Door: Sijmen Majoor
Afgelopen zomer had ik contact met Gijs, hij vertelde me dat er een waardige opvolger aankwam van de voor mij zo geliefde Duo Lite Barbeel hengels. Een hengels serie die zeker zo goed, zo niet beter moest zijn. Mijn interesse was meteen gewekt. We spraken af om de hengels in het najaar te testten. Dit kwam er helaas niet van en onze afspraak werd verschoven naar januari.
Voor mij is de Barbeel visserij op zijn mooist op kleine riviertjes. We spraken daarom ook af om in de Ardennen te gaan vissen. Vroeg in de ochtend haalde ik Gijs thuis op en onder het genot van een bak koffie spraken de aanpak voor de dag door en de nieuwe hengel range. De nieuwe range bestaat uit 4 hengels. De 11ft 1.75lb/ 2.25lb twin tip, 12 ft versie van deze hengel, een 12ft 2.25lb met extra quivertip en een 2.75lb. De range is ook uitgerust met stand off ogen. Deze zorgen voor betere werp eigenschappen en zien er echt heel gaaf uit. Daarna begon de lange rit naar de Ardennen. Eenmaal aangekomen in de Ardennen bleek dat de omstandigheden prima waren. Het was nog behoorlijk mild en het water stond iets hoger dan normaal. Vandaag moet er toch een visje uitkomen.
De stand off ogen op de nieuwe hengels zijn echt prachtig!
Kleine Ardennen riviertjes blijven mooi
We begonnen te vissen op een ondiep stuk rivier, waar wat kuilen aanwezig waren. Gijs begon statisch te vissen met de hengels in de steun en ik struinend met de hengel in de hand. Want zeg nou zelf, een aanbeet uit het vuistje is toch heerlijk! En ik kan toch niet zo goed stil zitten, drukte maker die ik ben. Ik viste met de lichtste stok uit de nieuwe range, de 11ft met de 1.75 top gemonteerd. Perfect voor mijn visserij! Super licht en het viel me meteen op hoe gevoelig de blank was, ik voelde perfect wat er onderwater gebeurd. Gijs viste met de 12ft versie vanaf de steun. Na anderhalf uur lang geen aanbeet te hebben gehad en elk kuiltje en stroomnaadje te hebben geprobeerd wilde ik graag verkassen naar een stek wat verderop.
Hier is het wat dieper en onder de overhangende takken aan de overkant ligt een mooie kuil. Daar moest het gebeuren. Na verkast te zijn openden de hemelsluizen en moesten schuilden tegen een muurtje. Hierdoor ben ik ook statisch gaan vissen. De hengels even lekker op de steunen. Ik monteerde ook de 12ft 2.25lb hengel om deze eens aan de tand te voelen. De stroming op deze stek was door de extra water diepte behoorlijk en we moesten overschakelen op zware 100 grams voerkorven. Ik was verbaasd hoe gemakkelijk de lichte 11ft deze korven nog kon werpen en zelfs nog heel precies. Dit komt omdat de blank nadat de spanning eraf is zich ontzettend snel weer strekt. Dit komt de gevoeligheid en werpeigenschappen enorm ten goede.
Hengeltjes lekker even op de steun.
Ook hier leek het lang levenloos totdat mijn 2.25 hengel bijna van de steun werd gerukt. Dit nadat ik mijn montage een metertje had verplaatst. Mijn hengelsteun valt bijna om en ik weet mijn hengel net te grijpen voordat de vis teveel lijn neemt. Meteen chaos! Wat geniet ik daar toch elke keer weer van. De Barbeel blijft diep en tegen de stroming in zwemmen. Dit duidt vaak op een betere vis. Ik blijf druk houden en met hulp van Gijs scheppen we de vis. Een mooie 60er ligt me in het net aan te staren. Nadat we haar in het net hebben laten bijkomen maken we een paar foto’s en kan ze haar weg vervolgen. Tijdens de dril viel me op dat de 2.25 voldoende soepel is om plezier te hebben aan een dril van een kleine of gemiddelde maat Barbeel. Onderin de hengel zit wel heel veel kracht zodat je altijd de controle houdt tijdens de dril.
De 12 voeter in actie met 2,25lb top
Prachtige beesten!!!
Nu de eerste vis is gevangen wil ik erg graag de lichte 11 voeter in actie zien. Ik beaas mijn haak met een vers blokje smac en werp opnieuw in. Lang hoef ik niet te wachten op de volgende aanbeet en plots sta ik met een krom gebogen hengel in mijn handen. Kicken!!!! Wat is dat toch gaaf, een grote vis aan relatief licht materiaal te vangen. Ik sta echt te genieten. De Barbeel doet haar best om er echt een show van te maken. Ze neemt een flinke run stroomafwaarts en mijn slip zingt het uit. Langzaam maar zeker krijg ik de vis dichterbij het wachtende net. Maar geholpen door de stroming geeft ze nog niet op. Na een prachtig gevecht geeft ze zich over en glijdt in het net. Wat een prachtvis! Ze is nog wat groter dan mijn vorige vangst.
Eindelijk gelukt! Een vis op de lichte 11 voeter.
Top vangst!
Gijs heeft nog geen actie gehad en we discussiëren waar dat aan ligt. Ik heb het idee dat de Barbelen vandaag nauwelijks van hun plek komen en dat je het aas bijna voor hun bek moet aanbieden. Dit blijkt even later maar weer. Ik werp mijn montage opnieuw in en voor ik de hengel in de steun heb liggen heb ik weer beet. Nummer 3 vandaag. Ook deze vis geeft prachtig sport op de lichte hengel. Hierna vallen de aanbeten helemaal weg en besluiten we te verkassen. Gijs weet een stukje verderop nog een goede stek waar we het gaan proberen.
Ook dit is weer een prachtige stek. Een overgang van opdiep naar dieper water. Ik vis stroomafwaarts in het diepste gedeelte en Gijs vist op een ondieper gedeelte. Al snel blijkt dat Gijs de juiste keuze heeft gemaakt en ook hij staat met een kromme hengel in handen. Kicken!!! Met een brede grijs wordt de vis vakkundig gedrild en mag ze even op de gevoelige plaat. Yes allebei vis dus de dag is vistechnisch ook geslaagd. Dat moet gevierd worden met een lekkere trappist.
Gijs drilt geconcentreerd zijn eerste vis.
De visdag is geslaagd!
Dat Gijs goed zit blijkt wel als zijn “oude” Duo Lite ook krom in de steun staat. De dril is veel heftiger waardoor we denken dat het een zwaardere vis moet zijn. De Barbeel blijft diep in de stroming en vecht voor wat ze waard is. Gijs blijft rustig en dirigeert de vis naar het net. Bij de eerste poging kan ik de Barbeel meteen scheppen. Onderin het net ligt weer een prachtige Barbeel! Prachtig gekleurd en in super conditie. Wat een vangst! Na wat foto’s te hebben genomen en de vis te hebben gerust in het net mag ze haar weg weer vervolgen. Ook vis nummer 3 meldt zich bij Gijs. Daarentegen blijf ik vis loos op de deze stek. Vandaag wilden ze nauwelijks van hun plek komen en moest het aas echt dicht bij worden aangeboden. Met ieder 3 vissen zijn we dik tevreden en hebben we de hengels mooi kunnen testten.
Ook de oude Duo Lite komt nog in actie.
Pracht vis!!!
Ook de laatste van vandaag is weer een plaatje.
De 11 voeter met de 1.75lb top is een perfecte hengel voor de struinende visserij op kleiner water. Een visserij die ik heel graag doe. De 2.25lb top komt het beste tot zijn recht op kleine Engelse rivieren waarin monster Barbelen zwemmen. Hier komt de extra kracht van de 2.25lb top goed tot zijn recht. Deze hengel met de 2.25lb top ga ik komende zomer zeker gebruiken voor de oppervlakte visserij op karper.
De hengel die voor de meeste mensen het interessantst zal zijn is de 12ft twin top. Met de 1.75lb top kan je perfect terecht op kleinere rivieren zoals de Grensmaas, Ardennen, maar ook de Waal en IJssel als het niet te hard stroomt. De 2.25lb top komt dan weer tot zijn recht als je met zwaardere gewichten wilt vissen. Ondanks dat je een zwaardere top monteert heb je nog steeds een prachtig gebalanceerde hengel in je hand die prachtig sport geeft aan kleinere en gemiddeld formaat Barbelen en super gevoelig is. De 12ft multi tip is een top hengel voor als er wat meer gevraagd wordt qua werpgewicht maar je niet wilt inleveren op gevoelige beetregistratie. Bijvoorbeeld bij de maden visserij of Upstream visserij waar een quiver tip onmisbaar is.
Ik ben echt onder de indruk van de nieuwe hengel serie. Prachtig afgebouwd, gevoelig, licht en een mooie actie. Is er dan geen enkel min puntje te vinden? Jazeker wel. Ik zou graag een lichtere 1.5lb 11ft multitip in de range willen zien. Dit type hengel zou perfect geschikt zijn voor het vissen op Kopvoorn en kleinere Barbeel op kleine riviertjes. Ook zou het een heerlijke hengel zijn voor de visserij op zeelt en specimen brasem. Door de multitip zou je met allerhande soorten aas kunnen vissen. Deze hengel zou de serie helemaal compleet maken.
Sijmen Majoor