Bestaat het ultieme kunstaas? (Deel 5)

Bestaat het ultieme kunstaas? (Deel 5) 

Door Berthil Bos

We zijn aan het eind gekomen van mijn artikel reeks over de vraag "Bestaat het ultieme kunstaas". Bij een dergelijke reeks, waarin ik ook andere roofvissers aan het woord heb gelaten, hoort natuurlijk ook een conclusie. Deze wil ik graag geven, al zullen er altijd hobbygenoten zijn die een andere mening hebben.

De algemene conclusie mag toch wel zijn dat veel roofvissers graag mogen inspelen op de situatie die op een bewuste visdag voordoen. Dit kan het weer zijn, maar ook het jaargetij. Verder kan het watertype of visbestand invloed hebben op de keuze van het aas.


Met deze zelfgecreëerde twister had ik die dag veel succes, maar Ultiem?


Dan heb je ook nog de hengeldruk op een water en natuurlijk de grillen van de rovers. Als je één of meer van deze omstandigheden probeert weg te halen, zal je zien dat je je beperkt in het aantal visdagen, vislocaties en vangsten.

Je kunt hiervoor kiezen en dan kan het voorkomen dat er een kunstaasje in je bezit is, dat gebombardeerd kan worden tot een ultiem kunstaas. Toch is er één factor die ik genoemd heb, waar je niet omheen kan en niet kan schrappen, n.l. hoe actief is de vis.


Veel zon, vis in de schaduw, dus kunstaas aanpassen.


Ultiem per omstandigheid/situatie is grotendeels wel realiseerbaar, maar ook hier komt de grilligheid van de vis om de hoek kijken.

Even een voorbeeld. Je weet een water met een goed bestand aan snoek. Natuurlijk ben je in dit kleine landje nooit meer alleen 'eigenaar' van een bepaald water, dus ook anderen weten van deze locatie.

De goede snoekstand komt omdat er grote plantenbedden aanwezig zijn, die voor voldoende zuurstof, voedsel, bescherming en paaimogelijkheden zorgen. De enige manier om Esox aan de vinnen te komen is het gebruik maken van de spinnerbait. Dit kunstaas wurmt zich langs de plantenstengels, als je tenminste één of twee enkele haken gebruikt.

In het begin ben je één van de weinigen die deze techniek goed uitvoert en zijn je vangsten geweldig. Maar je ben niet alleen en dan gaat dit als een lopend vuurtje. Je zal zien dat de vangsten drastisch teruglopen. Dit plantenkunstaasje verliest zijn aantrekkelijkheid omdat ook de snoek niet dom is.

De spinnerbait die eerst ultiem leek voor dit water is afgezakt tot een sporadisch vangend aasje. Nu kan je op zoek gaan naar een ander water, maar even om je heen kijken is ook geen slecht plan. Iedereen is druk bezig met shads, jerkbaits en natuurlijk spinnerbaits.

Een ander kunstaas wat erg gemakkelijk door de planten gaat, is de streamer waarbij de haak ook wordt afgedekt door veren en haar. Als je deze streamer met de vliegenstok of op de alternatieve manier met een spinhengel weer op de juiste wijze kan presenteren, zal je zien dat je weer voor een bepaalde tijd op dit water en met deze omstandigheden een bijna uniek vangend kunstaas hebt.


De spinnerbait leek ultiem totdat de streamer hem opvolgde.


Als je in kan spelen op de omstandigheden, flexibel bent, redelijk kan nadenken over je hobby en niet achter de meute aanloopt, zal je zien dat je per vistechniek altijd een uniek kunstaas kunt vinden. Dat dit per roofvisser verschilt, is wel gebleken uit de geschreven stukjes van de andere roofvissers.

Wel zie vaak een bepaalt kustaasje wat vaker naar boven komen dan een ander. Dit zijn kunstaasje die ondanks dressuur of conditionering eigenlijk altijd onder bepaalde omstandigheden blijven vangen. Het grappige is dat het vaak creaturen zijn uit het verleden en nog steeds verkrijgbaar. Niet zo vreemd, omdat de vraag naar dit kunstaas er nog altijd is.


Die wonderbaarlijke Fatso blijft vangen, maar natuurlijk niet onder elke omstandigheid.


Enkele voorbeelden zijn de Fatso, de Grandma plug, de Super Shad Rap plug, de Ondex spinner, Bill Lewis Rattlebait, Little Ernie, Bull Dawg en de Culprit shad. Ook zijn er natuurlijk wat 'jongere' kunstaasjes die zo langzamerhand in deze categorie mogen toetreden.

Ook hier enkele voorbeelden zoals de Busterjerk jerkbait, Screaming Devil, Pikefihgter plug en de Pro Shad. Let wel, dit zijn kunstaasje die regelmatig en onder diverse omstandigheden de rovers verleiden, maar ze zijn niet alleen zaligmakend.

We zijn nog wat vergeten bij de zoektocht naar het Ultieme kunstaas, namelijk de vraag of het aasje je wel ligt.


Gerard heeft niet zoveel met shads, voor mij zijn ze favoriet, maar niet ultiem.


Een mooi voorbeeld is Gerard de Boer in deel 4 van deze reeks. Hij stelt zonder blikken of blozen dat hij nooit shads gebruikt, terwijl dit rubber het eerste bij mij opkomt als het om favorieten gaat.

Gelukkig schrijft Gerard er ook bij dat het hem niet ligt en daarom niet meegaat. Dat hij zichzelf hiermee te kort doet neemt hij op de koop toe, want uiteindelijk gaat het bij het vissen om plezierig bezig zijn.

Ultiem kunstaas voor alle omstandigheden kan je vergeten, maar per vistechniek is het goed mogelijk, al is dit per persoon verschillend.

Berthil.
 

ANDEREN LAZEN OOK