Berkel & Berkel

Berkel & Berkel

Door Ton Ruys

Nederlandse Kampioenen
Wie een beetje geïnteresseerd is in het wel en wee van de wedstrijdvisserij, heeft zeker de naam Frans van Berkel wel eens horen vallen. Frans is zowel in teamverband als individueel bezig aan een indrukwekkende reeks prestaties. Want wat te denken van een palmares dat bestaat uit o.a. twee keer de titel individueel Nederlands kampioen,  winnaar NK teams, Topcompetitie, Team van het jaar en ga zo maar even door.

Frans is in het wedstrijdcircuit bekend als de smaakmaker met een grote mond. Maar achter die grote mond schuilt een gedreven sportman die werkelijk alles over heeft voor zijn grote passie vissen. En die passie is in huize van Berkel niet onopgemerkt gebleven. Zoon Daan van Berkel werd vorig jaar op 14-jarige leeftijd eveneens individueel Nederlands kampioen, maar dan bij de junioren. Een dubbelklapper, die in Nederland niet eerder werd gerealiseerd. Daar mag je gerust trots op zijn.



Frans en Daan maken inmiddels beiden deel uit van het succesvolle team Abu-Evezet. ABU is onderdeel van het mega hengelsportconcern Pure Fishing, een van de marktleiders op het gebied van hengelsportmaterialen. Ook merken als Shakespeare, Penn, Mitchel en Berkley worden vertegenwoordigd door deze van oorsprong Amerikaanse gigant. Frans en Daan zijn via ABU verzekerd van een constante input van nieuwe innovaties en ontwikkelingen in de hengelsport. Dit is één van de belangrijke factoren van hun succes.

Namens Witvis Totaal zochten we vader en zoon op in het Brabantse Heesch en vroegen Senior en Junior om de geheime formule die voor de rest de basis vormt van hun successen.

 

Productontwikkeling
Frans en Daan zijn de eerste om toe te geven dat het in hun voordeel werkt dat zij gebruik kunnen maken van de nieuwste producten van hun sponsors. Zo is er bijvoorbeeld het nieuwe XWR lijn concept, waarmee Berkley klassieke nylon soepeler en sterker wist te maken. Beide heren visten het  afgelopen jaar al met deze lijn, nog  voordat deze op de markt was.

Een ander voorbeeld van een innovatie in de hengelsport zijn de kunstaasjes van Berkley. Wie heeft er tegenwoordig nou niet zo’n potje kunstmaden als ‘reserve’ in z’n kanis zitten? Berkley gaat binnenkort ook zinkende aasjes met flavours introduceren. Frans en Daan hebben ook hier al mee gevist en hun verwachtingen zijn hoog gespannen. 

De firma Evezet is verantwoordelijk voor de voersamenstellingen die zowel Frans als Daan gebruiken. Team Abu-Evezet bracht vorig jaar een aantal eigen voertjes op de markt waarmee de heren op menig wedstrijd successen hebben geboekt. Beiden vissen o.a met Teammix brasem bruin, voorn, en Voorn zwart in diverse mixen. 
Hier als kleine tip een ‘winnend’ recept van Berkel & Berkel:

• 1 kg Teammix brasem bruin;
• 1 kg Teammix voorn zwart;
• 1/2 kg zoete maïsmeel;
• 250 gram bruine suiker;
• 150 gram koriander.

Vissen is teamwork
Frans en Daan zijn overtuigd van het feit dat hun tot de verbeelding sprekende resultaten ook het gevolg zijn van onderling teamwork. Het team van Abu-Evezet is een mix van jonge internationals als Luc de Werd en de wat oudere ervaren garde met namen als Hennie van der Brugge. De jonge teamleden zijn leergierig en houden de oude leden scherp. “Zo vullen we elkaar aan en dat is een gouden formule”,  vertelt Frans.

Visie op vers de vase
Een ander belangrijk aspect van het succes is de ervaring die Frans en Daan hebben met het gebruiken van vers de vase. Frans is van mening dat muggenlarven als aas eigenlijk altijd superieur zijn, zeker bij de schrale visserij die Nederland helaas steeds meer kenmerkt. Een enkele wriemelende rode larve op een haakje 24 kan het verschil maken tussen een nul of net die ene vis. De heren gebruiken standaard de geïmporteerde Poolse/Russische vers de vase. Deze heeft als eigenschap dat hij goed zinkt en zich vervolgens op de bodem vrij passief gedraagt. Dit maakt hem erg geschikt voor typische bodemvisserij op brasem.

Voor belangrijke wedstrijden wordt er altijd zelf haakver geschept. En voor de voornvisserij is zelf geschepte vers de vase zelfs een absolute must. Soms sta je voor een paar sprietjes vers de vase uren in de sloot, maar ze maken absoluut het verschil, ook bij het gericht vissen op brasem. Zo won Frans dit jaar de Topcompititie wedstrijd aan de Lage Vaart (ook wel bekend als de Lege Vaart) door maar liefst negen stuks Russische ver op een haak 18 te prikken en die vervolgens in te zetten op de 13 meter lijn. Frans won de wedstrijd met drie  brasems van elk meer dan 2 kg…

Cuppen is een wetenschap
Ook over cuppen raken beide heren niet uitgepraat. Cuppen is volgens hen namelijk het meest onderschatte onderdeel van het vissen. Als je het cuppen goed beheerst, maak je daarmee het verschil. Zij zijn er van overtuigd dat het cuppen het belangrijkste onderdeel van hun succes over de afgelopen jaren is geweest. Een balletje cuppen, kan inmiddels technisch iedereen wel, maar om echt tactisch goed te cuppen is toch een andere ‘cup of tea’. Frans licht toe dat volgens hem in Nederland vaak wel genoeg vis op de stekken zwemt, maar dat deze dan domweg niet wil azen.

De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de toenemende helderheid van het water, de altijd dreigende aanwezigheid van aalscholvers en de mindere aanwezigheid van natuurlijk voedsel als vers de vase. Hierdoor wordt de vis schuwer en zal daardoor ook minder frequent azen. Door met de juiste frequentie en samenstelling te cuppen, kun je de vis attenderen op het voer, ze naar de grond brengen en vervolgens ook aan het azen krijgen.

Frans hierover:
Een mooi voorbeeld is wederom de Lage Vaart. Daar hebben wij de laatste jaren onze beste prestaties gevist door het cuppen op deze theorie aan te passen. Voordien cupten we steeds twee keer achter elkaar met hetzelfde voer. Nu voeren we eerst één keer met sterk wolkende leem zonder een enkele toevoeging van aas en dan direct daarna een balletje vaste leem of voer met wat vers de vase.

Die mix van leem en voer druk ik plat in mijn hand en vervolgens leg ik de pure Russische muggenlarven in het midden en kneed ik het balletje daar omheen. Dit laatste balletje gaat er direct achteraan, samen met wat losse casters en wat hennep. Volgens ons is het effect hiervan dat de vis bij de eerste cup gaat reageren op de wolkende leem, maar dan nog niets kan vreten.

De aandacht is dan echter wel gewekt en de vis gaat dan vaak naar de boden om te azen. Om ze daar te houden, dient die tweede cup. Dit spel moet je blijven herhalen, omdat een en ander steeds maar weer een beperkte tijd werkt.Met welke frequentie je moet cuppen, dat is lastig te zeggen. Soms wel elke vijf-zes minuten en een andere keer maar twee keer per uur. Dat moet je gewoon aanvoelen, daar is nu eenmaal
geen handboek voor.

Op wateren waar je brasem als bonusvis kunt verwachten, brengen we altijd twee cupjes pieren bij aanvang van de wedstrijd. Het grote verschil met veel andere vissers is dat wij hiervoor nooit de grotere dendrobena’s gebruiken, maar juist van die klassieke kleine mestpiertjes.
Per cup circa 20 van die kleine piertjes brengen, geknipt in een bolletje leem, vormt vaak een ware killer op typische brasem wateren als de Lage Vaart en het Noord Hollands Kanaal.

Ambities
Zowel vader als zoon zitten nog vol ambities. Daan vertelt dat nu zijn eerste doel is om als jeugdinternational voor Nederland deel te nemen aan het EK of zelfs WK. Die stap wil hij komende jaar proberen te maken.
Daan daarover:

Ik weet dat ik daarvoor hard moet werken en dat ik o.a het matchvissen beter onder de knie moet zien te krijgen. Verder zal ik wat meer zelfvertrouwen moeten ontwikkelen en ‘meer beet dan het afgelopen jaar.
Frans was dit jaar reeds teamlid van het NeDeLux-team. Bij de vraag of hij nog hogere ambities heeft,fonkelen zijn ogen.

In 2009 wordt het WK-Klassiek hengelen in Nederland gehouden en nog wel op het Beukerskanaal, waar ik twee maal achter elkaar Nederlands Kampioen ben geworden. Dit kanaal ligt me wel en ik weet zeker dat ik daar ook in internationaal verband mijn mannetje wel zou staan. Ik besef tegelijk echter ook dat de stap van NeDeLux-team naar het officiële WK team geen logische is. Wellicht is die stap ook net wat te groot.
Maar ja, wie niet waagt - die niet wint. Toch?

Tot zover de eerste kennismaking met deze topvissers. Een volgende keer kijken we over hun schouders mee als vader en zoon ons in de praktijk o.a alle mogelijke toepassingen laten zien in het gebruik van de nieuwste Berkley kunstaasjes.

 
Dit interessante artikel is terug te vinden

in het laatste nummer van dit jaar van het 

specialistische magazine Witvis Totaal.



In dit recent verschenen nummer41 

treft u echter  nog heel veel meer

andere uiterst lezenswaardige zaken.

 
 Voor meer informatie over o.a. aantrekkelijke abonnementsaanbiedingen: Klik Hier!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -