Bestaat het ultieme kunstaas (Deel 1)

Bestaat het ultieme kunstaas? (Deel 1) 

Door Berthil Bos

Als je in het woordenboek opzoekt wat er met ultiem wordt bedoeld, dan komen de volgende begrippen naar voren: Uiterst, laatst, uiteindelijk enzovoorts. Je kunt deze woorden gebruiken bij het zoeken naar een altijd vangend kunstaas.

Het is dat stukje kunststof, hout, rubber of metaal dat je nooit in de steek laat, in welke omstandigheid dan ook. Op een taaie visdag, waarbij je tot het uiterste wordt gedreven en dan doet dat ene stukje het dan toch weer of uiteindelijk na vele uren presenteren gaan de rovers toch voor die ene jerkbait, shad, plug, swimbait of wat dan ook.

Nu heb ik in mijn vorige serie 'Less is More' al een aantal roofvissers aan het woord gelaten, die  hun favorieten aan jullie voorstelden. Dit waren aasjes, die bij deze vissers hun strepen verdiend hadden en het viel op dat dit vaak dezelfde kunstaasjes waren.

Als je hierover gaat nadenken kom je vanzelf bij de vraag of er fopproducten bestaan, die altijd voor waterexplosies zorgen. We gaan eens kijken wat verschillende cracks hiervan vinden en geef ik eerst mijn mening.


Altijd op zoek naar het ultieme aasje van het moment.


Zoals we weten bestaat een roofvisseizoen uit diverse jaargetijden met daarin weer verschillende weersomstandigheden. Bewoners van de onderwaterwereld, zoals vissen, passen zich continu aan deze omstandigheden aan.

De predatoren doen niet anders. Zo zie je dat in het voorjaar en vroege zomer, vooral als deze gepaard gaat met wat warmere temperaturen en zon, het leven zich afspeelt richting oppervlakte en het ondiepere water.

In de late herfst of winter is dit net andersom en gaan de vissen naar het stabielere diepere water, als die mogelijkheid er is. In deze jaargetijden kunnen de weeromstandigheden ook nog eens voor verandering in aasgedrag of verblijfplaats zorgen.

Als het op een ondiepe plaat in het voorjaar bijvoorbeeld ontzettend hard waait, is dat niet alleen voor ons roofvissers verre van ideaal, maar ook de vissen vinden al dat rumoer op nog geen meter water maar niks.

Ze zullen, tijdelijk natuurlijk, op zoek gaan naar iets dieper water of diep in het eventuele plantenbed wegduiken. Zo zijn er veel situaties op te noemen die invloed hebben op het gedrag van vissen en moet het kunstaas wel van zeer goede huize komen om elke situatie aan te kunnen.

Ook kan een bepaald kunstaas het geweldig doen op water A, maar het laten afweten op een ander water.

Er zijn er een aantal die veel verschillende omstandigheden aankunnen, maar dan kom je weer in aanraking met het feit dat die actie nu toevallig net niet de juiste is op een visdag.

Je ziet dat wij het niet gemakkelijk hebben als roofvissers, maar als je kan inspelen op de meest voorkomende omstandigheden, zijn de meeste roofvissen niet blij met een sportvisser zoals jij. Je ziet dat ik het niet zie zitten om met één aasje naar de waterkant te gaan, maar als er dan één moet zijn, dan kies ik zonder twijfelen de Shad.


De shad is mijn 'bijna' ultieme wapen.


Ik speel dan wel een beetje vals met dit rubber, omdat het wel bij één aasje blijft, maar stiekem neem ik wel een aantal loodkoppen van diverse gewichten mee. Hiermee kan ik werpen, trollen, backtrollen, verticalen, diagonalen, diep, ondiep, snel, langzaam enzovoorts.

Dit is al een imposant rijtje, maar zoals ik al zei, zijn er dan toch nog dagen dat mijn favoriete roofvis, de snoek, er niet naar omkijkt. Gelukkig hebben kunstaasdozen verschillende vakken, dus je vastpinnen op één aasje hoeft niet, al moet je het dus zeker niet overdrijven.

Per kunstaastechniek zijn er voor mij wel unieke exemplaren, maar vergeet zeker niet dat dit ook met vertrouwen te maken heeft. Als ik op het grote water werpend achter Esox aanzit, mag ik buiten de al genoemde shad ook graag een Swimbait inzetten. Wordt het door de vele waterplanten een beetje problematisch, dan pak ik snel een spinnerbait.


De Super Freddy is blijvertje bij mij.


Zowel de Illex Super Freddy Swimbait als het type Grinder Spinnerbait hebben bij mij het volste vertrouwen. Ga ik een stukje trollen dan doe ik dit ook weer graag met een grote shad, maar aan de afgesteunde hengel komt dan vaak ook een Fatso van Salmo.

Natuurlijk varieer ik wel, maar wil ik op zeker gaan onder bepaalde omstandigheden, dan is deze plug zonder lip ongevoelig voor dressuur en blijft hij maar vangen.


De Fatso is 'op zeker gaan'.


Weet je wat het allemaal zo leuk maakt? Elk seizoen komt er weer iets anders bovendrijven, die het weer een tijdje voor je doet. Vroeger kocht ik dan snel een (groot) aantal van deze favorieten, om ze dan de volgende seizoenen niet meer aan te raken.

Zo heb ik dat nu met Jerkbaits, maar dat wil zeker niet zeggen dat dit mooie aasje niet meer vangt, alleen ben ik de laatste tijd met andere dingetjes bezig, waar veel plezier aan valt te beleven.

Kortom is mijn conclusie dat het ultieme, altijd vangende kunstaas niet bestaat, omdat de omstandigheden ieder moment kunnen veranderen en je daarop moet inspelen.

Per kunstaassoort kan je wel een ultiem aasje hebben, al heeft dat veel te maken heeft met de keuzes en vertrouwen van de roofvisser zelf.

Ik heb voor de komende delen een aantal roofvissers bereid gevonden om ook hun mening en eventueel favorieten met jullie te delen en volgende week is Oscar Wissink.
 

ANDEREN LAZEN OOK