst te mogen bijschrijven.  

- Ja zeg, ik geloof dat het nu ingewikkeld gaat worden. Weetjewat... ik vang er ondertussen nog een. 

- Hatsekidee... een zeedonderpad. Geinig. Zeg meneer de secretaris... wilt U je dit visje alstublieft even voor mij aanvinken op de soortenlijst ?  

- Nouvooruitdanmaar. 

- Hé scheids... is het persee verplicht dat er 2 personen meekijken tijdens het opmeten van een vis ? ... of vertrouwt U mij wel ? 

- Jatuurlijk !  Het gaat om het spel en niet om de knikkers. Ik hoef niet zonodig te winnen hoor.  

- Dat gaat je waarschijnlijk ook niet lukken, want hier is de volgende soort alweer: een koekoeks-lipvis (dit is een mannetje, de vrouwtjes zijn bleker en meer roze). Een beauty die je eerder in een tropisch aquarium dan in een Noors fjord zou verwachten. Niet groot, wel mooi.

- Even hoor... hadden we al afgesproken wat er gebeurt als we niet precies weten welke vissoort het is ? 

- Danzoekewetop.  

- Ja maar wacht eens even... jij zei daarnet dat het een lipvis-mannetje was... krijg ik dan straks ook een punt voor een vrouwtje ? 

- Nee dat gaat te ver. Doenweniet.  

- Ja maar waar leg je dan de grens ? Gaan we straks toch niet staan bekvechten vanwege een zeeforel die verdomd veel lijkt op een zalm ? 

- Dachtutnietnee. Sopisdekoolniewaard. 

- Holymozes, wat komt daar nou weer boven water ? Zomaar tussendoor als bonte verrassing: een pijlinktvis. Zijn naam zegt het al... dit is een inkt-vis, dus die mag ik bijschrijven op de soortenlijst. Toch ? 

- Neenee, dat is geen èchte vis, dus die telt niet mee. Misschien dat hij later nog de doorslag kan geven als we exact evenveel vissoorten hebben, maar voor nu is het slechts bijvangst. Dat is hooguit een halve punt. 

- Okee, maar wel een hele geinige bijvangst. Gebeurnievaak. 

Nog even een huishoudelijke tip uit de praktijk: Pas op ! ... dat die calamares niet je hele boot onderspuit met een gruwelijke kwak zwarte inkt, want dan sta je daarna nog urenlang de boot te schrobben... en te vloeken op een pikzwarte inktvlek die er niet meer uit gaat. Weeterallesvan.

  • - Yep ! ... daar bonkt alweer een beste pollak op mijn aasje. Lekkerbezig.   
  • - Sodemietersnogantoe.  
  • - Zeg... nog even een belangrijke vraag: spreken we af dat je maar met één hengel tegelijk mag vissen ?   
  • - Jazeker. Er wordt hier aan boord geen tweede hengel uitgegooid, want dat geeft gegarandeerd problemen zodra de boot door de wind of stroming gaat draaien. Dan wordt het een chaos, een warboel, een knopenzooi. Geensprakevan. 
  • - Maarruhhh... hoeveel opgetuigde hengels mag ik eigenlijk bij me hebben ? Zit daar een beperking op ?  
  • - Tja... hoeveel hengels kunnen we stallen in deze boot en waar leggen/zetten we de hengels waarmee niet gevist wordt ? Daar moeten we een handige oplossing voor zoeken. Verzineenlist.

- Zeg scheids... nog één laatste vraagje. Als ik nou een zeester of een grote krab of een kluit mosselen vang (aan mijn eigen hengel)... krijg ik daar dan ook een halve punt voor ?  

- Ja zeg... Poehhheee ... Halleluja... Nou wordt het echt te ingewikkeld. 

- Tja.  

- Ach.  

- Zozo. 

- Zullen we dan maar gewoon kijken wat eraan gaat hangen ?  

- Doenwe.  

- Succesdermee.  

- Vannutzellufde. 

Enfin... je hebt inmiddels begrepen dat er nogal wat rompslomp, denkwerk en administratie nodig is voordat je aan het begin van een vistrip kunt afspreken dat je een 'wedstrijdje' gaat doen.  De volgende keer zal ik je vertellen hoe de strijd verliep. 

Vissersgroeten van Geert Luinge : email:  g.luinge2@upcmail.nl
 

Je kunt de vorige afleveringen van deze praktijk-serie over vistrips naar Noorwegen, Denemarken, Ierland, Wales, Normandië, Bretagne en de Middellandse Zee nog eens teruglezen en de foto's bekijken via > deze link

 

ANDEREN LAZEN OOK