image description

Beet Rovers mei 2019

Specialiseren of allrounden? In Beet Rovers mei vind je een aantal die in gaan op deze vraag. Nico de Boer houdt een warm pleidooi voor het allrounden: Hou het simpel en geniet. Ook deel 2 van de seizoensplanning van Rik Hagedoorn, over zomer, herfst en winter, is eigenlijk een ode aan het allround vissen.

Timing is alles, daar weet allrounder Arnout Terlouw ook alles van en gaat kort voor de paaitijd op zoek naar specimenexemplaren zeelt en brasem. Echter, hoe meer tijd je besteedt aan een bepaalde discipline -gewoon omdat je er het meest van geniet- hoe gespecialiseerder je erin raakt. En dan ben je ineens specialist. (Witvis)Bondscoach en wedstrijdspecialist eerste klas Jan van Schendel beschrijft het derde deel zijn serie over het gebruik van elastiek. Verder in dit nummer: Raymond Hakkert gaat op zoek naar meikarpers, Rico ’t Mannetje belaagt de vroege voorjaarszeebaarzen en Gijs Nederlof behandelt een aantal nieuwe witvisvoertjes. John Smit maakt regelmatig een lijntje nat in het buitenland en geniet deze keer van veel en grote vis in Colombia.

SEIZOENSPLANNING

Rik Hagedoorn neemt je in het tweede deel over zijn seizoensplanning mee naar de zomer tot het eind van de winter en laat zien dat je op elk moment in het seizoen prachtige visserij op diverse vissoorten kunt beleven. Diverse disciplines zijn zelfs prima te combineren, wat dacht je van een zomeravondje snoekbaarzen, gecombineerd met korstvissen op windes? Of oppervlaktevissen op baars in vroege zomerochtend en daarna in het zonnetje op een eerder gemaakt voerplekje giebels het leven zuur maken, of tijdens een bloedhete augustusdag met drijvende broodkorsten achter de graskarpers aan? Er is zoveel te doen…

ALLES OVER ELASTIEK

Jan van Schendel weet alles van het gebruik van elastiek in de witvisserij en deelt in deze derde aflevering zijn gedetailleerde kennis over de diverse soorten elastiek om tot een perfecte materiaal- en elastiekkeuze te komen voor de omstandigheden van de dag. Alles moet in balans zijn, dat is het belangrijkste, want of je nu vrij vist of een wedstrijd, verspeelde vissen zijn altijd zonde en in veel gevallen is dit falen te voorkomen. Simpel het koppie erbij houden.

FLUOROCARBON ALS HOOFDLIJN?

Fluor carbon is volledig ingeburgerd als voorslag of leader, maar is het ook als hoofdlijn te gebruiken? In Beet mei een artikel waarin de voor- en nadelen hiervan op een rijtje staan. Voor sommige visserijen zoals jiggen of verticalen is gevlochten lijn nog steeds onmisbaar en onovertroffen, de knalharde aanbeten zijn deel van de beleving maar bijvoorbeeld bij het vissen met spinnerbaits of pluggen blijkt fluor carbon prima in te zetten. De slijtvastheid, de onzichtbaarheid onder water en de zinkende eigenschappen bieden mogelijkheden die nylon of gevlochten lijn niet hebben. Wat vind jij?

OPPERVLAKTEKARPER

Voor Raymond Hakkert is mei de mooiste maand om de karper te belagen. Struinend wel te verstaan, want langs de oevers eten de karpers zich nu rond aan kreeftjes, slakken en watervlooien die zich rap ontwikkelen in het warmere water. Ultieme zichtvisserij dus met de mogelijkheid om de vis die je wilt vangen uit te kiezen, het is vooral een kwestie van geduld, aldus Raymond, die in zijn artikel ook in gaat op materiaal en aas voor deze specifieke visserij.

TIMING IS ALLES

Kort voordat de zon in de lente de watertemperatuur doet stijgen en de paaitijd aanbreekt, plant Arnout Terlouw ondanks tijdgebrek in april en mei diverse sessies op specimen zeelten en brasems. Timing is alles, want tijdens de paai hebben ze wel wat anders aan hun hoofd. Lees alles over de tactiek en techniek om deze indrukwekkende vissen te pakken te krijgen. En verbaas je over de bijvangsten, want die zijn ook niet mis.

VROEGE ZEEBAARS

Dankzij diverse koelwateruitlaten blijven veel zeebaarzen in het Europoortgebied ‘hangen’, waardoor je tijdens de gesloten tijd in zoet water kunt overschakelen van baars naar zeebaars. Dit zijn dan weliswaar nog niet de grote ‘najaarbaarzen’, maar wel de talrijke kleinere ‘scholenbaarzen’. Hoe en waarmee bevis je die? Rico ’t Mannetje geeft tips hoe je vroeg in het jaar zeebaars kunt belagen in het Europoortgebied.

Geïnteresseerd? Abonneer je dan nu of koop hem los in de vipwinkel.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -
image description
Black Friday Waanzin bij Wesdijk!
Willem Moorman -