Bellyboattrip naar de Noorse fjorden…

Bellyboattrip naar de Noorse fjorden…

Door Cornelis van Leeuwen

Van 15 tot 22 juli dit jaar mocht ik met vijf vismaten een weekje naar Noorwegen. Bij Noorwegen denken de meeste vliegvissers aan vlagzalm, forel of Atlantische zalm. Af en toe wordt er dan ook een poging gewaagd op het zoute water van de Noorse fjorden op zoek naar pollak, gul, makreel, lipvis, roodbaars etc.

Deze visserij is vaak erg belonend en daarom ook steeds meer in opkomst in Noorwegen. Wij besloten om deze hele week te besteden aan deze visserij en dan het liefst vanuit de bellyboat. Dit bleek een gouden greep… met de bellyboat kom je op stekken die vanaf de kant niet te bevissen zijn.

Wij verbleven op Lyso camping in een huisje op het schiereiland Averoy, een prima uitvalsbasis voor de zoute visserij in Noorwegen (bedenk wel: hoe hoger in Noorwegen, hoe “beter” deze visserij is).

Hieronder een fotoverslag om te laten zien wat een geweldige visserij dit is.


Niet alle kantstekken zijn meteen goed, maar dit is een goed voorbeeld van waar je moet zijn. Lekkere stroming door het getij, wat wier voor de kanten (schuilplaats voor jonge vis = voedsel), en daarna snel aflopend naar dieper water. Helemaal top is het als het net als hier glashelder is…. je ziet de vis komen, alleen heb je geen flauw idee waar ie vandaan kwam!


Veerbootsteigers zijn vaak hotspots. Al snel kom je erachter of het gaat om vele kleine vissen, of enkele kanjers. Verre worpen zijn vaak niet nodig, de meeste vis vang je voor je voeten. Omdat je met snelzinkende lijnen vist en hoog staat, is het verder werpen vaak wel een voordeel zodat je vlieg nog aardig op diepte blijft, maar wees niet bang… een pollak komt deze vaak ook uit het oppervlak plukken… denk om je hartslag!


Een #8 hengel… En dan te bedenken dat dit een makreel was, wel eentje van 50 cm… die vind je niet zo snel in Nederland. Heerlijk die “bijvangsten”.


Op de juiste stekken zijn ook dikke vissen vanaf de kant te vangen en de kunst is om de vissen uit het kelp te houden wat vaak voor je voeten ligt. Hengel boven je hoofd houden en heel hard schreeuwen werkt vaak het beste… :>)


Hoewel lipvissen relatief klein zijn, zijn ze niet bang voor een clouser als het territorium verdedigd moet worden. Je ziet deze soms prachtig gekleurde vissen (ligt aan de soort) vaak vlak voor de kant achter je vlieg aankomen, regelmatig met meerdere vissen. De aanbeet is gewoon keihard voor zo’n “klein” visje.


Het vissen vanaf veerbootsteigers is top, maar er rondom valt nog een hoop te ontdekken met de bellyboat. Zorg er wel voor dat je er op het juiste moment inspringt, je gaat het niet winnen van een aanleggende veerboot. In het omwoelende water van de veerboot komen vaak visjes in de problemen, ook pollak is hiervan op de hoogte. Hier gingen wij op weg naar een steile rotswand die vanaf de veerboot was gespot (leverde helaas maar 1 vis op , maar wel een 90-er…).


Met de bellyboat komen er weer vele nieuwe stekken bij. Deze paal stond midden in een fjord… dus gaf een ondiepte aan. Met z’n drieën het taluud afstropen leverde tientallen mooie pollakken op.


Weer een steil aflopende rots bij een fjord waarin veel bruinvis actief was. Hier moest wel vis zitten. In zeer helder water komen de knallende aanbeten vaak toch nog onverwacht. Het wisselen van grootte van vlieg wil nog wel eens resultaat opleveren. Soms 15 cm clousers, even later is een 4 centimeter lang polar-fibre visje zeer succesvol. Krijg je dus even geen aanbeten, probeer eens een ander formaat vlieg…..


Vissen van gemiddeld formaat geven al geweldige sport. Let op de flippers die de helderheid van het water wel aangeven. Op veel plaatsen kon je de waterplanten op de bodem zien staan , en je kon er echt staande drinken…..


Deze pollak ging voor een zeer klein vliegje nadat een grote clouser een half uur lang geen resultaat gaf. Blijven experimenteren is vaak lonend.


De kanten van de fjorden lopen vaak steil af , vaak is hoe steiler de rotswand, hoe visrijker de stek. Vismaatje Chris wist bij de steile rotswand rechts op de foto 20 pollakken te vangen, toen wij er daarna met z’n drieën naartoe gingen was de aktie over en moet je weer even zoeken naar de vis. Gelukkig geven de meeuwen vaak aan waar je dan weer naartoe moet…..


Als je dit ziet vanaf de kant weet je dat je hier met een gerust hart te water kunt met de bellyboat. Aasvis in overvloed. Het water kolkte dan ook regelmatig onder de brug. Jonge vis die van schrik boven water sprong bleven soms hangen in de scherpe mossels aan de brugpeilers (een apart gezicht toen het water lager werd). Langs deze brugpeilers hebben wij ons helemaal klem gevangen (koolvis , pollak en af en toe een gulletje of makreel).


Ook een visbootje heeft de brug gevonden. Grappig detail was dat deze mannen met pilkerstokken wel af een toe een koolvisje vingen, maar op een gegeven moment toch maar wat foto’s kwamen maken van onze regelmatig kromme vliegenhengels. De vlieg was hier duidelijk in het voordeel t.o.v. de pilker.


Even uitkienen waar je te water gaat i.v.m. de getijstroming om goed uit te komen bij de brugpeiler, het was even een half uurtje werken… maar achter de peilers lag je heerlijk beschut en was het heerlijk vissen met de 200-450 grains vliegenlijnen. Af laten zinken langs de brugpeilers, snel binnenstrippen (of soms helemaal niet en gewoon laten hangen) en dan vaak al snel een aanbeet. Zie hieronder.


Een serieuze vis trekt de #9 ( Xi2) goed krom en zelfs regelmatig onder water… wat zal hier boven komen???


Een absolute bonusvis op de vliegenhengel , dit formaat vis landen daar heb je echt wel 2 handjes voor nodig. Er zijn nog een aantal vissen gehaakt die direkt door de 40/100 tip heen knalden… of dit nog grotere vissen zijn geweest of te maken heeft met een leaderbeschadiging blijft gokken (toch nog maar is terug… :>).


Zelfs een #10 hengel, in dit geval een XX van Albright tackle) gaat goed krom op een serieuze pollak. Wat een geweldige visserij en relatief zo dichtbij en makkelijk bereikbaar.


Schitterend die boze koppen van onze vriend pollak, echte straatvechters zijn het. De smile van vismaat Roel spreekt boekdelen.


Als je aantallen wilt vangen doet de koolvis heerlijk mee…. Van dit formaat vingen we er meer als honderd de man op een dag (eigenlijk zou je hiervoor een lichtere ( #6 b.v.) hengel bij je moeten hebben, maar het “risico” op een grote pollak is ook aanwezig, en deze krijg je op de meeste stekken toch echt niet omhoog met een zesje…


Mooi pollak met een buik vol vis… heerlijke visserij in een fantastische omgeving (zeearenden, bruinvissen, jagende makreel, koolvis).


Even vreemdgaan met een baitcaster en een 20 cm twister met 40 grams kop, leverde vismaat roel deze kabeljauw op, die ik voor hem mocht landen. Dit is uiteraard op de vlieg ook mogelijk, maar dit formaat hebben wij niet weten te vangen op de vliegenhengel. Weer een reden om dit tripje nog eens over te doen…


Een bonk spieren, supersport op de vliegenhengel. Ook op de wat grijzere dagen was er prima vis te vangen. Wel was er dan veel minder oppervlakte activiteit.


Hoewel veel pollakken vol over de vlieg heenschuiven (een lange tang bij de hand hebben is een aanrader), zijn veel vissen ook gewoon netjes in de hoek van de bek gehaakt. Fotootje maken en weer netjes terug te water, behalve de avondmaaltijd vissen…


Hoewel het in de Noorse zomer heel lang licht blijft (superlange visdagen), komt aan alles een eind. Regelmatig zaten we pas om 21.00 uur aan tafel, je bent compleet uit je ritme in dit land.

Heerlijk…. ik heb alweer heimwee!

 

ANDEREN LAZEN OOK