Bellyboot trip Ireland - deel 4


Bellyboot trip Ireland (deel 4)

Door Bart Debaes 

Zesde dag


De volgende dag is een meertje aan de beurt dat het ene jaar zeer goed is, en een ander jaar ronduit slecht. We willen hier een ‘plugkleurenonderzoekje’ houden. Ik heb voor iedereen een mid spigg in een andere kleur mee en de bedoeling is dat we hier samen een half uur mee vissen zodat we in dit niet zo heldere water kunnen uitzoeken of er verschil in aanbeten zou zijn.

 
Ik heb voor iedereen een mid spigg in een andere kleur mee.

De voorste uitloper van deze plas is daar prima voor geschikt, want hier staat water tussen de anderhalve en 2,2 meter. De snoek heeft ook best zin in ons kleurenonderzoek, want we hoeven niet lang te wachten op de eerste acties.


De snoek heeft ook best zin in ons kleurenonderzoek.

Al gauw hangt de kreet “Mid Spigg time” in de lucht. Ik weet niet hoe vissen het geluid ervaren, maar ik ben er redelijk van overtuigd dat we ze daar behoorlijk wakker hebben gemaakt. Vijf rammelpluggen op een gebied van een voetbalveld, het moet nogal wat commotie hebben teweeggebracht.

 
Zelfs één keer hangen er 3 snoeken aan de haak bij evenveel vissers.

Een paar keren worden zelfs twee snoeken op hetzelfde moment gedrild en zelfs één keer hangen er 3 snoeken aan de haak bij evenveel vissers. Als ik voor de lol na een half uur roep dat de testtijd eigenlijk om is, komt direct het antwoord: ”Maar de spigg ‘moet’ er nog niet af hé?”

Ieder ving minstens 2 snoeken in dit half uur, naast één of meerdere missers. Een duidelijk verschil tussen de gebruikte kleuren was er niet. Felix kreeg op zijn donker roze uitvoering met 7 stuks het meest actie, maar misschien was zijn traag binnenvissen gewoon de oorzaak. In de ondiepere oeverdelen is de spinnerbait duidelijk favoriet.


De roze vangst het best.

Het is dan ook het enige kunstaas dat zich tussen de vele stoppels laat vissen. Ik ben en blijf er gek op. Perfect gooien in het kleine open plekje tussen de planten, de kolken die ontstaan op soms een tiental meter van de plek waar je aas valt, de snelle spurt hoog in de wateroppervlakte en de spanning in je lijf om zeker niet te vroeg aan te slaan… It’s got it all, ma’am!


Spinnerbait vangt tussen de planten.

Het aantal vissen dat je verliest doordat ze losschieten, moet je er maar bijnemen. Waar de oevers sneller aflopen, brengen dieper duikende rammelplugjes de oplossing. Lepels brengen op dit water maar weinig vis op de kant, tenzij ondiep gevist boven dieper water. De aasvissen waren bijna op en op mijn aanraden monteerde Tom een shad onder zijn dobber, als vervangmiddel.


Rammelplug voor wat dieper water.

Dit had me vroeger al vis opgeleverd, maar ik had niet verwacht dat hij zo aan maar liefst acht extra aanbeten zou geraken, véél meer dan de resterende dode aasvissen opbrachten! Wat me nog het meest verbaasde was dat hij in een zotte bui de shad gewoon vlak naast zijn belly naar beneden liet zakken.

Het was wel leuk om te zien wanneer zijn belly in één ruk plots naar beneden werd getrokken, in koor met de top van zijn bijhengel… Soms werd dit kunstaas op 20 cm van zijn peddels genomen, en meermaals gebeurde dat terwijl hij met zijn andere hengel aan het drillen was. Dit levert steeds spektakel: twee vissen aan 2 hengels en maar één visser, moederziel alleen aan boord…


Twee drillende hengels één visser.

De vangsten liggen in deze dikke 4 uur perfect bij elkaar: tussen de 33 en 36 stuks per man. Na die uitstekende start besluiten we een gooi te doen naar de eeuwige roem: vandaag moet iedereen zijn PR qua aantallen verbeteren. We trekken hiervoor naar een groot meer waar verschrikkelijk veel kleine snoek ligt. Twee kameraden van ons maakten hier twee jaar terug een dag vol met het fenomenale aantal van iets meer dan 130 stuks. Het water blijkt een whiskykleur te hebben, en dan een van de donkerste soort.


De nano van PML; prima voor kleine snoekjes


Leuke baars.

We hadden beter moeten weten en meteen moeten verkassen. In twee uur vangen we samen 21 heel kleine snoekjes op mini-plugjes en elk nog 1 of twee baarzen. Achteraf bekeken waren die aantallen niet zo slecht, maar we zijn ondertussen verwende jochies aan het worden…

Volgende week deel 5

Eerder versschenen: deel 1 en deel 2 en deel 3

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -