Door Bram Bokkers
Herrie in de diepte
Het vissen met een loodkop, voorzien van een shad, is ook lonend. Het beruchte kanaal tussen de twee eilanden is een goede stek hiervoor, vooral wanneer de stroom niet zo hard meer is. Camiel, onze gids, vaart naar een rif dat hij opzoekt met zijn hand-GPS. Het rif bevindt zich op 12 meter diepte.
...Verticalen op het zoute.
Een loodkop van 50 gram is voldoende. Ik prik er een shad aan die op een harder lijkt en laat deze zakken. We driften er mooi overheen en vissen zo de nodige meters af. We krijgen volop beet. De vangst bestaat uit drie soorten snappers, senegalbaars en weer van die grote barracuda's.
...Een overal te vinden jack crevelle.
...Catch and release.
Ook driften we langs een talud van een stroomgeul, waar we ook weer de nodige vissen weten te vangen. In het gebied tussen de twee eilanden bevinden zich meerdere stekken in de vorm van riffen, taluds en andere oneffenheden. Alle stekken staan in Camiel zijn hand-GPS. Hier blijkt het getij weer erg belangrijk te zijn voor een goede visserij. Dit in combinatie met het ondergaan van de zon, is veruit de beste periode.
...Camiel met een mooie vis.
Later in de week, wanneer de wind minder wordt, proberen we ook te jiggen buiten de eilanden, op open zee. Ook hier bevinden zich de nodige hotspots. We vissen tot zo'n 20 meter diepte. Wonderbaarlijk genoeg is een loodkop tot 100 gram weer meer dan voldoende. Volgens Camiel kunnen we hier grotere vis verwachten.
Mark is als eerste aan de beurt. Nadat hij een vis heeft gehaakt, moet hij erg zijn best doen om deze niet in het rif te laten zwemmen. Het blijkt om een pijlstaartrog te gaan, netjes gehaakt voorin zijn bek.
...Lekker hangen.
...11 kilo geweld.
Wanneer ik een senegalbaars aan het drillen ben word ik verrast door een enorme vis die naast de boot opdoemt. Hij is met mijn vangst mee komen zwemmen, tot vlak naast de boot. In eerste instantie denk ik dat het een haai is. Het blijkt een grote cobia te zijn. Visgenoot Martin reageert snel en laat zijn shad naast de reus in het water zakken, deze aarzelt geen moment en stort zich er voor de volle honderd procent op.
...Niet vies van een shad.
Binnen een seconden giert de lijn van zijn spoel, onhoudbaar naar blijkt. Even later gaat het inderdaad fout. De cobia heeft het rif weten te bereiken en zwemt zich vast, Camiel schat de vis op 25 kilo. We balen…
We vangen nu ook grotere senegalbaarzen, tot ver over de meter. Ze zijn ongelooflijk sterk. Een jack crevelle van ruim 11 kilo heeft het op mijn kunstaasje gemunt en vecht tot het uiterste. Zelden heb ik zo in mijn hengel moeten hangen. De adrenaline stroomt door ons lijf, het is elke keer weer een verrassing wat we haken.
In de middag varen we naar een strandje van een nabijgelegen eiland. We hebben een senegalbaars meegenomen. Camiel heeft ons een barbecue beloofd. We zoeken het nodige droge brandhout en plaatsen er een rooster op.
Een heerlijk koud biertje maakt het geheel compleet. We zijn niet de enige op het eiland, want vele kleine voetafdrukken langs de waterlijn verraden dit. Deze blijken afkomstig te zijn van apen. Na een verkoelende duik zoeken we de visgronden weer op.
...We vissen tot het donker wordt.
...Een andere wereld...
......maar voor hun heel normaal.
Voordat we het weten zit ons Afrikaanse visavontuur erop. Op de terugweg bezoeken we nog een traditionele Afrikaanse stam, die het eiland naast Kere bewoont. Een ervaring die ik met iedereen zou willen delen en ik voor geen goud had willen missen.
...Groeten uit Guinee Bissau.
Wanneer ik drie dagen later op mijn werk achter m'n bureau zit, kan ik het maar nauwelijks bevatten. De contrasten zijn erg groot. Wat is nu de echte wereld? Wel weet ik dat achter de Bijagos eilanden zich een waar onbekend sportvisparadijs schuilhoudt waar slechts weinigen weet van hebben!
Voor verdere informatie over deze bestemming, neem even contact met Bert Goeree van Tight Lines via info@tightlines.nl of telefonisch 0180 434788.