Barbeel als wedstrijdvis Deel1

Barbeel als wedstrijdvis

Door Frans Vogels & JanWillem Nijkamp

Voor wedstrijdvissers met de IJssel als thuiswater, is het vangen van barbeel al lang geen uitzondering meer. Niet zelden vormen barbelen zelfs aantrekkelijke bonusvissen tijdens wedstrijden, vooral wanneer de overige witvis het laat afweten.

Maar is het wel een goed idee, om een barbeel te beschouwen als een wedstrijdvis? Jan Willem Nijkamp en Frans Vogels namen de proef op de som. Samen onderzochten ze de ‘stressbestendigheid’ van barbelen.


Er werd beweerd dat de barbeel een tijdelijk verblijf in een leefnet niet zou overleven.

Voor verstokte wedstrijdvisser Jan Willem was het wel even schrikken toen er stemmen opgingen om de barbeel uit het leefnet te houden tijdens wedstrijden. “Ik zag onze wedstrijden al in duigen vallen”, zegt hij. “Er werd beweerd dat de barbeel een tijdelijk verblijf in een leefnet niet zou overleven.

Deze mening deel ik zeer zeker niet. Persoonlijk denk ik dat er voorbarige conclusies zijn getrokken in het nadeel van de wedstrijdvisserij. Het valt niet te ontkennen dat je een barbeel niet zomaar moet teruggooien wanneer je deze na een stevige dril hebt gevangen.


Vissen die ik tijdens een wedstrijd enige tijd in mijn net heb gehad, hebben echter de gelegenheid gehad om bij te komen.

“Beter is het de vis eerste even te laten bijkomen alvorens hem weer los te laten. Een uitgeputte barbeel draait op zijn rug. Dan is het maar de vraag of hij het overleeft. Vissen die ik tijdens een wedstrijd enige tijd in mijn net heb gehad, hebben echter de gelegenheid gehad om bij te komen. Na het legen van het net, schieten deze vissen dan ook meteen terug de diepte in. Niets wijst erop dat ze schade hebben opgelopen door hun tijdelijke gevangenschap.”

Leefnetcode
Om barbelen verantwoord te kunnen bewaren moet je een aantal zaken in ogenschouw nemen, vindt Jan Willem. “Ten eerste heb je een ruim en lang net nodig. Iedere wedstrijdvisser zou sowieso alleen maar grote netten moeten gebruiken. De investering in een goed net staat niet in verhouding tot het geld dat we uitgeven aan hengels en andere zaken.”


Ruime leefnetten zijn absoluut een vereiste!

“Ten tweede moet je het net gestrekt en stevig verankeren. Dit kan heel eenvoudig door een plastic zak gevuld met stenen onder aan het net aan de buitenzijde te bevestigen. Nooit stenen in het net stoppen, hiermee beschadig je de vis. Met de verzwaring aan het uiteinde ligt het net altijd rustig en gestrekt in het water, ondanks wisselende stroming en passerende scheepvaart.

Mocht je na afloop van een visdag vastzitten met je net, dan is het een kwestie van een keertje flink trekken en de plastic zak scheurt open en de stenen blijven in het water liggen. De kapotte tas zit echter nog steeds aan je net. Er ligt dus geen afval in het water. Tijdens onze wedstrijden zien wij streng toe op een correct gebruik van leefnetten. Overtredingen leiden onmiddellijk tot diskwalificatie.

Barbelen hebben een scherpe stekelstraal in hun rugvin. Deze wil nog wel eens in de mazen van een net blijven haken. Een fijnmazig net voorkomt dit. Dit is echter geen goede optie voor een rivier. De kleine mazen laten de stroming van het water niet door. Het net wordt dan als het ware uit het water geduwd.

De beste oplossing voor het probleem met de rugvinnen zijn grofmazige netten met een rubber coating. Zelf gebruik ik al enige tijd de riviernetten van Preston Innovations. Ik heb nog niet meegemaakt dat er een barbeel in de mazen van dat net is blijven hangen. Wat mij betreft is dit probleem dus opgelost.”


De proef op de som…

“Terwijl de barbeel in ons land voor veel vissers nog relatief nieuw is, zijn ze in Engeland al een paar stappen verder. Naast karper wordt er op steeds meer commerciële putten ook barbeel uitgezet. Op deze stilstaande wateren groeien barbelen prima.

Ze vormen een goede afwisseling tijdens wedstrijden. Ook hier worden de vissen bewaard in netten en lijken ze daar geen hinder van te ondervinden. Ik hoop daarom niet dat er in ons land een verbod komt op het bewaren van barbeel in een net tijdens wedstrijden. Mits op de juiste wijze gebruikt, hoeft een leefnet geen nadelige gevolgen te hebben voor barbelen of voor welke vis dan ook.”

Dode barbelen
Via diverse emails kreeg Frans vooral vanaf de IJssel meldingen van sportvissers die daar op zondag of maandag hadden gevist en dode barbelen hadden waargenomen. “De beschuldigende vinger ging al snel naar de wedstrijdvissers, die daar voordien hadden gevist”, vertelt Frans. “De barbelen zouden niet goed kunnen herstellen in een leefnet.”


De scherpe stekelstraal van de rugvin kan het netwerk beschadigen.

“Ook zouden ze vaak met hun eerste rugvin in de mazen van het nylon leefnet blijven haken. Terecht of onterecht? Dit negatieve aspect is volgens mij nog onvoldoende onderzocht.” Kort nadat Frans hierop inging op zijn website, nam JanWillem Nijkamp contact met hem op.

Hij was niet de enige wedstrijdvisser die het tegendeel wilde bewijzen. Omdat Frans en JanWillem beiden regelmatig artikelen aanleveren voor dit hengelsportmagazine, maakten ze een afspraak om samen te vissen en hun bevindingen uit te dragen. 


Ook zouden ze vaak met hun eerste rugvin in de mazen van het nylon leefnet blijven haken. Terecht of onterecht?

Inmiddels hebben zijn in juni j.l. een dag op de IJssel bij Voorst gevist. “Die dag vingen we samen een stuk of veertig vissen, waaronder zes barbelen”, zegt Jan Willem. “Aan het einde van de dag leegden we het net. Frans was benieuwd hoe de barbelen zouden reageren wanneer de vissen hun vrijheid terugkregen.”


Het kan beslist, als de visser maar goed oplet!

Hij kon ook niet anders dan concluderen dat de vissen in het net ruim de tijd hadden gehad om weer op krachten te komen. Ze doken dan ook fris en onbeschadigd de diepte in. Deze visdag en ervaringen met eerdere sessies, hebben Frans een duidelijke mening doen vormen over de behandeling en het herstel van de barbeel als sportvis.”

Frans Vogels & JanWillem Nijkamp.

Vrijdag aanstaande deel 2

Bovenstaande bijdrage is één van de weer zeer lezenswaardige artikelen die zijn terug te vinden in de eind deze maand verschijnende 50ste uitgave van het specialistische magazine Witvis Totaal.

klik om naar de website van hengelsporthuis.com te gaan

Voor meer informatie over o.a. een zeer aantrekkelijke abonnementsaanbieding op dit enige  magazine van Nederland en België dat zich puur richt op de wedstrijd- en witvisserij, zie www.hengelsporthuis.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -