Cor Spinhoven nader bekeken

Cor Spinhoven nader bekeken  

 
Door Ron Smits
 
Sluit vrede met je eige en relativeer je belangrijkheid, koop een hengel en ga visse en vind de rust, die je heb verdiend”. Heel wijze woorden van een rasechte Amsterdammer aan het adres van veel topmanagers met een burn-out. Het beste medicijn. Ik kan het beamen.
 
Een echt Amsterdams, gezellig winkeltje, waar de visverhalen vaak een gewillig oor vinden. Het enige dat uit concurrerende stad Rotterdam in zijn winkel is te vinden is de dochter van de weduwe: zware van Nelle………en de heerlijk geurende dampen ervan onder het genot van een bakkie leut.
Prachtige foto’s, die hem ook nog een onterechte arrestatie kosten. Ga maar eens kijken, de foto hangt er nog en vraag Cor hoe een en ander gebeurde.
 
Cor bouwt al hengels sinds 1975. Toen nog hengels gemaakt van glasvezels. Inmiddels heeft hij ongeveer 20.000 hengels gebouwd: zeehengels, karperhengels, snoekbaarshengels, verticaalhengels, spinhengels, penhengels, jerk-baithengels, brasemhengels, vlokhengels, kortom te veel om op te noemen.
 
Hengels, echte hengels, tophengels.
 
Het begon allemaal met bouwen en daarna testen van de hengel, een oogje meer, een oogje minder. Hij noemt dit een periode van “prutsen”. Inmiddels is een door Cor gebouwde hengel veel meer dan een begrip. Ze liggen lekker in de hand, zijn pittig (dus geen hele zachte hengel of zoals hijzelf zegt een hele slappe hengel), mooi en degelijk afgewerkt en alleen de allerbeste materialen worden gebruikt. 
 
Als eerste gebruikte hij geen pensluiting of bussluiting, maar de nog steeds veel toegepaste oversteeksluiting. Het was zijn uitvinding, simpel, maar goed. Jammer dat hij hier geen patent op heeft aangevraagd. Sinds 1993 is hij te vinden in zijn winkeltje aan de Willem de Zwijgerlaan op de hoek in Amsterdam. 
 
In de goede tijd bouwde hij gemiddeld 450 hengels per jaar, nu de crisis bijna ten einde is nog altijd 250 hengels per jaar. Kwaliteit laat zich niet tegenhouden door de crisis. Bovendien is de prijs bijna gelijk aan de volgens velen 'top hengels' van Shimano, Penn, Spro, Savage Gear, Shakespeare enzovoorts.
 

Hengelbouwer sinds 1975.
  
In een eerder artikel op TF heb ik al eens aangegeven dat 90–95 % van alle tentoongestelde 'hengels' op de Visma, de naam van hengel onwaardig zijn, een stok met ringen, die eigenlijk alleen maar geschikt zijn voor de prullenbak of, in het kader van recycling, als stok in de tuin om de planten recht te houden. Zie hiervoor mijn artikel op Total Fishing: 
http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/wat-hebben-hengels-en-autos-gemeen. 
 
Als je dan een hengel neemt van Cor, dan mag je ze gerust met een kritische blik bekijken: de geleide-ogen zijn perfect aan de goede kant van de hengel geplaatst, goed gewikkeld en mooi afgelakt. Geleide-ogen van de allerbeste kwaliteit (Fuji), die bovendien ook tegen een stootje kunnen. 
 
De blanks die hij al ruim 35 jaar gebruikt zijn van het merk Talon uit Amerika. Goede blanks, die bij veelvuldig gebruik een mensenleven meegaan en zelfs tweedehands nog veel geld waard blijven. Hengels die perfect in balans zijn. Ze mogen dan iets zwaarder zijn dan de eerder genoemde 'tophengels', maar deze liggen geweldig lekker in de hand en kunnen tegen een stootje. 
 
Het vermelde werpgewicht is exact en niet zoals die 'wonderhengels' doen geloven met een werpgewicht van bijvoorbeeld 3 tot 40 gram. Een waar genot om mee te vissen, ze werpen fantastisch precies in. Het lijkt wel alsof het werpen helemaal vanzelf gaat. De meester heeft al zijn kennis en ervaring in de hengel gelegd: een perfecte balans tussen kracht, snelheid en massa. 
 
Waar bij de vele groothandels de nadruk op kostenbesparing ligt om hun marktaandeel te behouden, investeert Cor om alleen de beste materialen te gebruiken. De kurk, die hij gebruikt is echte, onvervalste kurk en niet zoals bij de meeste fabriekshengels een fineer laagje kurk. 
 
Nog volle kurken en geen fineer.
 
Diegenen die een hengel van Cor bezitten vinden dat er geen betere hengel is om mee te vissen: puur genot om in de hand te hebben, puur genot om er heel precies mee in te werpen en niet te vergeten puur genot om mee te drillen. De bewegingen van het kunstaas zijn tijdens het indraaien perfect te voelen en te zien op de top. 
 
Geconcentreerd vissen met kunstaas is hierdoor een stuk gemakkelijker geworden. Zelfs als een snoek je kunstaasje pakt en meezwemt valt ineens het gevoel met het kunstaas weg. De haak zetten en het spel kan beginnen. Iets wat ik echt mis bij de fabriekshengels van gerenommeerde merken. Ik kan dit niet beter onder woorden brengen, maar degenen die zo’n aanbeet van een snoek al eens meegemaakt hebben aan een hengel van Cor weten precies wat ik bedoel. 


Al 37 jaar komen uit deze stoffige ruimte klasse hengels
 
Het bouwen van hengels is zijn passie, maar ook het praten over hoe zo’n hengel tot stand komt doet hij graag met zijn dochter van de weduwe onder het genot van een dampend kopje koffie. Helaas komt hiermee het zelf vissen in het gedrang. Een keer of vier per jaar gaat hij er nog wel op uit om zijn favoriete vis het leven zuur te maken: de snoekbaars. 
 
Haken zonder weerhaak, want de vis moet onbeschadigd terug en tenslotte moet je wel weten hoe je moet drillen, zelfs met een tophengel. Hij vindt het jammer dat veel sportvissers veel te zwaar vissen omdat ze met groot en zwaar kunstaas vissen. Hierdoor zijn de hengels vaak veel te zwaar (30 tot 50 Lbs hengels zijn geen uitzondering).
 
Tot slot vroeg ik hem wat hem het meest stoort op het gebied van sportvissen in het algemeen. Zonder aarzeling antwoordde hij: “Foto’s van sportvissers met gerenommeerde namen met een 'gevangen' vis op de foto, die al een poosje dood is en met allerlei trucs weer tot 'leven' is gewekt. Zo kom ik toch weer bij het begin van dit artikel: “Sluit vrede met je eige en relativeer je belangrijkheid”.