Beginnen met vliegvissen (1)
Door Rudy van Duijnhoven
Er moeten in Nederland en België duizenden vliegenhengels bij mensen thuis ergens ongebruikt in een hoek van een kamer staan; een keer aangeschaft omdat deze manier van vissen ze wel interessant leek.
De mensen hebben echter nooit goed les in het werpen met de vliegenhengel gehad en omdat deze techniek totaal afwijkt van het werpen met de werphengel, verdween de uitrusting weer, na de nodige knopen in de leader en het verlies van een flink aantal kunstvliegen, terug de kast in.
Nu kun je het werpen met de vliegenhengel, vliegenlijn, leader en kunstvlieg niet uit deze special leren, dit hoewel het een goede ondersteuning hierbij kan zijn, maar deze special is wel een goede basis om allerlei begrippen te leren kennen, je leert hoe de uitrusting goed opgebouwd wordt, allerlei basistechnieken worden behandeld en je leert specifiek hoe je kunt vissen op ruisvoorn, blankvoorn, snoek en snoekbaars.
Voor het leren werpen kun je terecht bij de Fly Fishing Academy, de Vereniging Nederlandse Vliegvissers, diverse vliegwerpinstructeurs in Nederland en België, maar ook bij vliegvisverenigingen, forelvisvijvers en hengelsportspeciaalzaken waar je vliegwerplessen of een –cursus kunt volgen.
Alleen door het volgen van vliegwerplessen bij een goede instructeur en het vervolgens zelf met regelmaat oefenen van de werptechniek, zul je in staat zijn om de kunstvlieg over enige afstand met de nodige precisie te presenteren aan een vis van een fraai formaat.
En wat is er mooier dan een (mogelijk zelfgebonden) droge vlieg van het oppervlak gepakt te zien worden door een bronskleurige, grote ruisvoorn, de beetverklikker te zien wegduiken omdat een forel de nimf gepakt heeft of te zien hoe een forse snoekstreamer verdwijnt in de grote bek van een forse snoek, temidden van een woeste kolk vlak voor je voeten? Voor mij en vele duizenden fanatieke vliegvissers in de Benelux bestaat er niets mooiers!