Botjes trekken door Nederland

Botjes trekken door Nederland

Door Han Du Pau

De vis op de Hollandse wateren is weer volop aan de trek begonnen naar dieper water en vertoeven de komende tijd in de meest stabiele waterlaag, dicht bij de bodem. Zo ook de botjes die op alle grote rivieren zijn opgegroeid.

De jonge botjes zwemmen in het voorjaar de rivieren op en vinden daar hun voedsel op de bodem in de vorm van visbroed en larven. Zo groeien ze gestaag en in een jaar tijd worden ze een centmeter of 9. Dit is de lengte waarop de meeste weer terugtrekken richting de kust om te paaien. Dan zijn ze vaak een jaar of twee oud en hebben ze een lengte van zo´n 20 cm bereikt.

Inzet rechts: verspreidingsgebied van de bot in Nederland.

Zo gaan ze eind oktober, begin november samenscholen, de tijd dat ze aan hun grote trektocht beginnen. Maar ook het jong grut van 6 tot 9 cm, wat op of rond de rivieren blijft hangen, gaat samenscholen om het diepere water op te zoeken óf om ook aan de weg terug naar zee te beginnen, waar ze de nodige hindernissen (baars, snoekbaars en snoek) moeten nemen.

De botjes zijn dan een gemakkelijke prooi voor  groepjes roofvis die in de koudere periode strak tegen de bodem liggen te wachten op  prooivissen zoals botjes die voorbijkomen zwemmen. Gewone vissen kunnen zich in zo’n geval snel uit de vinnen maken naar een ander waterlaag, echter de botjes doen dit niet maar gaan uit van hun schutkleuren en zwemmen dicht tegen de bodem een paar meter weg om zich daar te verschuilen. Voor de rovers in de winter een gemakkelijke prooi die je zo van de bodem zuigt.


Voor winterrovers een gemakkelijke prooi.

Techniek en materiaal
Met de botjes van @rt-Baits sluit je  precies aan op deze nog nieuwe manier van vissen op roofvis. De platvisjes zijn met verschillende technieken te vissen. Ik begin met het verticalen en diagonalen omdat het een supershadje is om lekker strak tegen de bodem te vissen. Zeker in de koude periode, wanneer we niet veel actie aan onze shads hoeven mee te geven, geeft het botje een mooie rustige beweging in het water.

Je kunt hem ook perfect over de bodem laat scharrelen. Probeer het botje  5 cm van de bodem te heffen met zachte tikjes uit je hengeltop, en houd hem daar een seconde of 3 vast en geef weer een paar zachte tikjes. Laat vervolgens het botje rustig terugzakken naar de bodem of houd het botje vlak boven de bodem met zachte tikjes. Als er een vlakke bodem onder de boot is, kun je het botje langzaam over de bodem laten scharrelen. Het botje is breed waardoor deze niet omvalt en minder snel vastloopt.

Loodkoppen die ik gebruik voor het botje zijn een footbal head of hammer head. Deze twee zijn in het voordeel omdat die mooi plat blijven liggen op de bodem. Ik vis zelf graag met 10 of 14 gram bij weinig of geen stroming en 17 tot 24 gram als er een redelijke tot harde stroom staat.


Stingers niet noodzakelijk.

Vaak is 17 gram genoeg om bij een goede stroming het botje te verticalen of diagonalen. Ik gebruik een haak maat 3 voor de 9 cm. en een maat 4 voor de 11,5 cm. Gebruik van dreggen is niet nodig. Daar bedoel ik mee dat als de vis los is, dan pakt ie je shad vol en dan heb je echt geen stinger nodig. Je zult zien dat 80% van de vissen die je vangt aan de bovenkant van de bek gehaakt is.

Het botje heeft een groot oppervlak. Zodra de snoekbaars bek opentrekt, schiet het botje naar binnen en dat zorgt voor onmiskenbare harde aanbeten. Is de snoekbaars wat passief en bijten ze alleen in de shads, dan kan je er een stinger opzetten en heb je met het botje topwapen tegen die staartbijters. Doordat het shadje plat is bijten ze sneller over de dreg heen en hangen dus.


Volledig verdwenen in de bek van een prachtige snoekbaars.

Voor de kantvisser is het botje ook goed inzetbaar omdat het botje mooie glijvluchten maakt. Je kunt het botje naar je toe laten glijden door hem van de grond te tikken met je hengeltop van 10 naar 11 uur. Je kan je hengeltop dan stilhouden zodat je shad langzaam terug kan laten zakken naar de bodem. Geef een of twee omwentelingen met de molen (rustig) en je geeft nog een paar kleine tikken waardoor je shad nog een stuk verder weg op de bodem kunt laten neerkomen.

 Het bodemcontact mag niet te lang duren; als je de bodem maar net voelt, doe je die een of twee rustige omwentelingen met je molen zodat je shad gelijk weer een centimeter of wat van de bodem komt en dan zachtjes doorhalen. Dit herhaal je tot je dichter onder de kant komt. Daar zal je zien dat je je shad nog langer kunt laten glijden onder de waterdruk van je lijn.

10-ponds Lijnen zijn hier perfect voor. Loodkoppen vis ik - als het stroomt - met 14 gram en met 7 en 10 gram als het water minder stroomt. Met het langer doorhalen van je shad zorg je dat ze wel moeten aanvallen als een snoekbaars het op je shad heeft voorzien.

Durf jij te vissen met het botje?! Dan wordt het gauw een van je favorieten! Binnenkort is ook de 18 centimeter-versie verkrijgbaar voor het snoeken!

Meer informatie: kijk op  www.mobilefishingadventures.nl 

Strakke lijnen toegewenst!
Han Du Pau