Chasing mighty winter Bluefin Tuna (deel 2)

Chasing mighty winter Bluefin Tuna (deel 2) 

Door Maurice Kerger

De laatste dag voeren we met zonsopgang de rivier op en binnen 10 minuten tuurden we een schitterende vlakke zee af, op zoek naar enige actie. Waar we al de hele week vis hadden gezien zagen we nu juist niks.

We gaan strategisch te werk en varen richting dieper water wanneer plotseling in de verte iets lijkt te gebeuren.


Zonsopgang boven de Ebro.

Erik zet koers naar de rand van het bruine en blauwe water en al snel zien we op drie verschillende plekken meeuwen duiken en kleine groepjes tonijn door het oppervlak heen schieten. Dit keer allemaal op de lijn van 35 meter diepte.

Meerdere keren ligt de boot er perfect voor en plaatsen we onze stickbaits vlakbij de vis. Een keer leek er een vis gericht achteraan te komen, maar hij pakte niet. Ineens stopte de actie en verdwenen de meeste meeuwtjes.

Na enige tijd zagen we toch weer twee vissen actief. We kwamen dichterbij en ik gooide mijn stickbait vlakbij de plaats waar de vissen zojuist nog uit het water kwamen. Ze veranderden, voor mijn bait het water raakte, al van koers en zwommen recht op de boot af.

Erik gooide onderhands zijn stickbait in hun baan. Deze landde perfect voor een vis, hij gaf deze twee korte tikjes en direct werd zijn Duo Pressbait gegrepen op nog geen twee meter naast de boot.

De lijn viel even slap, doordat de vis op hem afzwom om vervolgens als een gek door de slip te gieren. Wat een bruut geweld! Erik moest over het dek mee rennen, zodat de lijn, de boot niet zou raken. Even komt de vis goed mee naar de boot en denken we dat het wellicht toch niet zo’n grote vis is.

Maar zoals zo vaak laat de vis nogmaals de slip gieren en het zou dus zomaar toch nog een mooie vis kunnen zijn. De vis komt dichterbij en vecht alleen nog maar op diepte. Wel vindt er af en toe een soort dansje plaats waarbij Erik de boot rond moet lopen.


Een grote glimlach en een kromme hengel! De droom van elke visser.


Binnen 20 minuten ligt de vis in het oppervlak. De Duo Pressbait is niet eens zichtbaar in de grote bek van dit schitterende wilde dier. Ik gaf de vis voorzichtig in de onderkaak, zodat we hem veilig aan boord kunnen halen om te onthaken.


De tonijn wordt heel voorzichtig van binnen naar buiten door de onderkaak gegafd.


Erik blijkt meester te zijn in het onthaken en binnen no time meten we de vis op, om zo een schatting van het gewicht te kunnen maken.


Kunstaas zat helemaal achterin de bek.

Je meet tonijn vanaf de neus tot aan de staart wortel en dus niet de totale lengte van de vis. Dit noem je de 'fork length' en deze bedraagt 139 centimeter, wat overeen komt met ongeveer 44kilo. Snel maken we een foto, waarna de vis weer in zijn element wordt terug gezet.

Gewoonweg schitterend!!

Zodra de vis het water raakte, leek hij een seconde nodig te hebben om bij te komen, om vervolgens met een klap van zijn staart de diepte in te verdwijnen. Met recht een 'Mighty Winter Bluefin!!'

We kunnen ons geluk niet op dat we er op de laatste dag toch nog een hebben weten te vangen!
We hebben die dag niet heel veel actie meer gezien, maar toch nog een paar keer kunnen gooien zonder resultaat.

De zon begon onder te gaan en er kwam nu toch echt wel een einde aan deze trip. We voeren rustig richting de haven en toen we daar weg reden, sprak ik met mezelf af om binnen een niet al te lange tijd terug te komen voor een herkansing.

Informatie accommodatie

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Airport Reus. Vanaf daar is het ongeveer een uur en 15 minuten rijden naar het plaatsje Riumar.

Ik vloog vanaf Eindhoven en de kosten van de vlucht vallen in deze periode reuze mee. Alleen voor de rodtube betaal je in verhouding veel, in dit geval €100. Maar in totaal koste een retourtje nog geen €200.

Je hengels hoef je overigens niet mee te nemen, want aan boord van de boot is materiaal aanwezig waarvan gratis gebruik mag worden gemaakt. Hier kun je dus nog flink op besparen! Maar persoonlijk vis ik het liefste met mijn eigen materiaal, dus heb ik er toch voor gekozen om ook mijn hengels mee te nemen.

Er zijn op locatie verschillende appartementen en studio’s te huur. Je kan het zo simpel houden of gek maken als je zelf wilt.

In de haven ligt een aantal schitterende boten. De een nog groter dan de ander, maar voor deze visserij zeker niet allemaal praktisch. Nog steeds wordt veel gebruik gemaakt van de type 'cabin' boten.

Dit is voor trollen en chummen (vissen met aas) op zich wel goed, maar voor casting minder geschikt in verband met de beperkte ruimte en ook voor het spotten van de vis niet erg praktisch, tenzij er juist weer een mogelijkheid is om bovenop de kajuit te komen.

Ook ligt er een aantal centerconsole boten, waarbij je meer ruimte hebt om te kunnen werpen. Zo ook de twee boten van Roned Fishing. Let bij het boeken van een boot altijd goed op of deze wel geschikt is voor het type visserij wat je wilt gaan doen.


Stabiel als een boorplatform en volop ruimte om te kunnen werpen!


Gebruikte materialen

Hengels: Shimano OCEA BB Bluefin, Carpenter The Blue Lagoon, Temple Reef Ronin

Let bij het aanschaffen van een hengel op dat je voldoende backbone hebt om de tonijn naar boven te kunnen pompen, maar dat de top gevoelig genoeg is om ook lichte stickbaits te kunnen vissen.

Voor poppers/chuggers is een wat strakkere en dikkere top beter, omdat een popper veel meer weerstand biedt dan een stickbait. Vis je aan zo’n hengel een lichte stickbait, dan sla je deze al snel uit het water en kun je niet de juiste actie geven.

Een goed uitgangspunt is een PE5-7 hengel met een lengte van zo’n 2.45–2.55 meter. Dan heb je voldoende power om de vis binnen redelijke tijd af te drillen en snel weer verder te vissen.

Molens:
Shimano Stella SW 8000/10000, Daiwa Saltiga 6500.

Voor de zwaardere, dus dikkere, lijnen is het bij een Stella 8000/10000 aan te raden om een aftermarket spoel met grotere capaciteit te gebruiken, zodat je voldoende lengte op kunt spoelen. Bijvoorbeeld de Jigging Master Monster Spool of de Studio Ocean Mark No Limits



V.l.n.r. JM Monster Spool 16000, SOM No Limits 16000, Originele Shimano Stella 8000
.

Lijn:
Jerry Brown Line one solid 65lb, Varivas Avani GT max PE5, Penn International braid 65 & 80lb.

Het advies is om een kwalitatief goede lijn van 60-80lb te gebruiken. Dit moet uiteraard in balans zijn met je hengel.

Leader:
Seaguar Ace Saltwater Fluorcarbon, Yo Zuri HD Fluorocarbon 80-100lb.

De lengte hou je zo lang, dat de leader nog net buiten je topoog hangt bij het werpen. De knoop, die wij beiden gebruiken, is de FG knot. Op YouTube staan verschillende filmpjes, die laten zien hoe je deze knoop kunt doen.

Let op; wanneer je met nylon vist, heb je een kort stukje dikkere “bite leader” nodig, omdat bij een lange dril nylon makkelijker door schuurt op de tandjes, dan fluorcarbon.

Kunstaas:


Van boven naar beneden: Yo-Zuri/Duel Hydro Pencil, Yo-Zuri/Duel Adagio Heavy, Duo Pressbait Heavy Duty, Shimano Waxwing
.


Van boven naar beneden: BFP Mafia One, Carpenter BC-Ƴ, Carpenter Lively Sardine, Lurenzo Espetron (Handmade door een lokale kunstaascrack! Zie www.lurenzo.com), Orion Lures Slider, Carpenter Blue Fish, BCS Fingerling.


Overig kunstaas waar Erik ook veel succes mee heeft gehad:
Starwalker, Maria Loaded, Tailwalk Gunz

Terminal tackle:
Decoy/Owner splitrings 100-150lb, Solid Rings welded, Decoy Jigging JS-1 inline hooks, Jigging Master Monter hooks (aan dubbele splitring, of gemonteerd met assist), Owner ST66 treble

Uiteraard is vergelijkbare kwaliteit van andere merken ook prima, maar bespaar hier niet op!!

Tip: Met een goede splitringtang heb je je bait in korte tijd gereed gemaakt met de juiste haken. Zorg dat je drie of vier baits gereed hebt liggen.

Je overige baits laat je gewoon zonder haken en wanneer je die wilt gebruiken, zet je de haken over. Dit bespaart je een hoop kosten en tevens is het voor het opbergen praktischer.

Tevens bevestig je je baits met een splitring en solidring aan de leader. Spelden zijn bij deze visserij uit den boze en zullen vroeg of laat open buigen.


Hiermee open je elke splitring van 20 tot 350 lbs.


Nawoord
Ja, de winter visserij op blauwvintonijn is zeker een stuk moeilijker dan in het seizoen, maar maakt het zeker niet minder spannend. En vang je er een dan is de voldoening nog groter!

Het is wel een pré dat je ervaring hebt met het precies kunnen werpen met soms toch wel zwaar materiaal. Dit omdat de momenten waarop je een kans hebt, vaak kort zijn en een worp dus 'first time right' moet zijn.

Heb je eens een keer zin om wat anders te doen tijdens bijvoorbeeld de kerstvakantie, dan kan ik je zeker aanraden om te kijken wat bij Roned Fishing de mogelijkheden zijn. Alle informatie over het vissen, maar ook over accommodatie is te vinden op: www.ronedspanje.nl

En je kunt ook contact opnemen met Erik. Hij is zelf een ervaren (zout water) visser in hart en nieren en kan je verder adviseren over de te gebruiken materialen, beste periode’s, tips, etc.
Stuur Erik hiervoor een berichtje op zijn Facebook pagina. www.facebook.com/erik.ouwens

Hieronder tevens een link van een video van afgelopen seizoen:



Ik hoop dat ik zo een beetje een beeld heb kunnen geven van een van de mooiste visserijen en ook nog eens relatief dicht bij huis.