Cobh Harbour: ‘Zeebaarsmekka’ van Zuid-Ierland

.

Cobh Harbour: ‘Zeebaarsmekka’ van Zuid-Ierland

Door Joop Folkers

Het is al weer ruim 12 jaar geleden dat ik kennismaakte met de eerste Ierse zeebaarzen. Place to be: de Saltee Islands gelegen voor de zuidoostkust van Ierland. Het ging eigenlijk om een gelukstreffer, maar de lol was er niet minder om! Schipper Nick Bowie vertelde tijdens ons verblijf in Kilmore Quay, dat er rond de ruige Saltees zo nu en dan “knullen” van zeebaarzen werden gevangen.

Na een aantal dagen op pollak en zeebrasem te hebben gevist, ging het roer vrijwel direct om en waren we het snel met elkaar eens over het feit dat onze volgende doelstelling ‘een Ierse  zeebaarssessie rond de Saltees’ moest worden! Besloten werd om zo’n drie uur voor het hoge water te starten rond het eerste (kleinste) eiland. Eenmaal op de stek aangekomen werden we geconfronteerd met een uniek stuk natuur met opvallend uitgestrekte kelpvelden.

Eigenlijk zonder er bij na te denken koos ik voor een 14-grams gebonden jig-twister combi, welke ik net voor de kelpvelden de diepte in liet zakken. Veel tijd om te zakken kreeg mijn kunstaas niet, want na enkele seconden was het al prijs en mistte ik helaas mijn eerste zeebaars! De eerste worp van Peter was wel raak en zo stonden we samen te genieten van onze eerste Ierse zeebaars. We eindigden deze sessie met maar liefst 32 baarzen, een spectaculair aantal, zo bleek al snel gezien de reactie van Nick.


Bella Vista Hotel, gewoon dikke top!!

Enkele jaren geleden werd ik na één van mijn zeebaarspresentaties op de Visma aangesproken door de sympathieke Kevin, eigenaar van het Bella Vista Hotel in Cobh, die ondanks de ontbrekende Engelse ondertiteling, dondersgoed begreep waar mijn zeebaarsverhaaltje over ging. “We hebben in Cobh een waar zeebaarseldorado, maar niemand gelooft me”, aldus Kevin. Er zit volop zeebaars rond de vele kleine riffen, zandbanken en The Eastferry Channel!! “Lots of good bass, but it is bloody difficult to catch them!”, sprak Kevin.

Hij had volgens zeggen samen met enkele vrienden dagenlang geëxperimenteerd met allerlei soorten kunstaas. Ze hadden wel de nodige aanbeten gehad, maar wisten er helaas slechts één te verzilveren. Mede dankzij de zelfverzekerdheid van (inmiddels zeebaarsverslaafde) Kevin, werden meerdere zeebaarstrips georganiseerd met een overwegend wisselend succes.


Men is altijd bereid om uitleg te geven.

Totdat pakweg 2 jaar geleden de “zeebaarsvlam” echt in de pan sloeg en ze soms meer dan 10 mooie vissen per sessie wisten te vangen. Nu, pakweg 3 jaar later, is Cobh uitgegroeid tot het zeebaarscentrum van Ierland waar je gezien de vele mogelijkheden altijd een goede stek uit de wind kunt vinden! Catch and release staan hoog in het vaandel bij Kevin en zijn makkers; iedere zeebaars wordt na de dril dan ook weer teruggezet in zijn element!

Mede omdat er ondanks het uitgebreide stekkenpakket rond Cobh nauwelijks vanaf de kant kan worden gevist, besloot Kevin bij wijze van proef 2 kleine visboten aan te schaffen. Dit sloeg zo goed aan dat er inmiddels al een kleine armada, bestaande uit 6 superstabiele, zeewaardige  Warrior 175 (5,50 meter) boten in de haven ligt! Deze scheepjes zijn werkelijk perfect onderhouden en voorzien van alle moderne Lowrance-apparatuur, bestaande uit DGPS, dieptemeter en marifoon!

De boten worden allen aangedreven door zowel 80 als 100pk viertaktmotoren van de merken Mariner en Suzuki. Kortom een supermooie combi om de zeebaarsrijke wateren rondom Cobh te bestoken. Om het hele plaatje compleet te maken heeft Kevin een aantal gidsen om zich heen verzameld welke je voor één of meerdere dagen in kunt huren om je wegwijs te maken in dit uitgestrekte gebied. Ze leggen je naast een praktisch stuk veiligheid precies uit hoe en waar je op welk moment de beste kansen maakt.


Heerlijk met je eigen boot op zoek naar de beste stekken!

Zondermeer een aanrader al was het maar voor één dag, want je wordt overspoeld met informatie die je de hele week goed kunt gebruiken. Voordeel van een eigen boot is dat je zelf je vistijden kunt bepalen. Zeker interessant omdat de zeebaarsvisserij nu eenmaal sterk afhankelijk is van getijden!

Evenals in Nederland, levert ook hier rond Cobh niet iedere sessie altijd véél vis op, maar dat er wel degelijk een enorme, gezonde zeebaarspopulatie aanwezig is, dat staat voor mij als een paal boven water! Maar ja, zeebaars is en blijft nu eenmaal zeebaars, en al snel werd duidelijk dat ook onze Engelstalige gestekelde vrienden hun (vreet)nukken hebben.

Samen met een aantal zeebaarsvissers werden we door Bert Goeree van visreisorganisatie Tight Lines en Kevin, eigenaar van  het gezellige, superschone Bella Vista Hotel (gelegen op de Spy Hill in Cobh), uitgenodigd om deze populaire, uitgebreide stek een paar dagen aan de welbekende “zeebaars-tand” te voelen! Gewapend met jigs, shads en pluggen gingen we de strijd aan.

Bert was ter plaatse bekend en gidste ons door een eldorado van stekken. Ook hier bleek de jig-twister combi weer dodelijk, want nog voor dit behaarde monster de bodem op de eerste stek had bereikt, werd hij al getrakteerd op een ferme dreun en stond ik binnen luttele seconden al “gillend” mijn eerste East Ferry Channel bass te drillen! Hoe bedoel je een fijne binnenkomer?!

Naast de vele soorten oppervlaktepluggen als de Sammy en de Subwalk, wordt hier ook veel met diepduikende pluggen (tot 4 meter) gevist. Volgens Kevin scoren de donkere kleuren hier het best! Een fenomeen hier is het vissen met Slugs. Vooral de X-Layer (11,4 cm.) verkrijgbaar bij de Zeebaarsshop, bleek zondermeer dodelijk. Waarschijnlijk heeft dat weer te maken met de enorme scholen zandaal die in dit gebied aanwezig zijn. Om het voor zijn klanten makkelijk te maken heeft Kevin onder het hotel een klein, maar zondermeer doeltreffend hengelsportzaakje geopend waar men terecht kan voor bepaalde (ontbrekende) soorten kunstaas en accessoires.


Mooie Ierse zeebaarzen.

Even kort iets over het materiaal. Evenals hier in Nederland heb ik gebruik gemaakt van 3 meter, 50-100 grams hengels. Deze voldoen perfect. Met een molen uit de 5000 serie voorzien van een 15/00 mm gevlochten lijn kun je op alle stekken terecht. Schakel voor de plugvisserij over op een hengel van 2.70 mtr. (40-80 gram), de molens blijven hetzelfde. Als voorslag gebruikte ik zoals gewoonlijk de supersterke Specialist Sea Leader van Spro (50/00mm - 20,4 kilo).

Voor meer informartie over deze bestemming neem contact op me Tight Lines  


Binnenkort deel 2

ANDEREN LAZEN OOK