Bestaat het ultieme kunstaas? (Deel 2)
Door Berthil Bos
Zoals jullie in deel 1 hebben kunnen lezen, geloof ik niet in één ultiem kunstaas die je overal te water kan laten. Wel komen diverse fopaasjes dichtbij het ultieme, als je je mag aanpassen aan de omstandigheden of aan een vistechniek.
Ik begrijp heel goed dat als je altijd op hetzelfde soort water vist, je zeker een topfavoriet hebt ontdekt, maar in andere omstandigheden komt deze waarschijnlijk te kort. Nu kan jou favoriet, laten we zeggen een Glider Jerkbait, het totaal laten afweten, vooral omdat de rovers zich graag in de planten mogen verschuilen.
Met een wijd uitslaande Jerk doe je nu jezelf tekort, want je krijgt constant aanbeten van dat groene spul. Een Spinnerbait zal een veel betere optie zijn, maar als je in deze techniek totaal je ei niet kwijt kan, moet je het met veel minder spektakel doen of toch naar een ander aasje op zoek gaan die je wel ligt en wat meer in één lijn is terug te vissen.
De Spinnerbait is voor mij voor tussen de planten vaak het ultieme kunstaas.
Ik heb de vraag over het ultieme kunstaas ook aan andere roofvissers gesteld en één van hen is Oscar Wissink, eigenaar van Lureparts.nl.
'Bestaat het ultieme kunstaas?'
"Nee. Wat voor de één hét ultieme stuk kunstaas is, kan voor de ander iets heel anders zijn. Het ene aasje kan op bijvoorbeeld de randmeren helemaal top zijn, terwijl hij gevist in ondiep polderwater wellicht geen schub op de kant brengt. De ene persoon vist voornamelijk trollend op snoek, de ander werpend... Grote kans dat hun favoriete aasjes dan niet veel overeen zullen komen.
Wat je wel kunt zeggen, denk ik, is dat bij een bepaalde vismethode je op een bepaald water meer kans maakt op vis, maar 'ultiem' zou ik dat niet willen noemen.
Kleur vind ik bij het snoekvissen van ondergeschikt belang. Je zult in mijn koffer van een bepaald soort kunstaas dan ook zelden twee of meer kleuren van verder exact hetzelfde aasje aantreffen. Veel belangrijker vind ik de diepgang, de actie en de veelzijdigheid.
Standaard heb ik bijvoorbeeld altijd een zinkende en een drijvende Fatso bij me. Ook heb ik altijd loodjes bij me om mijn kunstaas net even dieper aan te bieden. deze kan ik heel eenvoudig op mijn leader aanbrengen met een speldje.
Ik heb altijd een grote range aasjes bij me met verschillende actie. Standaard zit er bijvoorbeeld in mijn koffer een Screaming Devil, Lucky Roach, Fatso, Spinnerbait en een Chatterbait. Aasjes die allemaal een totaal verschillende actie hebben. Gewoon omdat vriend(in) snoek de ene dag dit en de andere dat aasje wil hebben.
Omdat ik er niet van houd drie koffers met kunstaas mee te slepen naar de waterkant, houd ik ook van veelzijdige aasjes; zoals spinnerbaits, swimbaits van Lucky Lures, Jerkbaits (Glyders), de Ro-Q met spinnerbladen en een fatso. Simpelweg omdat je deze aasjes heel goed kunt trollen én werpen... Iets wat ik beide graag doe. "
De lucky Roach is voor Oscar een favoriet, zoals hier op de Ierse meren.
Mijn top 3 voor snoek:
1. De Lucky Roach. Met stip op 1. Gemaakt door Lucky Lures. Laat zich geweldig trollen én werpen en is daarnaast met een loodje ook nog eens op verschillende dieptes in te zetten. Topper!
2: De Ro-Q. Een aasje (Jerkbait) gemaakt door Rob Kuilder. Kun je perfect trollen en werpen, maar ook heel goed met een spinnerblad als een Spinnerbait vissen. Bijzonder aasje! Heel veelzijdig met een topactie!
3. LUPA Spinnerbait type Grinder. Gemaakt door Lureparts. Is perfect te werpen en vanaf 42gram ook heel goed te trollen. Zeker in de na-zomer en vroege herfst een killer op de randmeren!
De Lupa Spinnerbait komt bij Oscar regelmatig uit de kunstaaskoffer.
"Voor snoekbaars vind ik kleur en actie heel belangrijk. Zo houd ik voor snoekbaars heel erg van felgroen, felgeel en een natuurlijke cola kleur. Qua actie : subtiele (V)staartactie, maar ook een kantelactie kan ik erg waarderen."
Top 3 voor snoekbaars:
1. Snyper van HM shads. Lange slanke shad met subtiele staartactie in de kleur felgeel met parelmoer buikje.
2. Dipper van HM Shads. Klein shadje met een mooie slangachtige kantel actie in de kleur cola.
3. Tattoo Bob van HM Shads. Iets forsere shad met een wat hoekigere kantelactie in de kleur felgroen.
Ook bij het snoekbaarzen heeft Oscar zo zijn favorieten, hier de Tattoo Bob.
Het allerbelangrijkste vind ik nog wel, heb vertrouwen in je kunstaas! Wissel niet te snel van aas en geef het een kans op verschillend water. Alleen op die manier haal je het beste uit een aasje en zo krijg je vanzelf aasjes die aansluiten bij jouw manier van vissen!"
Mooi om te zien dat er mensen zijn die heel openhartig over hun favorieten praten en hun mening durven te geven. Het leuke is dat er echt van iedereen wat valt te leren en dat helpt mee aan je ontwikkeling als roofvisser. In deel 3 gaan we Derk vd Molen eens aan de tand voelen en dat deze kunstaaskunstenaar ook zo zijn gedachtes heeft kan ik je nu al verklappen.
Berthil