De Beetmagneet
door Luc Mom
Luc Mom voelde zich afgelopen november figurant -neen, een van de -hoofdpersonen!- in de beroemde film van Fellini. Want hij beleefde met recht een bijzondere dag…
Zoals het eigenlijk altijd gaat, hadden we onze geplande visdag eerst al eens moeten afblazen. Op woensdag 21 november j.l. leken de omstandigheden echter goed genoeg en vertrokken mijn vismaat en ik alsnog vol goede moed richting Schellinkhout om daar eerst de boot op te halen en die vervolgens van de trailerhelling in IJmuiden te water te laten.
Dat traileren ging weer uitermate soepel en al om 10.00 uur voeren we richting de wrakboei van de ‘Baloeran’. Eenmaal ter plekke bleek er toch een wat je noemt knobbelig zeetje te staan en we vermoedden dat we hier toch wel héél onrustig zouden komen te liggen. Onze twijfel werd wat later bevestigd door een vismaat op een ander visbootje en we besloten het risico niet te nemen en terug te varen richting Noordpier van Wijk aan Zee, om daar wat meer in de luwte een gaatje in het zand te spotten.
BEETMAGNEET
We hadden een tweeledig doel deze dag. In de eerste plaats het vangen van een maaltje lekkere scharren. Dat die platten inmiddels onder de kust waren, hadden we gehoord van andere vissers en van zo’n buitenkansje moet je natuurlijk altijd profiteren. Maar we hadden nóg een doel: het uittesten van het nieuwe lokmiddel van Visservice, het bedrijf van Reier de Groot: de beetmagneet.
Eerder stond deze Noorwegenexpert aan de wieg van het inmiddels al flink populaire ‘Super Burley’, een kant en klaar verkochte rubby dubby op basis van vis en andere voor allerlei vissoorten zéér attractieve ingrediënten. Die Super Burley is sinds de introductie niet alleen zeer in trek bij zowel bootvissers als kustvissers, maar wordt ook met succes ingezet op wateren als de Ebro en diverse grote Franse meren. Dat leidde tot een steeds toenemende vraag naar dit product in een geconcentreerde versie, zeg maar: Burley in een flesje.
Reier -ooit werkzaam als kok- dook -opnieuw de keuken in en brouwde daar op basis van sardienolie en een aantal andere ingrediënten waaronder feromonen een waar toverdrankje, dat hij na lang testen nu onder de naam ‘Visservice Beetmagneet’ aanbiedt in een handzaam plastic flesje. En dat spul zouden we vandaag in de praktijk eens gaan uitproberen…
VOERKORF
We vonden in de omgeving van de Noordpier, op niet meer dan zo’n driekwart mijl uit de kant, inderdaad een veelbelovende ankerstek voor de schar en het anker ging overboord, even later gevolgd door onze onderlijnen, met op de haken sappige leeglopers. En vanaf dat moment hebben onze hengeltoppen niet meer stilgestaan, erg lastig als je gehoopt had op een dagje rustig achterover zitten met een bakkie thee…
Vóór het zover was, hadden we echter eerst onze voerkorfjes (jaja, feederen op volle zee!) gevuld met het te testen lokvoertje. Dat maakten we heel simpel door in een emmer een kwart oud brood fijn te stampen en te mengen met 100 cc van het spul uit het flesje. Dat ‘voertje’ persten we vervolgens in de aan de paternoster bevestigde voerkorf, waardoor het middel dichtbij het haakaas z’n lokkende werking kon gaan doen. Dat alles bleek niet zo simpel als ik het hier neerschrijf, want het broodmengsel bleef ook tijdens het uptide werpen prima in de voerkorf zitten en verspreidde zijn bijzondere krachten vervolgens langzaam op en over de zeebodem. Zelfs in de volle stroom.
OPZIENBAREND
Het resultaat van onze inspanningen loog er niet om.
In het begin vingen we totaal onverwacht het ene na het andere helaas net geen maatse zeebaarsje. Vreemd, zo eind november, maar blijkbaar konden die baarzen de geur van het lokvoer niet weerstaan.
Al snel volgden echter de wijting en de schar en de hengeltoppen stonden nooit langer dan enkele minuten roerloos omhoog. Het is toch ongelooflijk, dat de grove schar zich een kilometertje uit de kust op 11 meter water blijkt te bevinden, terwijl je ze vanaf de kant en de pieren maar niet in grote aantallen aan de hengel krijgt…! Het regende letterlijk vis, terwijl wij heerlijk droog bleven onder de huif van de boot.
Uiteindelijk hebben we deze visdag met z’n twee’n afgesloten met een totaal van 18 zeebaarsjes, 40 wijtingen, een bot en een gul van 45 cm, plus… 61_grove scharren. Dat was toch wel weer een tijdje geleden, dat ik zo ouderwets lekker veel schar gevangen heb.
Voor mij heeft die ‘Beetmagneet’ zijn krachten meer dan bewezen en wie weet wordt het feederen op zee binnenkort wel heel ‘gewoon’ dankzij deze -methode.
Voorlopig is het eventjes scharren eten, maar gegarandeerd dat we dit toverdrankje de volgende keer op de gul uit gaan testen. En wie weet wordt het dan opnieuw Una giornata particolare…
Nadere informatie
Zowel de Super Burley als de nieuwe Beetmagneet worden verkocht in meer dan 30 hengelsportspeciaalzaken langs de Belgische en Vlaamse kust en is inmiddels zelfs ook in Engeland te koop.
De verpakking bevat een flesje met 250 cc lokmiddel en een netje om het aangemaakte lokvoer in te verpakken.
Dit gevulde netje kan dan worden bevestigd aan bijvoorbeeld het anker van de visboot, maar zoals hierboven beschreven, voldoet een tussen de onderlijn en het lood gemonteerde voerkorf n-g beter.
Het zal u niet verbazen dat het spul ‘meurt’ als een bezetene en het gebruik van de in de verpakking tevens bijgesloten rubberen handschoenen valt dan ook zeer aan te bevelen…
Voor nadere informatie en verdere gebruikstips: www.visservice.nl
Deze korte reportage en een keur aan andere zeer lezenswaardige artikelen over de boot- en strandvisserij, de beste visstekken, onderlijnmontages en nog véél meer kunt u lezen in Zeehengelsport 1/2008.
Deze uitgave is vanaf 12 februari a.s. voor € 4,95 te koop in de boekhandel en diverse gespecialiseerde hengelsportzaken. Klik hier voor meer informatie!