image description

Catfish Camp Caspe (1) Pelletvisserij

Catfish Camp Caspe

Catfish Camp Caspe (1)  

Pelletvisserij   

Tekst, Sjoerd Beljaars, foto’s en film Nick Landman en Sjoerd Beljaars

Voor vrijwel elke vissoort is het feitelijk lastig in te schatten of we nu met een roofvis te maken hebben of niet. De blankvoorn? Nee toch? Toch zal deze soort zonder twijfel bijvoorbeeld een kikkertje naar binnen slurpen.

Idem dito wat betreft brasem die ook wel eens aan een shad wordt gevangen. Anderzijds zijn er roofvissen die hun reputatie niet altijd waar maken. Snoek die ook op passief aangeboden aasvis wordt gevangen of meerval op vismeelpellets. 

Vissen met kunstaas blijf ik toch het summum vinden. Leven blazen in een stuk plastic of rubber en roofvissen daarmee om de tuin leiden. De ultieme fopperij. Ik woon in Barendrecht en qua goede roofviswateren heb ik niets te klagen. Sterker nog, ik heb fantastische hotspots, waar met name heel goed snoek te vangen is. Op een daarvan is het echter al een tijdje angstvallig stil. Onlangs kwam het hoge woord eruit.

Plaatsgenoot Dinus Herrewijnen (van de Sportvisacademie) kent de stek ook en ving zich er een slag in de rondte. Op Facebook nog het bericht “Sjoerd, ze zitten er weer,” rijk geïllustreerd met foto’s van mooie bakken. Gevangen met kunstaas? Nope, met dode aasvissen. Hoogstwaarschijnlijk had hij de stek ook voorgevoerd met stukken vis.

Even voor de goede orde, ik gun Dinus zijn vissen van harte en ook bij het vissen met dood aas komt een hoop kunde en know how kijken. Dat is het punt niet. Mij gaat het er om dat ik het sterke vermoeden heb dat snoek verandert van gedrag. Waarom zou onze groene vriend zich druk maken om wild bewegende prooivissen (of kunstaas) als ze met regelmaat gevoerd worden met stukken vis?

Het is een lang bruggetje naar de rivier de Ebro in Spanje, maar o zo treffend. Ik was er in juni van dit jaar samen met roofvisspecialist Nick Landman van Savage Gear. Op het programma met name meerval, met wat side tracking op karper en snoekbaars. Onze uitvalsbasis was de comfortabele accommodatie Catfish Camp Caspe (CCC), al waar je mooi de keuze hebt om in het stilstaande water van het stuwmeer te vissen of op het stromende gedeelte van de rivier. 

Ik was er vorig jaar samen met mijn collega John Huussen ook al geweest rond dezelfde tijd. Onze missie? Met kunstaas op meerval en snoekbaars aan de slag. Wat betreft snoekbaars mochten we niet klagen. Integendeel, zowel verticalend als werpend met shads en trollend met kleine pluggen vermaakten we ons kostelijk.

De meerval daarentegen was een stuk lastiger. Jawel, we vingen er enkele op pluggen en ook al waren de aanbeten werelds, het formaat kon beter. Gelukkig vingen we de laatste dag, trollend met grote diepduikende pluggen enkele kapitale vissen. 

Volgens Gert van Schaik, eigenaar van CCC, kan het veel te maken met de waterafvoer van de rivier. Natuurlijk is er soms geen touw aan vast te knopen, maar hij heeft sterk de indruk dat bij minder stroming de meerval ook een stuk minder actief is en bereid om op jacht te gaan.

Ook een van de redenen dat je vissend met kunstaas op meerval het beste terecht kunt op het stromende gedeelte in plaats van het stuwmeer. 


Geen houden aan.

Die trip van vorig jaar was er weliswaar geen hele hoge waterafvoer, maar toch een respectabele stroming. Dit jaar met Nick was er feitelijk geen stroming, hoogstens ietwat in de oppervlakte wegens de wind. Toch wilden we een poging wagen met kunstaas, en ook Gert sloot terecht niet uit dat je dan alsnog kans kunt maken. Helaas, het werd een zeer taaie dag.

Na verloop van tijd hing ik een kleine plug aan de speld om actie uit te lokken bij de snoekbaars en zo wat aan zelfvertrouwen te winnen. Een half uur verder liep deze echter muurvast. Vlug keerde Gert zijn boot om te kijken of we de plug vanuit de tegenovergestelde richting los konden trekken. Eenmaal gedraaid zagen we de lijn nu wel erg ver uit de oever wijzen. Huh?

Gert legde de boot stil en jawel, ik voelde iets heel zwaars bewegen. Niks geen wild bewegend kopschudden, daarentegen een log monster dat nog niet eens door had dat hij middels een vislijn met mij verbonden was. Daar stond ik dan met mijn lichte baitcastertje voor snoekbaars met 10/00 hoofdlijn en een 30/00 fluorocarbon voorslag. David tegen Goliath, maar dit keer won Goliath.

Op het moment dat ik enige druk uitoefende op de meerval, begon hij wat te protesteren, lees onstuitbaar van ons weg te zwemmen. Geen houden aan. Pats! Het onmisbare geluid van de voorslagknoop die het begeeft. Balen! 

Het was zo’n beetje het enige wapenfeit van die dag. Tijd om het roer om te gooien. Tijd om daadwerkelijk af te stemmen op de heersende omstandigheden.


Conditionering.

Terug naar die snoek die qua aasgedrag wel degelijk kan veranderen. Beter gezegd, bij meerval kan dat ook heel goed het geval zijn. Nog beter gezegd, op de Ebro is dat op grote schaal gebeurd. Al helemaal op het stuwmeer, alwaar je met kunstaas gewoon veel lastiger aan de slag kunt.

Zodra bekend was dat je meerval prima met vismeelpellets kunt vangen, zijn er massa’s in het water gekiept. Het gevolg laat zich raden, de meerval is zich daar op gaan conditioneren. Ofwel zijn de vismeelpellets meer en meer tot hun vaste menu gaan behoren.

Qua gedrag zijn ze wat dat betreft veel meer op karpers gaan lijken en is er op de Ebro een interessante passieve visserij met pellets ontstaan met kans op zeer grote 2 meter plus meerval en karpers van over de 20 kilo.


Geoliede machine.

Het woord ‘passief’ heeft nog wel eens negatieve lading in de context van passieve visserij. Alsof je het aas in moet werpen en vervolgens slechts hoeft te wachten voordat de hengeltop krom wordt getrokken. Geloof me, niets van dit alles, deze pelletvisserij vraagt om expertise en weten wat je aan het doen bent. Zomaar een emmer pellets op je stek dumpen en wachten op wat komen gaat is vragen om een taaie visdag. 

Wij hadden het geluk om met Gerts zoon op stap te mogen, Peter, een fenomeen op het gebied van deze visserij. We visten vanaf een grote pontonboot, met een bijboot om te voeren en rigs te droppen. Al op de eerste stek ontpopte Peter zich tot een geoliede machine. Wij konden lekker achter over leunen in onze stoelen…

Nou nee hoor, wij werden onder zijn supervisie volle bak aan het werk gezet. Stekken zoeken, voeren, lijnen helpen uitvaren, aas verversen, montages knopen en als er tijd over was eindeloos pva stringers maken met pellets.

Was het ergens niet veel, dan verkasten we naar een andere stek, waar het hele proces opnieuw begon. Peter geeft je zo het gevoel dat je met zijn allen zo de vissen vangt, als een team zeg maar. En zeg nou eerlijk dat geeft veel meer voldoening bij een vangst, als je alleen het drillen van een vis voor je rekening neemt. 

Daar waar het kunstaasvissen wat van zich liet afweten, maakte het vissen met pellets alles goed. We vingen naar ons inzien waanzinnig, volgens Peter was het gewoon ‘normaal’.

Nou ja, het is maar hoe je aankijkt tegen twee meervallen van over de 2 meter, waarvan 1 maar liefst 223 cm, een van net daaronder en een legio aan meervallen van 1 tot 1,80 meter.

Laat je overigens niet misleiden door de omschrijving ‘statische aasaanbieding’. Het aas, een doublet pellets op een hair, ligt weliswaar passief op de bodem, de aanbeten kunnen snoeihard zijn, om nog maar te zwijgen van de powerdrils die daarop volgen…

Ergens wilden we ook nog gericht op karpers vissen, maar die meervallen bleken te verslavend te zijn. Daarbij vingen we ze tussendoor als ‘bijvangst’ en met die twee pellets als haakaas waren dat ook meteen de grotere exemplaren. Zo vingen we meerdere 30’ers en voor Nick zowaar een 20 kilo vis.

Missie volbracht? Nee, we gaan zeker nog eens terug en dan werk maken van het kunstaasvissen. Oké, dat ze geneigd zijn wat passiever te azen, moge duidelijk zijn, maar waarom niet bepaalde hotspots backtrollend afvissen. Ik kan me niet voorstellen dat een meerval een grote shad vlak boven zijn kop aan hem voorbij laat gaan…

Catfish Camp Caspe
Ook eens multi tasken op de rivier de Ebro, dan is Catfish Camp Caspe een prima adres met een luxe verblijfslocatie en goed uitgeruste visboten. Indien gewenst kun je gebruik maken een deskundige visgids, iets dat we je aanraden! Voor meer informatie: www.catfish-camp-caspe.com.