Baggersoap Gooimeer na jaren gestopt!

Baggersoap Gooimeer na jaren gestopt!

Bron: Sportvisserij Noord West Nederland

Met een erkenning door Rijkswaterstaat (RWS) dat hun eigen besluiten onrechtmatig zijn, komt een einde aan een jarenlange juridische strijd over het storten van bagger in het Gooimeer. Bent u geïnteresseerd in de soms onnavolgbare juridische details? Lees dan verder…

Vergunning
In juli 2004 gaf RWS een vergunning aan Waternet om anderhalf miljoen kubieke meter baggerspecie te storten in een diepe put in het Gooimeer. Opmerkelijk omdat iets verderop voor het Eemmeer juist plannen werden gemaakt om een diepe put te gegraven om slib mee op te vangen.

Een voorwaarde in de vergunning was dat er voor 31 december 2005 een eerste storting moest hebben plaatsgevonden. Doordat de baggeraar voor deze datum nog niet alle vergunningen had, werd deze datum niet gehaald. Omdat er op 31 december 2005 nog niets was gestort verloor de vergunning op 31 december 2005 zijn geldigheid. Rijkswaterstaat dacht hier anders over en wijzigde de vergunning gewoon door de datum waarop een eerste storting moest hebben plaatsgevonden op te schuiven tot aan 31 december 2008.

Rechtszaak
Tegen de gewijzigde vergunning maakten Sportvisserij Noordwest Nederland en Sportvisserij Nederland bezwaar. Wij vreesden namelijk voor ernstige nadelige gevolgen voor de visstand en de visserij. Daarnaast vonden wij dat een afgelopen vergunning natuurlijk niet verlengd kan worden. Toen ons bezwaar door RWS werd afgewezen stelden wij beroep in bij de rechtbank Amsterdam.

De rechtbank deed op 9 april 2009 uitspraak. Die stelde vast dat er op 31 december 2008 nog steeds niets was gestort. Daardoor was de geldigheidsduur van de vergunning volgens de rechtbank op 31 december 2008 verstreken. De rechtbank hoefde de zaak dus niet meer inhoudelijk te beoordelen.

Verlenging?
Hoewel de geldigheidsduur van de vergunning dus volgens de rechtbank was verstreken, had Rijkswaterstaat deze inmiddels nogmaals verlengd tot aan 31 december 2009. Tegen die “verlenging” maakten wij uiteraard ook weer bezwaar omdat een verlopen vergunning immers niet verlengd kan worden. Ondanks de duidelijke uitspraak van de rechtbank bleef RWS echter volhouden dat een verlopen vergunning verlengd kon worden.

Nogmaals verlenging
De “verlengde” vergunning liep ook volgens Rijkswaterstaat zelf, in elk geval af op 31 december 2009. Omdat op die datum nog steeds niet was gestort zou het verhaal daarmee in elk geval klaar zijn…. dachten wij. Tot onze stomme verbazing vond Rijkswaterstaat echter dat ook een (op 31 december 2008) geëindigde vergunning verlengd kan worden. RWS verlengde de geëindigde vergunning daarom opnieuw en wel tot 31 december 2010.

Iets verlengen wat niet meer bestaat. Snapt u het nog? Wij niet, maar omdat Rijkswaterstaat bleef volhouden dat ook een niet meer bestaande vergunning verlengd kan worden moesten wij voor een derde keer bezwaar aantekenen.

Eind goed, al goed
Op 5 januari 2010 nam RWS een beslissing op onze bezwaarschriften tegen de laatste twee “verlengingen”. Tot onze verbazing is nu ook RWS eindelijk tot de conclusie gekomen dat een afgelopen vergunning niet verlengd kan worden.

Mooi resultaat
Het storten van bagger in het Gooimeer is door onze inspanningen al jaren voorkomen. Net als andere gegadigden, heeft de betreffende baggeraar inmiddels een alternatief gevonden om van zijn bagger af te komen. Natuurlijk kan zich weer een nieuwe gegadigde melden, maar voorlopig is en blijft het Gooimeer schoon.


ANDEREN LAZEN OOK