image description

De Allrounder 100

Aangepaste Vlaamse visreglementen.

Voor de Nederlandse viscollega’s is het misschien niet altijd zo goed te volgen, (ik merk regelmatig dat het zelfs bij de Belgische vissers nog niet allemaal goed is doorgedrongen) maar er zijn al sinds 2018 een aantal zaken sterk verandert in de Belgische wetgeving ivm de visserij.

Zeker voor de roofvissers zijn een aantal zaken sterk aangepast, dit ter bescherming van de rovers. Ik som hieronder een paar in het oog springende aanpassingen op.


Ook in Vlaanderen wil men een goede roofvisstand opbouwen

Daar straks in de gesloten tijd nogal wat Nederlandse vissers hun geluk komen beproeven in onze wateren (waar het soms nog wel is toegestaan) best hierbij even een aantal belangrijke items aanhalen:

Om te mogen roofvissen (kunstaas, levend of dood aas) is een groot verlof altijd noodzakelijk!  Let er dus ook op als je straks tijdens de vakantiemaanden een paar uurtjes een hengeltje wil uitgooien in een Vlaamse streek.


Baars met kunstaas = groot verlof

Het gebruik van een leefnet is altijd en overal verboden in het belang van een efficiënte handhaving van de regels over het meenemen, vervoeren en in bezit houden van vissen!

Vissen > 15 cm: Een visser mag maximaal 5 dode vissen groter dan 15 cm vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. Enkel paling mag je levend in bezit houden. Voor paling en snoekbaars is het aantal bovendien beperkt tot maximaal 3 stuks. Bijvoorbeeld: heb je al 3 snoekbaarzen en 1 blankvoorn, dan mag je maximaal nog maar 1 paling in bezit houden.


Van dit formaat vissen maximum 5 dode exemplaren!

Aasvissen ≤ 15 cm: Een visser mag maximaal 20 aasvissen kleiner dan of gelijk aan 15 cm vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. Het betreft maximaal 5 levende aasvissen, de overige aasvissen moeten dood zijn.

Van 16 april tot en met 31 mei en ook tijdens de nachtvisserij mag je geen vissen vervoeren, tijdens het hengelen in bezit houden of gebruiken als aasvis. Snoekbaars: minimummaat 45 cm en maximummaat 70 cm. Zeker een mooie maatregel volgens iedereen die het goed voor heeft met de snoekbaars!


In de hoop dat dit soort vissen ook bij ons meer zullen voorkomen

Vliegvissen In alle wateren is het vliegvissen vanaf de oever toch toegelaten van 16 april tot en met 31 mei. Elke gevangen vis moet je onmiddellijk en voorzichtig in het water van herkomst vrijlaten.


Dit kan het ganse jaar door

Nachtvisserij: vissen van twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang. Een groot visverlof is altijd verplicht! Nachtvisserij is verboden in de ecologisch waardevolle wateren

Bijzondere voorwaarden nachtvisserij

Het gebruik van kunstaas met een totale lengte van meer dan 2 cm is verboden. Het gebruik van vis of delen ervan als aas is verboden. Eigenlijk komt het dus daar op neer dat roofvissen verboden is van twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang. Meervalvissers en nachtbrakers zullen deze regelaanpassing niet graag lezen.


Deze kwam nog net voor donker binnen

Laat bij de nachtvisserij altijd elke gevangen vis onmiddellijk en voorzichtig vrij in het water van herkomst. Je mag geen enkele vis in je bezit hebben, zelfs niet als je die vis buiten de periode van nachtvisserij hebt gevangen.

Natuurlijk zullen nogal wat broeders in Petrus niet alles leuk vinden met wat hierboven staat beschreven. Maar het is wat het is. Alles is goed bedoeld, al zijn er wel items waar nog aan kan worden gewerkt, en zal worden aan gewerkt; bvb de regel in verband met het aantal aasvissen levend of dood. Daar zijn ze ondertussen al mee bezig.

Niet naleven van deze wetgeving echter kan u enkel problemen opleveren, met in het slechtste geval een serieuze boete. Wees dus verstandig, en beleef alle mogelijke visplezier, maar liefst binnen de lijntjes. Een verwittigd hengelaar is twee vissen waard.

 

Wie het volledige reglement met daarbij de lijst van de wateren waar in de gesloten tijd toch gevist mag worden, graag naleest kan onderstaande link volgen:

https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/reglement_openbare_visserij_2019.pdf

Ik hoop niet te belerend over te komen, maar enkel problemen voor jullie te vermijden. Vang ze,

Bart Debaes

ANDEREN LAZEN OOK