image description

De haken en ogen van een Noorse vistrip (5)

De haken en ogen van een Noorse vistrip (5)  

Tekst en fotografie: Geert Luinge

We gaan verder met het doornemen van een paar vislessen die ik samen met mijn vismaten leerde in de veertig jaar waarin we visreizen maakten naar het mekka van de Europese zeevisserij.

Een van de grote voordelen van een zomerse vakantie in Noorwegen is dat de dagen heerlijk lang zijn. Hoe noordelijker je komt, hoe langer het licht is.

Als je dan 's zomers boven de poolcirkel op vakantie bent heb je niet alleen lekker veel tijd om te vissen, maar dan kan het ook gebeuren dat je 's nachts om 02:00 uur een grote vis staat te drillen...in het zonnetje!

Maar als het 24 uur licht is, wanneer ga je dan vissen en wanneer ga je eten en slapen? Wat is het beste tijdstip om op pad te gaan?

Dat is natuurlijk vooral afhankelijk van het getij. Onze vuistregel is: ga vissen als er veel stroming is, liefst bij opkomend tij en rond hoog water en ga pauzeren tijdens dood laag water. Het allermooist is een vistrip in een periode van springtij. Heb je de pech dat je een periode treft waarin er weinig stroming staat door de maanstand, dan zul je dat domweg moeten accepteren en heeft klagen geen zin. Aanpassen aan de omstandigheden.

Natuurlijk ben je sowieso afhankelijk van het seizoen voor wat betreft de aanwezige vissoorten. In het voorjaar is er een periode waarin bijvoorbeeld de zeeforel volop aanwezig- en erg hongerig is, maar er zijn ook periodes waarop ze schaars zijn en zich ontzettend moeilijk laten vangen.

Wat je je wel kunt afvragen is: zou de meeste vis zich 's zomers anders gedragen dan 's winters? Ik bedoel: zou een kabeljauw 's winters extra vroeg 'naar bed' gaan omdat het zo vroeg donker is en 's zomers de hele nacht 'opblijven' vanwege het lange licht? Ik denk het niet.

Onze grootste kabeljauw vangsten deden we meestal in de avond-uren, ook al was het licht. Je vraagt je ook af hoe bijvoorbeeld vleermuizen en uilen, die toch echte nachtjagers zijn het kunnen bolwerken tijdens zomermaanden waarin het eigenlijk niet donker wordt, maar dit terzijde.

Er zijn nog meer spelbrekers die een Noorse vistrip kunnen verknallen. Dat zijn het weer, het weer en het weer. Je bent echt ontzettend afhankelijk van de weersomstandigheden. Die kunnen een vistrip maken of breken en daar kun je niets aan veranderen.

Komen er hagel- en sneeuwbuien, dan even taktisch terugtrekken. Zie je storm of een zwaar regenfront op je afkomen, terug naar het huisje. Hoor je donder en bliksem, gauw terug naar binnen. Niet met die grafietstokken gaan staan zwaaien! Niks aan te doen. Niet over zeuren en gewoon gezellig binnen socialisen met de mannen.

Trouwens, je neemt op zo'n vistrip natuurlijk wel ècht waterdichte regenkleding mee hè?! Het kan er 's morgens nog zo windstil en aantrekkelijk uitzien, zodra je een paar uur verder bent of ergens een hoek om gaat waar de wind op staat heb je minstens een extra jas nodig, dus neem die dan wel mee in de boot.

Verkijk je niet op het weer. Het kan heel gauw omslaan. Binnengaats in het beschutte haventje kan het er idyllisch uitzien, terwijl het buitengaats op zee kan spoken.

We hebben in al die jaren heel wat kletsnatte plensbuien over ons heen gehad en ik heb vele visuren met m'n reet in een plas regenwater gezeten. Ik kan je verzekeren dat je dan een hele beste regenbroek moet hebben om niet de rest van de dag met een paar vreselijke jeukbillen in de boot te zitten.

Je kunt natuurlijk een speciaal drijvend- en ademend waterdicht pak kopen (als je genoeg centen hebt) maar ook zo'n ouderwets degelijke vissersbroek (die gele pakken die de beroepsvissers aan hebben) voldoet prima. Je ziet er misschien niet zo modieus uit, maar die pakken zijn echt absoluut waterdicht.

Ze ademen niet, dus na een lange dag vissen zit er wel zweet-condens aan de binnenkant, maar onder ons regenpak dragen we sowiezo altijd een paar lagen polypropyleen- en fleece kleding, dus van binnen blijven we echt wel droog en warm.

Neem ook altijd een pet mee. Een pet is erg handig als je tegen de zon in moet kijken, maar kan ook gauw afwaaien in een varende boot, dus ik heb zelf altijd een reserve-pet aan boord. Ook een zonnebril is eigenlijk onmisbaar, omdat je altijd te maken hebt met licht dat weerkaatst op het water en van een middagje turen tegen de zon in kun je een knetterende hoofdpijn overhouden.

Denk ook aan de wijze lessen van oma: Wie koude voeten heeft, moet een muts opzetten. Een mens verliest de meeste warmte via zijn hoofd, dus wie zijn hoofd warm houdt heeft veel minder last van koude handen en voeten.

Trouwens, iedereen die een dag lang een paar waterdichte laarzen aan heeft zal last kunnen krijgen van verdampend zweet, ofwel vochtige sokken. Zelfs als het helemaal niet koud is kun je in waterdichte laarzen vervelend klamme voeten krijgen, doordat het vocht niet weg kan. Hoe los je dat probleem op ?

Door een paar dunne polypropyleen/polyester sokken te kopen en daar overheen een tweede paar katoenen- of wollen sokken aan te trekken. Doordat polyester geen vocht kan absorberen zal het zweet naar de buitenste sok trekken en zullen je voeten altijd droog, dus warmer blijven. De ras-zweetkakkers onder ons nemen aan boord zelfs een derde paar sokken mee als we van plan zijn om de hele dag weg te blijven.

Het zijn allemaal details, maar ze kunnen een visdag bederven, of anders gezegd: ze kunnen ervoor zorgen dat sommige mannen eerder terug naar huis willen omdat ze het koud hebben, terwijl de fanatiekere- en/of beter geklede vissers aan boord eigenlijk nog door willen vissen.

Hier ligt dus weer een bron van ergernis op de loer die het sociale gebeuren negatief kan beinvloeden. Ergo: goede kleding is nog veel belangrijker dan goeie visspullen.

Voordat we deze aflevering gaan afsluiten wil ik je nog een foto laten zien die ik maakte op een van onze trips. Dit kun je dus tegenkomen als je met een boot op zee aan 't vissen bent: een walvis die voorbij zwemt!

We hebben verschillende keren zo'n natuurwonder mogen aanschouwen en ik kan je vertellen dat je dan totaal perplex staat van bewondering en dat je allemaal als een klein kind staat te gillen en te schreeuwen van puur enthousiasme. Zo mooi.

Het enige gereedschap dat je waarschijnlijk niet nodig hebt tijdens je vistrips in het hoge noorden in de zomermaanden is: een zaklamp. Op de foto zie je hoe licht het nog kan zijn om 02:00 uur 's nachts.

We moeten nu weer pauzeren, maar in de volgende aflevering gaan we verder met het evalueren van onze vistrips naar Noorwegen. Het land waar je de spannendste avonturen kunt beleven en de allermooiste vissen kunt vangen. Ik hoop dat deze tips je daarbij gaan helpen.

Vissersgroeten van Geert Luinge
g.luinge2@upcmail.nl

ANDEREN LAZEN OOK